Wednesday, July 22, 2009

Jodoh...

Dah cam ala² lama gak la konsepnyer aku tak buat posting pasal 'lifestyle' masyarakat kita nih kan? Asik² citer pasal movies jer... bila masa nak kuarkan topik len pulak..

Okey kali ni aku nak kembali ke isu 'budaya' dan cara hidup kita seharian sama ada yg pernah kita sedar or tak.. wahhh.. (padahal byk keje kat opis nih!! TETAP nak apdet blog bagai!!)

Jodoh! Ada apa dgn J.O.D.O.H nih?

Bila org tanya naper kita tak kawin lagi, slalunya jawapan kita, ' cam ne nak kawin, tak der jodoh lagik!' tak pon... 'err.. jodoh tak sampai lagi...'

kan..

Tu slalunya jawapan standard mat² or minah² terlajak la.. (nnt aku buat entry pasal naper kita kawin lambat lak! :P )

Macam² cara and style org carik jodoh ni. Kalu dolu² or kat kampung², pilihan mak bapak tu la pilihan kita. Tak leh nak bantah. Mana mak bapak berkenan, tu la nnt jadi jodoh kita. Anak dara tak leh kuar umah takut nnt org kata 'perigi cari timba' lak. So, mula la segmen kenen-mengenen anak si polan tu dgn si polan ni utk dijodohkan.. Skang ni ada lg ker cam tu? Anak muda makin advanced... part² match-maker oleh mak bapak ni mcm dah tak layan lagi dah.. kalu ada yg tak suka.. berdesuuummm cabut larik rumah... haih.. susah kan? Kesian kat mak bapak samapi nak kena masuk iklan dlm surat khabar tulis 'anak larik rumah sbb tak setuju pilihan keluarga..!'


Kalau nak diikutkan, tak susah pon nak cari jodoh dlm era millenium ni. Abad ke-21 la katakan... eheheh!

Kalau tak selesa dgn pilihan ibu bapak, kita boleh je cari sendiri. Iklan kat radio. agensi mencari jodoh, iklan kat TV, facebook, friendster, myspace, twitter, sms, yahoo messenger.. Kalau dah malas ngan sumer tu, try je iklan kat tv tu yg slalu tulis 'anda bosan? type ON CINTA dan hantar ke 32329'..kan senang!

Byk sgt medium yg boleh digunakan utk cari jodoh.. Mungkin blog jugak bley menjdi medium utk bertemu jodoh! Saper tau kan...

Tapi.. ada orang tak percaya hubungan maya mcm ni, tersalah pilih kang.. tergadai body lak! kan naya jerr.. Tapi ada pulak orang yg bley idup bahagia mengenal pasangan dgn cara cenggini.. mungkin dah rezeki jodoh dia mengenali org thru cam ni kot kan.. amin..

Ooppss.. kawan² pon boleh dijadikan tempat utk kita cari jodoh sbnrnya. Selain mak bapak yg jd match-maker, kawan² rapat pon slalunya akan amik port memainkan peranan sbg agen cari jodoh ni.. selalunya la.. sampai tahap dah dpt nombo telefon tu kira success la peranan si kawan tu. Tinggal pulak kat diri sendiri utk move-on. Boleh berjaya ke?? Susah gak! Kalu ada prob.. dgn kawan² kita tu skali ada masanya boleh terjebak.. hish.. bahaya..

Susah sgt ke nak cari jodoh?

Tak susah sbnrnya.. cuma bergantung pada diri dan rezeki. Yang bernasib baik, mudah la jodoh tu sampai.. yg tak, kena la cari dan cari lagi sebab jodoh tu takkan datang sendiri.

Tetiba tingat la kat satu statement dlm filem, "Cinta takkan datang kalau tak dicari, Cinta gak takkan dapat kalau tak memberi."

Sama la tu konsepnye dgn jodoh. Mana bley kalu dgn duduk jer, tup² jodoh tu datang bergolek.. ko igt jodoh tu buah durian ke leh jatuh dari pokok suka ati.. then terus kawin.. hehe..

Aku dah try dgn kebanyakkan medium² kat atas nun, tp hado.. tak berhasil pon lagik.. naper eyh? Pilihan mak bapak je blom try lagik.. and aku tak rasa mak bapak aku heran dengan jodoh aku ni.. Kalau ada tu ada ler.. :P

Korang dpt jodoh cam ne eyh? Struggle tak nak dpt pasangan korang skang ni..??

Haih...

P/S: ada org tgh² dok match-maker aku nih.. tak tau la menjadi ke tak nih.. 'usaha kan lift kejayaan...' huhu

30 comments:

romi flizz said...

aku dari dlu xde jodoh..xde pompuan nak..haha

rizz said...

leh laa mkn nasi myk adam pasni hahaaa

Adam Arjuna said...

Comment to Romi :

ko nak kawen nagn artis jer, mana la tak susah nak dpt jodoh..
supaya bertambah glemer la ko kan?
ahaks :P

Comment to rizz :

hehe..
bley je, tu pon kalu ada jodoh rizz :P
tp kena turun perak la..
kuikuikui!!

Lyn Yusoff said...

hahaha..
dah agak dah Adam nak wat posting cam gini. maklumlah, tgh ada org dok match maker adam..
InsyaAllah klu ada jodoh menjadi lah tuh.. hehehe

ps: nampaknya kitorang makan nasi minyak adam dulu lah kan..
hehehehe

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

nuar percaya pada pilihan sendiri dan mendapat restu ibu bapa...insyaAllah berpanjangan jodoh tu...GTUH :D

romi flizz said...

motif ko kate camtu..
aku xkisah status arr..choiii

edzlin007 said...

moga adam bertemu jodoh. amin.hehe

saya cite sal jodoh takleh nak kata ape, sbb tak penah bercinta.

FaPet said...

Adam...napo ado org perli ekau ko?? ckp kat eden sapo dio...biar eden suh cengkerik eden tunjal2 kpalo dio muehehehehe...

KeMatZ said...

aku suka statemetn dalam filem tu.... hemmm macam ada seribu satu kenangan ajhe...

wakakakkakaka

Adam Arjuna said...

Comment to kak lyn :

hehe :P
dah bley agak ke..? sgt presdictable kan..
syh.. jgn bitau org sgt.. kang tak surprise..!!
wakakkaka...
hurm.. tak de apa la.. benda besa je tu.. ada jodoh ada la.. :P

p/s: aik, bukan akak dulu yg langsung :P


Comment to anuar :

YUP!
itu yg penintg...
betul.. betul.. betul..


Comment to romi :

hehe :P
SENTAP ke beb??
relex ar.. tp kalu ko kawen ngn artis bagus gak, bley kwn² tompang glemer..
*wink!*

Adam Arjuna said...

Comment to edzlin :

Insya-Allah :)
doa² kan la yerk! kuikuikui...

erm.. ala, nanti² ada la tu. budak skang dah advance :P


Comment to fapet :

tak do aih..
saja ja kuar setetment cenggitu..
wah!! baik benor ekau nak baking den ni ha.. terharu pulok eden..

nnt la.. kalao ado apo² den kasi tau ekau eyh.. :P


Comment to kematz :

eheh!!
1001 katanya...
tak de kaitan antara yg idop atau pon mati yer...
hanya cerita rekaan semata-mata..
ahaks!!

wénkt said...

i nk promote diri kt blog lah
mana tau ada org masuk meminang

KeMatZ said...

yek yek aahhh tak ada kaitan...
choii sungguh....

jejaka anggun said...

tok kadi x nak kawinkan.... dosa katanya!!!

hahaha

I am Karl said...

adam

kekadang lift rosak,

tu psl x achieve kejayaan

haha

I am Karl said...
This comment has been removed by the author.
ayuputeri said...

haha..
nice posting..
JODOH??
ada jodoh ade lew..
tp klau dh xde jodoh tue sudah2 la kan..
smtimes ade org x phm..
btw to ADAM,cepat2 la dpt jodoh k..
amin...

Farazila said...

wah..happy tgk kawan2 ku semua tgh bahagia...

Adam Arjuna said...

Comment to wenkt :

boleh je uols!
mcm u tak biasa promote je kan..:P
sure laris... hehe..


Comment to kematz :

ada ke kaitan beb??
mcm terlupa je aku. ke terkait dlm kehidupan seharian ko nih..??

wakakkaa..


Comment to Jejaka anggung :

hurmm..
aku paham kenapa tok kadi kata dosa!
tu la, len kalu cari la yg tak berdosa, baru valid skit nak kawen..

keskeskes..!!

Adam Arjuna said...

Comment to karl :

tu la masalahnya bro, kalu naik tangga kang lambat, naik lift.. rosak pulak!
jdnya, susah la nak achieve apa²..

tunggu pd nasib je la kot.


Comment to ayuputeri :

huhu!!
nice ke? thanks..
mesti u dok senyum dpn pc sengsorg kan?? sbb kena kat u gak..
haha..
tu la, ikut je pilihan mak bapak.
kuikuikui...

Comment to farahzila :

wah cik lilo!
lama tak nampak nyinggah kat sini!
erm.. hepi.. sedih.. sumer tu ada..
kena pandai bwk diri je..

cik lilo pon hepi gak kan..?
:)

ayuputeri said...

haha..
yeke..
mne tau saya senyum2 nie...
pilihan mak bapak??
huh bertuah la sgt kalu ade..
better b single la..
ok je dh 4thn single nie...
kannnn..
g2 la hidup!

adenium said...

susah cakap bab jodoh nih adam.. yang dah tetap semua pun boleh tak jadik.. camno tuh,..??
apapun.. semoga yang di match-make kan itu rezeki adam... :-)

Adam Arjuna said...

Comment to ayuputeri :

ye ke??
bukan leh caya sgt pompuan skang ni.. hehe

pilihan mak bapak la kot yg bagus..:P

nak balikkg cepat la, nak suh mak bapak carikan jodoh... kuikuikuui...


Comment to adenium :

tul tu!
merancang bagai nak rak pon, kalu dah bukan jodoh tu, takkan menjadi gak.. iye dak?

so camno?? berserah je la kan..
ada tu ada la.. :)

p/s: tenkiu.. tenkiu.. doakan la dpt kawin ngn deborah henry ke, ok gak la.. keskeskes

Anonymous said...

tlg carikan jodoh utk aku..kalau boleh biarla dpt yg setia...sbb nk kekal smpai akhir hayat...jgn la yg jenis player...ske sgt mainkn prasaan pompuan..pompuan bkn mainan!!!mmg kaum hawa lemah tp kaum hawa ni perlu dilindungi oleh kaum adam...tnpa kaum hawa,jgn harap kaum adam akn ada sama...ingat tu!!!

Anonymous said...

elo.. aq janda muda... aq perlukan laki yg t'amat setie.... kerna daku ditiggalkan suamiku... kol la daku di no, 0125698013.... (lina)

Anonymous said...

khas wat romi flizz...
jgn igt xda yg mint... i am single lady.. may b i mint u kalo u sent ur pic kt no i, 0125698013... kol la i.. name i lina...

Anonymous said...

khas wat romi flizz...
jgn igt xda yg mint... i am single lady.. may b i mint u kalo u sent ur pic kt no i, 0125698013... kol la i.. name i lina...

Anonymous said...

khas utk adam arjuna... eleh.. kaum adam lagi la xleh caye.... kebanyaknnye bpk ayam... arap je da 1 nafsu... tap xleh kawal... kaum hawa da 9 nafsu... tap kitorg leh kwl dgn akal fkiran... ape kes beb??!!!! jwb!!! jgn x jwb!!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

kpd jejaka anggun... nape tok kadi xnk kahwinkn??? nape plak dose???? kalo aq (lina) nk kawin cm ne??? hahaha...

日月神教-向左使 said...

ssd固態硬碟 外接式硬碟 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 External Storage Solid State Drives 關島婚禮 關島蜜月 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 記憶體 情趣用品 USB Flash Drives Memory Cards 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 SD記憶卡 隨身碟 高雄當舖 高雄汽車借款 高雄機車借款 高雄房屋二胎貸款 高雄汽機車免留車 花蓮民宿 SD記憶卡 高雄汽機車免留車

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates