Monday, July 20, 2009

Shout Awards / Anugerah Planet Muzik '09

Sure korang dah tonton dua events anugerah ni kan? Shout Awards dan Anugerah Planet Muzik'09! Masing-masing dah berlangsung pada hari Jumaat (17 Julai 09) dan Sabtu (18 Julai 09) yg lepas.

Hurm... btw, dapat gak la aku layan live Shout Awards yg julung kali diadakan di negara kita ni. Thanks to Budiey and Amy for the tickets... tolak campur..9 tickets gak aku berjaya perolehi last minit dari diorg² ni.


Event: Shout Awards

Well, apa yg aku nak cakap awards ni mmg sungguh mengujakan. Dari segi promosi, hinggalah ke saat event ni berlangsung mmg gerek giler.. Kalau di Hollywood ada Kids Choice Award, Malaysia pulak pertama kali menganjurkan Shout Awards yg khususnye memberi skop kepada bidang hiburan dalam kategori Film, Music, Radio and TV.

Pada yg dapat menyaksikan event ni secara live sure dapat rasa betapa happeningnya acara ni dipersembahkan kepada audience kan? Sebab kwn aku yg tgk kat tv pon ckp event ni gempaq, apa lg org yg berada di Stadium Putra Bukit Jalil tu sendiri kan.. lagi la kebaboomm!!

Well, tak banyak yg aku nak komen thru event ni kecuali ada la skit benda² minor yg perlu diberi perhatian seperti kedudukan mic stand di atas stage. Sbb ada masanya kelihatan mcm artis dah membelakangi penonton semasa membuat persembahan, kasi or trima awards. Apa pon, seawal acara start hingga la ke akhir, apa yg pasti Shout Awards ni sangat HAPPENING! dan sangat different darai awards yg ada sblm ni.

So, pada yg tak sempat layan, kat sini aku include the list of winners dat nite :

+The Ultimate Shout Awards : Bunkface

+ Rockstar Awards : Bunkface
+ Fresh TV Series Award : Ghost
+ Favourite Radio Show : (Ben, Nadia Phat Fabes)
+ Breakthrough Film Award : KAMI
+ Popstar Award : Stacy
+ Favorite TV Program Award : Field Trip! USA
+ Coolest Radio Announcer : JJ
+ Hot Chick Award : Marion
+ Best On Screen Chemistry Award : Upin & Ipin
+ Stylo Award : Dynas
+ Hot Guy Award : Faizal Tahir
+ Favorite TV Host Award : Naz
+ Power Vocal Award : Jaclyn Victor
+ Break Out Award : Bunkface
+ Flave Award : Joe Flizzow

P/S: for more info, just click HERE

Event:
Anugerah Planet Muzik' 09

Bukan pertama kali dianjurkan seperti Shout Award tu, cuma pertama kali diadakan di Jakarta, Indonesia. Majlis awards yg menggabungkan 4 negara iaitu Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei (yg terbaru) adalah sebuah acara penganugerahan kepada mereka² yg terlibat dalam industri muzik nusantara ini.

Namun, apa yg aku perasan.. pengajuran APM kali sgt hambar dan boleh dikatakan mcm *hancur* la jugak. Opening ceremony dah macam gah.. then when it goes to show by show, awards by awards, presenter by presenter... evrything became messed! Nampak mcm tak well prepared. Kat mana winner perlu amik hadiah.. kat mana winner kena turun balik sumer cam blur².

But most controversial things when it comes to *pants removal* ahahaha.. dalam acara live tu bley plak si vocalist Slank tu bukak sluar dia tayang bahagian belakang boxer yg bertulis 'Bombers.. kiss my ass!'.. as for me, it should not be happened kot kan.. hurmm.. entah la..

Whatever it is.. acara tu pon dah berlangsung.. pada yg menang.. TAHNIAH... komen panjang pon tak guna kan.. :P

So kat bawah ni list nama pemenang APM' 09 accorind to blog NUke Rude! :) [aku copy dari blog dia... pinjam eyh nuke!]

+ Persembahan Vokal Terbaik Dalam Lagu Bagi Artis Lelaki : Aizat

+ Persembahan Vokal Terbaik Dalam Lagu Bagi Artis Wanita : Ayu
+ Persembahan Vokal Terbaik Dalam Lagu Untuk Duo / Kumpulan Baru : Kotak - Beraksi
+ Kolaborasi Terbaik Dalam Lagu : Be'te - Dewiq Feat Ipang
+ Artis Lelaki Terbaik : Afgan - Confession No. 1
+ Artis Wanite Terbaik : Bunga Citra Lestari - Tentang Kamu
+ Duo / Kumpulan Terbaik : Yovie & Nuno - The Special One
+ Lagu Terbaik : Laskar Pelangi - Nidji
+ Album Terbaik : Confession No. 1 - Afgan
+ Artis Singapura Paling Popular : Taufik Batisah
+ Artis Malaysia Paling Popular : Siti Nurhaliza
+ Artis Indonesia Paling Popular : Yovie & Nuno
+ Artis Serantau Paling Popular : Siti Nurhaliza
+ Lagu Singapura Paling Popular : Impianku - Didicazli Feat Sleeq
+ Lagu Malaysia Paling Popular : Hanya Kau Yang Mampu - Aizat
+ Lagu Indonesia Paling Popular : Kuil Cinta - Slank
+ Anugerah Cinta Planet Muzik : Dik Doank
+ Anugerah Khas Planet Muzik : Gigi

12 comments:

KeMatZ said...

wow gabungan award dalam satu posting... menarik....
hehehehe

jejaka anggun said...

tahniah sekali lagi pada tok siti.
sampai dia dah xder nnt org tetap bg dia award....

Adam Arjuna said...

Comment to Kematz :

biasa la beb! jimat space.. jimat entry..
hidup skang kena berjimat cermat kan.. hehe


Comment to jejaka anggun :

hurmm...
ntah la beb!
kalu dia kalah pon org akan pertikaikan gak.. baik kasi menang je sumer benda yg dia masuk kan..
:P

KeMatZ said...

hemmm... kan....

tapi apa yang best siti kalah dalam 2 kategori dalam shout awards..

hehehehhe.....

rizz said...

adam xg ke shout award mlm tu huhuu

Adam Arjuna said...

Comment to Kematz :

tu la dia kan!
aura siti dlm area shout² ni kureng kot.. sbb tu tak menang!
kalu majlis komersil mesti dia dpt nyer...


Comment to rizz :

adam gi gak rizz...
kan ada mention tu.. siap dpt 9 tiket lagi.. hehe

NUke_Rude said...

ape lagi.. sila buat pembayaran royalti utk my entry itu ya. RM5 for each category read by readers. hahahaha.

Adam Arjuna said...

Nuke... aiyo, berkira siot ngan kwn².. tak pe la, nnt aku byr la...

sedey :( sob.. sob..


p/s: pas ni kena cari info hasil usaha sendiri la nampaknya...

edzlin007 said...

shout awards memang gempak!

sayang APM09 ni hancus pula, maybe sbb first time d jakarta kut. last year nya lagi best

Umi Rose said...

dua dua tengok (kat TV ler)...walaupun nyaris terlepas dua2 nyer...

shout awards...havoc dan banyak jeritan...

APM...less havoc but still byk jeritan yg nyaring dan annoying...

NUke_Rude said...

hahaha. kiddin' bro

Adam Arjuna said...

Comment to edzlin :

kan!
shout award gila happening. tgk live kat stadium lg best.. berdentum dentam diorg nyer muzik..
hebat!!


Comment to umi rose :

nyaris terlepas? kenapa kah?

berbeza gila dua event tu, walhal konsep sama je.. awards+nyanyi..

hurmm..

patut APM lagi gempaqs sbb dah byk pengalaman kan.. hehe


Comment to nuke the rider :

gua pon kidding jaaa..
jgn amek serius lak..
:P

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates