Tuesday, September 15, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Lebih kurang 4 hari je lagi kita semua akan sambut 1 Syawal a.k.a Hari Raya Aidilfitri. Pejam celik pejam celik kita dah di penghujung Ramadhan kan.. sekejap je masa berlalu.

Bila bercakap pasal raya ni, tak kira la yg tua or muda, kecik atau besar mesti terasa excited, walaupon tak byk, sikit tu tetap ada. Betul tak? Dari persiapan, persediaan, kuih muih, baju raya, bajet raya, malah semuanya la harus teratur. Yang hidup di perantauan dah mula fikir² perjalanan utk balik ke kg, yg tinggal di tempat asal lak sure kelam kabut dgn persiapan di rumah.. Apa pon yg kita buat, semuanya utk pastikan yg 'hari raya' kita disambut dgn lebih baik dari yg sebelumnya.

Menjelang raya ni, mcm2 citer yg keluar. Tak kira la dari mulut ke mulut ke, surat khabar ke, berita ke... mcm² perihal raya yg wujud. Dari bab mercun, putus jari sana sini, sampai la ke cerita order-meng'oder' kuih raya. Mesti je kita sering kita perkatakan.

Aku yakin yakni sahih yg masyarakat kita sangat mementingkan perayaan yg cam ni. Bagi kanak² jgn cakap la.. time ni la utk diorg jd hepi-sehepinya bila raya menjelma. Apa lg kalu tak nntkan $$$ duit raya $$$ kan.. Sama je kita masa zaman kanak² dulu kan, satu persatu rumah kita atur utk collect duit raya. Kalau ada rumah yg kasi seposen je, hazab kita nak dtg lg next year.. makan tu skit je, yg penting ongkasnya lumayan. Kuar umah kul 10 pg, tgh hari bru nampak batang hidung.. petangnya kuar balik.. buat lg banci rumah mana yg belum beraya.. Hahaha..

Peribadinya, raya kita semua sama je. Setiap zaman kita lalui, raya kita disambut berbeza. Saban tahun cara kita sambut raya juga berbeza. Dari alam kanak-kanak sampai la ke dewasa ni. Jika dulu kita lebih penting baju baru, dan duit raya.. mungkin kini kita hanya mahukan masa utk rehat dirumah.. atau berjumpa rakan² lama yg mungkin dah lama kita jumpa..

Kad Raya?? Amalam tradisi yg makin dilupakan disebabkan kecanggihan teknologi.. Hehehe.. Jika dulu boleh la sekurangnya 20 keping kad raya kita akan dpt sepanjang Ramadhan, kini, nak dpt satu pon mungkin susah.. tp bila bukak emel, blog, facebook, myspace.. mungkin berpuluh-puluh kad raya yg kita terima. Itu lah 'bila teknologi dan mengatasi segala-galanuya'.

Apa yg aku nantikan??

Hari raya kali ni apa yg sgt aku nantikan ialah utk sembahyang sunat Aidilfitri yg hanya setahun sekali je ni. Bersiap dgn baju melayu, sampin, bersarapan dgn famili sebelum ke surau/masjid utk solat.


Aku juga nantikan utk makan lemang, ketupat, rendang, nasi himpit dan kuah kacang yg mmg fevret aku. Especially home made! Tapi kalu gi rumah org pon aku tetap cari makanan tu. :P Memang fevret la..

Duit raya! Opss!! aku juga nantikan utk kasi duit raya kat anak² buah aku. Yang bestnya bley ugut2 diorg sblm kasi duit raya.. sure apa yg disuruh mesti diorg buat...sbb duit raya nye pasal.. ahahaha..
Haih.. raya.. raya.. raya...

Kalau korang la, apa yg korang nantikan??

Unfortunately this year aku tak kasi kad raya even kat sesaper pon. So sad. Both online or actual pon tak de. Kalau tahun sebelum ni akku rajin create, design and printing kad raya muka sendiri (berangan), tp tahun ni tak der mood nak kasi kad raya. Tapi.. THANKS kat semua yg kasi kad raya kat aku.. tahun depan la aku balas eyh.. Insya-Allah..
TAPI..

kat sini aku amik kesempatan nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI buat semua yg mengenali aku dan pada yg tak kenal juaa.... Aku minta ampun dan maaf dgn hati yg ikhlas ni jika selama mengenali korang, selama bergurau, selama bersama, byk salah dan silap aku sama sengaja atau tidak telah mengguris hati dan perasaan korang (Sure ada kan..?). Pada yg mungkin juga tersinggung dgn tingkah laku aku, kata-kata, perbuatan or even penulisan aku di blog ni juga aku pohon berjuta-juta kemaafan..

Harapan aku agar kita semua bahagia di hari dan bulan yg mulia ini.

P/S: Jemput la datang ke umah raya nnt. Pada yg singgah² di perak or penang tu, rerajin la calling² aku.. bley kita raya together-gether.. :P

9 comments:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

"...raya kita semua sama je. Setiap zaman kita lalui, raya kita disambut berbeza. Saban tahun cara kita sambut raya juga berbeza...mungkin kini kita hanya mahukan masa utk rehat dirumah.. atau berjumpa rakan² lama yg mungkin dah lama kita jumpa.. "

setuju sgt2...salam lebaran adam =)

ayuputeri said...

wahhh!..
dh posting ye..
selamat hari raya gak..
raya meh la dtg rmh..
tue pn kalu tyrun ipoh kan..
heheheh..
duit raya xde ke??

farish sinclair said...

ktupat daun palassssssss =p

Lyn Yusoff said...

Adam,
Sure dah siap sume persiapan raya kan?? haranyer sume dah settle.
nnti balik kg jgn lupa kim salam kt family.
hah jgn lupa plak dtg umah kak lyn bila balik dr kg nnti..
ape2.. Selamat hari raya aidilfitri. maaf zahir batin..

Adam Arjuna said...

Comment to Anuar :

:)
salam lebaran to nuar as well..
sorry for mistakes..

semoga happy di hari raya nih..


Comment to ayuputeri :

hoho XX
alama tak buat posting, kebetulan nak raya, posting raya la pulak kan!
selamat hari raya to u too :)
and thanks for invited..
Insya-Allah...tp sorry la, i tak tau sgt jalan2 ni, kena pakai GPS la dulu.. hehe..
duit raya? patut org keje bank yg kasi sbb ari2 dpt duit dari org..
:P

Adam Arjuna said...

Comment to Rizz sinclair :

nak ke?? sedap tu!!
selamat hari raya rizz :)


Comment to kLyn Yusoff :

Persiapan? x de buat apa pon, just tunggu masa nak balik kg je lagi..
maklumlah dah 8 bulan tak balik kan..hehe :P
Selamat hari raya utk k.lyn jua, maaf zahir dan batin k!
sorry for all mistakes!!
Insya-Alla, panjang umo sampai la umah tu..
parit buntar bila pulak nak sampai nih??

Farazila said...

lama nye amek cuti...
eloklah tu...adam bukannye selalu blk kg pun kan....

alamak...lilo raya belah timur..x lalu utara....so xdpt ler nk beraya umah adam....

:)

selamat hari raya....

Adam Arjuna said...

Comment to lilo :

selamat hari raya aidllfitri,
maaf zahir batin yerk lilo..

kalu ada wat open hose, jgn la segan² nak jemput eyh.. hehe

日月神教-向左使 said...

ssd固態硬碟 外接式硬碟 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 External Storage Solid State Drives 關島婚禮 關島蜜月 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 記憶體 情趣用品 USB Flash Drives Memory Cards 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 SD記憶卡 隨身碟 高雄當舖 高雄汽車借款 高雄機車借款 高雄房屋二胎貸款 高雄汽機車免留車 花蓮民宿 SD記憶卡 高雄汽機車免留車

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates