Wednesday, December 24, 2008

Histeria

Histeria..!! Yezz..!! Pada saper yg blom and mmg rasa teruja sgt nak tgk citer² hantu, bunuh², darah terpercik sana sini...baik dtg la menonton citer Histeria arahan James Lee ni.

Beberapa ari lepas aku berpeluang la menonton citer horror thriller ni, dan memandangkan aku pon suka filem² bergenrekan sebegini, buat aku lebih sangatttt excited nak gi layan. Bertemankan Ray, Megat, Kak Amy, Kak Lyn and Nad, kami melayanz movie ni di Sunway Piramid.

Hurmm..kalu nak aku review pasal filem ni rasanya cam dah agak lewat kan sbb movie ni dah seminggu di tayang di pawagam² seluruh Malaysia. Tambahan pulak dah byk blogger² dan pengkritik² filem review pasal Histeria ni. Namun satu yg aku nak catatkan kat sini, "Aku suka perjalanan dan konsep citer yg cuba dipaparkan melalui movie ni!" Nevertheless, ada gak kelemahan dan babak stereotaip yg boleh buat penonton bosan yg ada dlm filem ni. Tapi tu bukan sesuatu yg dominan utk kita berkata 'TIDAK' kalu nak menonton filem terbitan Tayangan Unggul ni. Tapi... jika anda seorang yg penakottt...fobia pd darah dan seram especially pd scene darah yg terpercik sana sini mcm paip bocor, tali perut terburai keluar, leher dikelar...so baik pk 2 kali sblm menonton yerk. Walopon mungkin ada yg akan kata.."ala..filem melayu, bukan real pon!", aku dare korang gi tgk dulu yerkk... then baru cakap!

Sebagai tambahan, kat sini aku nak ulas sikap penonton kita bila tgk wayang. Menonton Histeria baru² ni mmg best! Tp Histeria ni gak buat aku tersangatt histerianya menonton disebabkan sikap penonton yg tak prihatin langsung pada keadaan dan penonton sekeliling. Sbg contohnya, semasa layan movie ni, dari awal citer ni start sampai habis... org dlm panggung ni asik bercakap dan buat dialog sendiri jerrr.... "Hallloooo! Aku beli tiket bukan sbb nak dgr skrip murahan korang k.! Berpada² la... Sensitif la skit pd org len... Kalu nak berlawak pon, tgk la pada scene dan keadaannya jugak.. Scene org menangis, menjerit mintak tolong dan mendebarkan pon korang nak gelak apa kes...!! Pleaseee la... Streesss ok!!

Ciri² penonton bila menonton wayang:

  • Yang suka bergayut di fon jer.. nak ckp fon sila kuar ok! penonton nak dgr dialog filem, bukan dialog korang di fon.
  • yang asik nak bercerita jer... tau la korang dah tgk citer tu, tak perlu la nak explen citer tu dari awal sehingga habis sblm citer tu habis tayang.
  • yang suka ajuk and balas dialog filem. Korang ckp la mcm mana pon, artis² yg dok berlakon tu tak dgr pon apa korng ckp! yang dgr kitorang ni...penonton! Sakit telinga ok! len kali pls STOP!
  • yang suka mengulas.. ni pon satu tak bley blah! kitorang sbg penonton boleh tgk, boley baca, boleh lihat dan dgr dgn jelas setiap babak dlm filem tu.. so tak payah nak ulas lg apa si polan² tu buat atau ckp.. clear ok!
  • yang tak ketahuan.. babak nangis, korang gelak... babak suspen, korang nangis... betul ke tak korang ni masa tgk wayang..?? tepuk dada tanya jiwa laaa.. ntah² jiwa kacoo...

Sebagai kesimpulan...tolong respek orang lain semasa menonton ok!

Terima kasih!!

15 comments:

KeMatZ said...

hahaha... ko nye thread kali ni membuatkan aku memang nak turunkan comment.... bukan pasal histeria... tapi pasal penonton... aku memang sokong bangat.... time aku nengok pada first time.. ada satu minah duk bercerita balik.. pada balak.... aku tak paham.. balak dia buat apa ye... maybe tengah duk buat wayang lain kot.... pasal pelipurlara memang tak dapat dinafikan... nak nak ko gi nengok kat tempat yang memang ala ala more malay nye tempat macam klang.. apa orang kata panggung family... sabar ajhe lahh... kan...

ops nak tanya time korang nengok ada scene kissing tak... ???

ayuputeri said...

hahahaha!
dat so funny la adam..
sokong sgt2..
kdg2 ganggu feel org len nk tgk kannn..
kalu nk cite tunggu blk rumah la pon...
xpyh nk jd 2nd director kat c2 plak..
owz what klau part org jerit ker nangis ke org pasti gelak...
pelik la..
hahahaha

wénkt said...

aah lupa lak
korang tak datang masa premier dulu.

citer ni best gak
part2 yg best tu best la
tapi part yg direct tak perlu fikir tu
i tak berp minat.

ngee

Adam Arjuna said...

Comments to kematz & Ayu Puteri:

tu la..aku mmg tensen sgt biler tgk citer tp keadaan panggung mcm suck tu. tak reti nak respek org len..
igt dia sorg byr tiket ker kan..?
kalu nak buat bising² beli satu hall la then tgk sorg²..
satu lg yg aku perasan, kalu citer omputih tak plak jd mcm ni, kalu jd pon tak slalu la.. mungkin sbb citer om[putih diorg tak paham cam ner nak ulas kot kan..? kalu citer melayu pandai la...

bila la masyarakat kita nak ubah sikap ni kan..??

Adam Arjuna said...

Comments to Wenkt:

gitu la...
wenkt masuk blog aku and komen..!!
hari dlm sejarah siot...
bangga lak raser...hehehe...

bg aku pon citer ni best and santai utk ditonton.
tak der la adegan berat² yg buat kita terkerut-kerut dahi memikir kan..

cuma pasal adegan yg dipotong tu aku no komen..
nak gak tau camner rupa adegan tu..hurmm...

ayuputeri said...

hahaha~
cite org putih diorg tgk suibtitle je smp xde mse nk ulas kot...
tue yg focus je.. =P
sabar je la

KeMatZ said...

betul tu.... citer orang putih.... dorang memang kena focus... kot... citer melayu.... tak yah focus.... kot.... lagi kebanyakkan buat wayang sendiri.... wakkakaka... tapi memang cilaka sangat... nak nak kalau ko berhadapaan yang mai one family.. time tu gak ko nak gurau senda nakut nakut kan anak ko... boleh.... tu pun memang cilaka....

ayuputeri said...

hahahahah
dat so funny la kematz..

Adam Arjuna said...

tu la realitinya masyarakat kita kan...?

and kadang sebab tu gak la yg kita slalu tgk citer yang sama kat panggung sampai dua tiga kali..sbb tak puas ati bila tgk yg sblmnya..bukan sbb jalan citer, tp sbb sikap dan perangai org kan.

niat kita nak tgk wayang, nak released tensen..nak enjoy.. bukan nak dgr or tgk drama yg org sekeliling kita buat..tul tak..??

haih....

ayuputeri said...

btul...btul...btul

KeMatZ said...

ya.... saya setuju....

Ikhares said...

hehe...

banyak rupanya ciri ciri penonton wayang yang tersenarai kat atas ya..

bagus..bagus..aku setuju... :)

Anonymous said...

panas panas... ;)
sabar.. len hari standby tukul. ketuk je kepala orang2 yang jiwa tak kena ni... huhuhu..

Adam Arjuna said...

to Ikhares :

hahaha..
tak bley blah kan statement aku? tapi tu based dari survey aku la bila tiap kali menonton movie nih...mmg senantiasa tensen especially bila tgk citer melayu...

mungkin kena ikut ckp anonymous tu kot..len kali bwk je tukul... hahaha...

Anonymous said...

he he he..

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates