Tuesday, May 12, 2009

Bicara AF


Minggu final AF!! Apa tu AF a.k.a Akademi Fantasia? Kalu tak tau, baik korang tak yah dok kat Malaysia ni lah kan.. Dah masuk minggu ke 10 utk AF7 nih, ni la bru pertama kali aku nak bercerita pasal AF.. Kagum tak?


Satu Transformasi akan berlaku! tu je la yg kita dgr sepanjang 10 minggu AF on air kan..? Transaformasi...transformer..transformation..transform..transeksual..oopss!! ni silap.. Segala mcm 'trans' la yg kuar sejak 10 minggu kebelakangan ni. Motif nye cuma nak cari 1 bintang yg mampu menjadi ikon kat industri hiburan kita.. kata kauuuuu...

Berjaya ke transformasi tu???

Jika nak bandingkan pelajar² AF tahun ni dgn pelajar tahun² yg lepas, boleh aku ckp yg tahun ni not bad la.. bukan bagus..tapi not bad... diulang...not bad! Ada suara..ada rupa! Ada gak yg hampeh.. hehe.. yg mcm tak boleh blah dari awal masuk smpai la terkeluar pon ado gak..

Team tenaga pengajar...! Mmg ada transformasi bila Linda Jasmin dah tak join AF musim ni dan digantikan lak ngan Cikgu Aris.. Acis selaku cikgu muzik budak² ni pon satu transformasi sampai kadang aku tak tau yg Acis ni ujud ke tak dlm team produksi AF... jarang benor nampak muka nyer tu.. Transformasi yg len bila melantik Datin Tiara yg gorgeous ni as Pengetua.. 1st lady dlm AF la konsepnyer.. so..mind set nye pon for sure berbeza dari pengetua² AF sblm ni kan.. tu aku rasa korang dah sedia maklum.

Jom citer pasal performance..


Dari minggu ketama (kata jejaka anggun), sampai la minggu ke 9 yg lepas, mmg byk sgt transformasi berlaku dalam AF7 ni jika nak compare dgn AF² sblm ni, dan personally aku nampak AF7 ni antara AF yg terbaik bila bercakap pasal konsep persembahan mingguan. Dari tema rock, duet, dua lagu serentak.. dua lagu berasingan, teater muzikal, lagu laki dan pompuan yg dah di'switch' and mcm² lg ternyata sesuatu yg fresh yg ada dlm AF musim ni. Dan jika tu jugak yg kita ckp sbg transformasi yg dilaungkan selama ni, makanya AF7 ternyata berjaya dgn slogan tersebut.

Tapi...ada tapinya tuh! AF7 ni tetap gagal dalam mewujudkan drama² berbabak yg bley kita usha thru diari setiap hari. Dah bosan ngn sikap pelajar yg ala² gediks, nangis sana sini, pretend to be good infront camera... konon² pemalu and blurr... and mcm² la yg terjadi yg mmg dah wujud dlm AF sblm ni lagi. Mewujudkan drama AF Masuk juga bagi aku sesuatu yg stereotype dan tersangat la dijangkakan sgt apa akan berlaku dan yg sedang dirancang oleh team produksi. Kenapa perlu AF Masuk sedangkan mereka dah tahu siapa yg patut disingkirkan setiap minggu kan..?Adakah sbb tak boleh terima respond peminat diluar yg mendesak pihak Astro utk mengembalikan pelajar yg dah disingkirkan utk kembali berentap di konsert final nnt? Hahaha.. drama murah sgt!! Kononnya AF.. memutuskan hubungan pelajar dgn dunia luar.. tp bila ada pelajar tersingkir, kenapa perlu masukkan balik sedangkan pelajar tu dah dpt connection dgn dunia luarnya... sangat tidak adil kan.... and cuba letakkan pulak jika pelajar yg dimasukkan balik tu menjadi juara di final nnt, tak mcm sesia je ke kerja keras pelajar lain yg cuba mempertahankan kedudukan diorg dgn persembahan meletups setiap minggu tuk tidak membolehkan mereka tersingkir.. sedey kan?? tapi tu la perjalanan cerita rancangan realiti.. yg kononnya realiti, tp byk drama dirancang....hurmmm.. tak paham aku.

Finalist.. Tahniah buat Isma (calon tunggal wanita utk bolot gelaran Juara AF7), Hafiz, Akim, Aril & Yazid. Which one korang rasa akan menang?? Dari awal AF7 ni start, aku tak letak fevretism saper akan menang and so on..so on sbb aku tak undi pon.. tak perlu la aku nak bersuara lelebih kan. Saper yg akan menang tu dah tentu itu rezeki dia kali ni. Amin.. Tapi harus diingat, dan AF sendiri dah membuktikannya.. perserta yg kalah tak semesti 'kalah' bila dah bergelar artis nnt, dan peserta yg menang blom tentu pulak akan berjaya 'memenangi' hati peminat kat luar sana nnt. Byk lagi fasa yg perlu diorg lalui. Dari AF1 sampai la AF6, berapa kerat sgt lah bintang AF ni yg betul² menyinar..? bley bilang ngn jari je kan..

Okey la beb.. jgn byk pon tak guna kan. Apa yg kita suarakan blom tentu diterima akal org lain ye dak.. So, kita saksikan je la Konsert Final Akademi Fantasia 7 ni Sabtu (16 May 2009) nnt jam 9.00 mlm.. bertempat di Stadium Putra Bukit Jalil.

Layannnnzz..



P/S: Frust bila tiket final dah abis masa aku nak beli... bru sehari je diorg promo dah licin.. siott jer... layan kat umah je la nampaknya... errr..

masih mengharapkan Claudia or Zizi utk berentap di final...tp malang sungguh... :(

12 comments:

jejaka anggun said...

realiti tv itu adalah satu program TV yg telah disusun jln ceritanya tanpa menggunakan skrip. pengarah telah mengolah jln cerita tersebut melalui situasi yg tertentu agar bersesuaian dgn permintaan dari penonton. jgn terlalu percaya dgn tangisan dan lakonan yang telah ditokok tambah. sekian.

hahah. jejaka anggun hanya melayan realiti TV yang mengetengahkan bakat spt project runway, apprentice, top chef, or american idol.

KeMatZ said...

seronok baca penulisan ko... ya lahh... af7 bagi aku satu transformasi ke af sampah...

aku ngaku aku follower Af ni since af1.. ko sendiri tahu kan... but this time memang benar benar upset... dengan pengetua salah guna kuasa... choii sangat....

tapi cakap banyak pun tarak guna... so... aku memang tak ada rasa hati pun mau nengok final secara live... kalau mundar mandir di booth maybe..... hahaha...

motif... tak ada favorite... tapi inginkan claudia and zizi beraksi di final....?????

fushairie said...

aku x tengok langsung rancangan Acara Funfair (AF) ni especially musim2 yg terkini 4,5,6, dan 7..hanya membaca di akhbar dan komen dari org2 di sekeliling aku. so no komen sape yg dijangka menang..

cuma aku bharap adam arjuna akan terpilih untuk AF 8..hehehe....

peace..~~~

voice2...u said...

hi adam..

bohong la kalu aku ckp aku x tgk AF kan.. terutama yg tgh "bertransformasi' skrg ni.. AF 7...

mmg aku tgk, tp sekadar tgk je la.. nak kata "LAYAN" mmg xlah.. xder masa aku nak layan lama2 depan astro tu...

but, frankly speaking aku lebih byk tgk musim ke7 ni berbanding musim2 yg sebelum ni.. sambil2 relax sempat gak la aku tgk dairi AF tu...

kalu konsert pun, 2 konsert terakhir ni je yg aku agak fokus skit.. tp x ambik port sgt...

saper yg bakal bergelar pun aku xnak berteka teki..biar la org yg mmg fanatik AF ni yg tentukan.

Adam Arjuna said...

huh.. tak sempat nak jenguk, tup² ada 4 komen yg panjang lebar dan berbeza setiap satunya.. hehe.. tenkiu guys.. aku reply pon seperate lah sbb panjang benor ...


Comment to jejaka sentiasa anggun :P :

itu la dia bro, nama je 'realiti' tp tak de langsung elemen realiti yg ditonjolkan..byk nyer fake dan lakonan semata-mata.

menangis..rindu...baik sumer tu pon tak leh caya betul ke idak.. veen mungkin tu personaliti diorg, tp susah nak gambarkan sbb kita tak tahu apa berlaku dibelakang tabir kan.. yg ditayang hanya 10% jer..

p/s: who want to be on top! ANTM... fevret gak maa... byk lg realiti show yg best.. kalu kat mesia ni AF je la pon yg ter'femes'

Adam Arjuna said...

Comment to kematz :

suka ko ye bila citer bab AF.. i know.. i know.. i know wat u did last raya... kekekeke...

bg aku AF7 ni ada maju nya jika nak compare ngn lepas2, tp kat part konsep persembahan mingguan la.. yg len hado... asik gado n tak puas ati je sana sini kan..

err...kan aku pernah bitau aku malas nak letak fevret kali nih, cuma aku frust zizi n claudia tak masuk sbb aku rasa 2 org tu punya bakat yg besar, tp dah di sia² kan.. bukan sbb aku suka.. cuma rasa bengong sgt org talented cenggitu terkeluar..so sedey kan..

yazid gi final..? no komen la pulak kan.. paham² je la..

Adam Arjuna said...

Comment to Fushairie :

ye ke ni ko tak tgk, jgn sampai aku nampak ko kat final AF nnt dgn siap bwk pom pom lak nak undi yazid.. hehe...

mmg la aku buat posting khas utk ko pas tu.. hahaha...

err.. trima kasih la atas advance promo AF8 tu.. saksikan di mimpi² anda yer... hehe..

p/s: jgn berangan bai... apa kata ko try..??


Comment to Voice to heart :

brapa percent je rakyat m'sia ni yg tak layan AF kan? ada tu plak sgt hipokrit nak ngaku pon ada.. apa daa...

bagus gak cara ko tu mie-G, atleast tau la info wpon tak de la obses sgt nak tau itu ini kan, sekurangnya tak ketinggalan kan..

saper menang or kalah tu lantak la.. bukan kita leh tumpang sekaki pon iye dak.. yg menang tu nnt mmg rezeki dia la kan..

apa pon, kita tunggu je final nnt.

rizz said...

ala cian die rizz bli yg free seat je.jnji tgok haha

edzlin007 said...

wah cepatnya dah abis. yg tiket RM10 pun dah takde ek.

hmm, saya suka tgk hafiz, akim, dan aril nye performance sblm ini. final ni bergantung, sape paling superb on stage, akan ku undi

Adam Arjuna said...

Comment to Rizz :

free seat?? hurmm.. tgk tv je la.. lg jelas kot.. hehe


Comment to Edzlin :

kan...
cepat giler abis.. tiket yg RM10 tu ada lg la waktu tu, tp x tau la skang.. tp dok nun jauh di atas..
nnt mesti tgk kat skrin diorg tu..
baik tgk kat tv jer kalu camtu...huhu..

wah..lin pon vote gak la nih..
bagus..bagus..bagus..
teruskan meng'vote' yer...
cayuk.. cayuk..

Mazwani 'Nafty' Ayu Binti Mazlan said...

yang penting, bapak mertua aku layan Af kali ni.



huhu.


semoga lepas ni takde AF8, kalau adepun tolong la lama2 sket baru buat.

Adam Arjuna said...

kantoi!!!!

tu bru bapak mentua ko beb, blom lg bapak aku..

even siarang ulanga AF1 pon still nak tgk.. siap berebut remote ngan anak² ni...

tak bley blah..

masa nak pasang astro, skit nye ngamuk tak kasi.. eheheh

mati la aku kalu en gazally baca nih...

hehe

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates