Saturday, February 28, 2009

Street Fighter: The Legend of Chun-Li

Street Fighter: The Legend of Chun-Li

Have you watch this second live action comics turn movie yet? If don't why don't spent your little time on it!

ULASAN

Yeah!! Bila sebut je tentang animasi ni, tentu terbayang-bayang watak Ryu, Ken, Guy, E-honda, Balrog, Dahlsim, Sagat, Chun-Li, Mr. Bison, dan Blanka yg muncul pada evolusi Street Fighter I. Jika anda adalah kanak2 yg lahir dalam era 80-an & 90-an, lagenda watak2 Street Fighter (SF) tu mungkin antara yg sinonim dgn watak sang wira yg anda kagumi sebagaimana kanak2 sekarang menjadikan Upin dan Ipin, Wonderpets dan Sin Chan sebagai pilihan diorg. Bukan sahaja animasi yg diadaptasi dari video games ni dijadikan komik, malah dalam segala bentuk medium permainan termasuk permainan dlm bentuk kad. Angkat tangan saper yg pernah main...!!! hehehe.. best kan!!!

Jika kita sedar, tahun 1994 dulu dah ada movie Street Fighter ni yg pernah dilakonkan oleh Jean Claude Van Damme yg waktu tu membariskan byk watak2 SF yg original termasuk evolusi SF I & II.

2009 kini menyaksikan kembali SF utk beraksi di layar perak anda. Street Fighter: The Legend of Chun-Li merupakan satu lagi karya yg mengangkat watak komik ini ke layar. Namun subjek utamanya berbeza dari yg sebelumnya. Jika dulu SF lebih tertumpu pada setiap karektor yg wujud dalam evolusi SF sendiri, kini ia lebih kepada perkembangan watak dan sejarah srikandi SF yg cukup famous iaitu Chun-Lia antara karektor utama yg dibina melalui evolusi SF 1.

Kita mungkin addict bila main games ni, select je karektor pahlawan yg kita suka..then game on! tu je.. Bila watak K.O.., You Out! tu je yg kita tau kan? Tapi tak pulak kita maklum asal usul watak2 yg kita select td.., tul tak? Melalui movie terbaru ni, sbg peminat SF..,kita dpt melihat sendiri sejarah bagaimana srikandi yg digelar Chun-Li membina kekuatan dirinya hingga menjadi antara kerektor terkuat dalam komik mahupon games. Trademark 'Yippie!' (sambil melompat..) serta gaya 'hayungan maut helikopter' nya juga dpt kita huraikan melalui filem ni. Sejarah hitam, masalah keluarga, kekuatan, perjalan hidup serta misi perjuangan Chun-Li kebanyakkan dipaparkan sepenuhnya melalui live action nih.

KOMEN

Tak keterlaluan kot kalu aku katakan yg Street Fighter: The Legend of Chun-Li adalah sebuah karya yg agak menghiburkan. Jalan cerita yg agak ringkas walaopon perjalanan cerita agak longgar mampu buat penonton terpegun jugak bila menonton filem ni. Personally bagi aku, Kristin Kreuk berjaya menghidupkan watak Chun-Li dgn baik sekali. Mainan ekspresi wajah yg marah+sedih+kental+bersemangat tu seakan nampak diwajahnya. Tu dari sudut pemerhatian aku la.. kalu korg tak tau la cam ner. Kristin jugak berjaya develop dirinya sendiri dari seorng gadis lemah lembuh melalui watak Lana Lang yg dilakonkannya dalam series Smallville ke satu watak yg agak aggresif dan tangkas dalam Chun-Li. Respect siottt..!!

Namun, aku sedar yg kekuatan dan tema penting filem ni agak longgar dan kurang diberi perhatian seperti konflik diri Chun-Li, misi dan tujuan utama Bison serta perkembangan beberapa watak lain yg mungkin akan menjadi lebih hebat dan mantap sekiranya diberi lebih penekanan. Tapi ianya bukanlah sesuatu yg buruk dan dominan mengatakan filem ni FLOP. Tentu TIDAK sama skali. Chun-Li mampu menghiburkan penonton jugak melalui aksi tangkas karektor Chun-Li itu sendiri utk membela nasib hidupnya, serta aski2 lasak watak lain seperti Bison, Gen, Balrog, Vega, Catana dan lain-lain lg. Agak mengasyikkan gak ler bila elemen sedih, komedi selingan, aksi dan suspen digabungkan skali.

Jika dihitung, 3 bintang mampu diberikan utk Street Fighter: The Legend of Chun-Li yg dah pon memulakan tayangan pd 27 Februari 2009 yg lepas.

TRIViA

Mungkin ada yg akan tertanya;

Will Ken and Ryu be in the film?

--> NO!

According to the movie's producer Patrick Aiello, our heroes will not be left out. But, please note, this is only based on if the movie becomes a "success."

Justin Ashok and Capcom got together and decided to make it more of an origin story for Chun Li. There are just way too many characters in the Street Fighter universe to cram them all into one film. We want to do each one the justice he/she deserves. So, in short, Ken and Ryu will not be appearing in this film. But, that doesnt mean we wont see our red and white-clad heroes in potential sequels. -Patrick Aiello, Producer

Are the characters going to be donning their original costumes from the video games?

It'd be silly to put Neal McDonoughs Bison in a bright red suit and captains hat with a pair of humongous shoulder pads. It works great in the video game, but in real life, it just wouldnt look intimidating. The same can be said for Balrog. Hes an enforcer. A killer. A take-no-shit brawler to the core. And so, how scary would he be on screen if he beat people up with boxing gloves and a pair of blue short-shorts?

All that said, do not worry. We havent turned a blind eye on the game we all know and love. At some point, Chun Li will sport her trademark buns (the ones in her HAIR!) and of course, Vegas still got the mask and claw, for starters.

Why won't Ryu and Ken be featured in the film?

This film is based on the "Street Fighter: Alpha" series and focuses on the events that happend before the second "World Warrior" tournament. Chun-Li was not in the original SF tournament, but she was in the 2nd, which is what the "Street Fighter II" game is based on. Chun-Li met Charlie before she met Guile, who entered the "World Warrior" to investigate Charlie's death in the hands of M. Bison. Chun-Li is the first character of the series to have a connection to Bison, the series' main antagonist because he killed her father.

7 comments:

rizz said...

mcm besttt jee..haross tgokk ni hiksssss

DIARI HATI SEORANG PENSYARAH BIASA... said...

huhuhu

Adam Arjuna said...
This comment has been removed by the author.
Adam Arjuna said...

tengok jangan tak tengok yerr rizz...

ahaks..!!

cun la kristin kreuk nih..:P

Lina said...

i miss playing Street Fighter.. i suka Ryu and Ken.. handsome kan? haha.. kat dlm citer tu tkda eh?

Adam Arjuna said...

yezza..
Ryu and Ken mmg hensem walopon katun.. hehe..
tp diorg tak de la dlm citer tu..

may be next sequel kot..


p/s: ensem tak haku kalu jd katun eyh... mcm pelik je kan nnt.. hehe

Anonymous said...

believed almost all people payback their particular borrowing products when they're due not to mention with no effects
A respected debts charitable should expect numerous consumers switching to these people regarding benefit around fast cash advance credit card debts towards twice this particular. credit debt nonprofit charities claims all-around purchase that short-run, big awareness funds the year of 2010. The actual charitable organisation tells three years back the volume of people with them was simple.
szybkapozyczka24.info.pl
pożyczka bez bik w skoku
pożyczka na dowód lubin
pozyczki-prwatne.org.pl
kredyty bez bik

http://szybkapozyczka24.info.pl
http://pozyczki-prwatne.net.pl
http://pozyczki-prwatne.com.pl

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates