Monday, December 15, 2008

Kisah Di Aidiladha

Well...sebetulnya dah agak out-dated kalau aku nak masukkan citer pasal Hari Raya Aidiladha yg dah kita sambut mgu lepas.. kan..?? tapi aku cam nak share gak la ngan korang apa aktiviti aku sepanjang aidiladha pd 8 Disember lalu..

Tapi, aku pon tak nak la korang boring membaca, so..aku simplekan aje apa agenda aku hari tersebut yerk..

Lets make it simple;

Isnin, 08 Disember 2008

Bangun pg giler..sbb dah planned ngan mbr aku en.Kematz[zam] dan en.Mesin Masa [fauzi] utk gi solat hari raya together-gether kat Masjid Putrajaya. Tapi sblm tu aku cam a bit surprised la ngan persetujuan Fauzi ni nak folo aku, tambah lak aku gi ngan kwn aku yg dia tak kenal kecuali hanya di dunia maya.. hehe..but, thanks buddy.

Memandangkan kami ni perantau yg tak balik beraya, so..paham² je la bila dah hidup bujang cenggini kan.

Yang tak bely blah nye..jauh tul perjalanan nak gi sembahyang raya nih, mcm Shah Alam kekurangan masjid je kan..? hehe... tak de la, saja nak cari pengalaman baru..

Walopon hujan, aku TETAP nak pose! Siap ngan props tu..


Habis solat dah khutbah, plan asalnya nak buat la sesi fotografi berangan aku. Knowing me la kan yg suka berangan nih. Unfortunately, gerimis melanda. Cecita aku terbantut la ari tu. Masa tgh lepak menanti hujan reda, aku received called from one of my best friends, Rafiz. Dia ajak dtg beraya.. hehe.. as you wish la bro.. after bincang² ngan si Fauzi n Zam, so we headed to Rafiz's house at Bandar Tun Razak. (dekat sgt ngan umah kak nani..hehehe)

Arrival!

Macam org ngantuk disorongkan bantal la kami nih. Dah la lapar, ada pulak makanan sedap² terhidang atas meja..takkan nak lepaskan lak kan.. Byk aku makan nih. Mula dgn lemang & rendang > laksa > kek lapis > lemang & rendang lagi > agar² laici > cempedak goreng > lemang kembali.. ahahahha..heaven sgt aku rasa. Last aku dtg umah Rafiz ni pon masa Diploma dulu.. huhu

Buat² rajin kat rumah org.


Kul 1.00 tgh Ari berangkat pulang. Aku masih menanti green light from my DFC's family sbnrnya sbb kitorg plan nak buat jejalan raya aidiladha lak. Masa dijanjikan kul 4.00 ptg.

Depart! (wah..sejak akhir² nak guna ayat 'air airline' ajer..hehe..

Bertolak dr umah Rafiz dlm kul 1.00 tgh ari, balik ke slam lak. And aku ajak lak dua mbr aku td gi beraya umah aku. Rumah bujang, ada mknan ke..? Hahaha.. jgn tak tau, wpon bujang tetap beraya ok! Siap ada ketupat dan rendang original made by hand ok.. bukan beli².

Lepas mkn² mbr aku smpat tido lg kat umah. And aku pulak still menanti green light kak amy.

It's Time!

Kak Amy msg aku and ckp ready for take off..(oppss!!) ready utk gerak. So around 4.40
ptg aku gerak gi umah kak amy. Si Zam pon gerak balik. Amik Kak Amy kat umah (maklum lah..presiden kan..), antar Fauzi balik then, kitorg gi pulak Pak li utk tunggu Ray & Moris. Konon nak konvoi la ke our 1st destination which is Kak Lyn's house.

Around 5.30 pm camtu kami sampai. Menu utama cam biasa la, rendang kerang 'malatops' mak kak lyn termasuk rendang and gulai dan jugak ketupat. Actually aku ni lebih suka makan lemang instead of ketupat. So, next..tolong sediakan lemang utk aku yerk kalu aku umah korang!! hehehe..

Posing di rumah kak Lyn


Habis makan..habis minum...habis catwalk and fashion show tergempar..habis gossiping.. habis sesi fotografi..lepas Maghrib kami bertolak pulak ke rumah "i buruk! i buruk! i buruk! i buruk!" saper lg kalu bukan Fara si adik kecik byk ckp. hehe..

Walllaaaa..!!

Makanan dihidang sgt menarik hati si Moris dan kami sumer..(motif sebut nama moris??) Nasi Tomato yummy.. Best lepak umah fara ni sbb mak dia friendly giler.. And kalu nak tau kisah or rahsia fara ni, senang je..dtg la umah ni slalu. Comfirm mak dia bukak satu persatu...wakakakak...

Yummy...! Sedapnya Nasi Tomato!

Aku diapit oleh 2 org Diva Divana


Selain dtg open house fara nmi, agenda kami gak utk buat sesi recording clip ucapan puan president utk pgrm 'TERBANG TINGGI' kami. Huh..! satu je aku dpt luahkan, PENAT beb!! after 30 takes, bru recording ni success. Sebab² nya dirahsiakan.. hehehe..

Beransur pulang...

Kul 12.00 tgh mlm gak la segalanya settle. Ray & Moris gerak dulu then follow by Kak Lyn, aku and Kak Amy..

Tup! tup! masa tgh driving nak balik dpt kol from Moris yg keta dia terkena badi keta aku..heheh...bettery kong!! So..serta merta aku kol zam utk pinjam jumper and after that directly headed to Giant sek 13 shah alam. (moris parked keta kat situ, and the whole day naik keta ray tanpa tutup lampu keta sendiri...ish..ish..ish..)

So, kejadian selamat menyelamat keta moris dilakukan. Dari CPR tak menjadi, kami try lak bedah enjin nya...masih blom dpt menyedarkannya gak! Then atas idea bengong aku, aku cadangkan keta moris dihidupkan dgn bettery keta ray! Succeed! Akhirnya.. but unfortunately keta ray plak koma dan tak dpt buat apa². Last choice..trak tunda la jwbnya...

Kesian kat abg Ray aku nih.. (insiden berakhir kul 3.00 pagi after trak tunda sampai dan bwk keta ray balik ke bukit subang.) **sorry yerk ray ngan idea adam nih, tak pasal² lak keta ray yg stuck..hehe

Moris drove back to his house, aku and kak amy pon sama...

Satu yg aku belajar kali ni, pengorbanan tu besar maknanya. Dan salah satunya nilai persahabatan dan sejauh mana sahabat mampu berkorban demi sahabatnya.. Perlukah pentingkan diri sendiri??? Walau ramai kawan yg kita ada, belum tentu semuanya mampu jd sahabat kan..?? Walau kita punya sahabat..belum tentu ada yg mampu bekorban demi kita kan..??

Apa yg pasti, aku takkan lupakan moment aidiladha kali ni. Walopon tak balik kg, beraya dgn family tersayang..aku yakin aku masih ada rakan dah sahabat yg mampu aku kongsi kasih sayang.. LUV YOU GUYS SO MUCH...

Ni la kisah aku di Aidiladha.

6 comments:

~SYAMELIA~ said...

adam oh adam...
perlukerr mention yg president 2..
itu xpe lg...
tp perluker mention yg 30 takes 2...
aiyooo...
xbley bla la wei....
malu uols...
-utk video yg ard 1minit n 20 sec, mengambil 30 takes utk disiap kan...
sampai abes my battery, sebaik ada bettry fara...
agak nya sebb 2 la ditakdirkan akak x jd pelakon kot...
lol

- all in all, i had fun la guys...
n dari situ lah kt belajar the real meaning of friendship...
gituuuuuuuuuu lahhhhhh....

btw, proud of u guys la...

KeMatZ said...

hehehe... aku suka satu ayat ko... hehehe.. akhirnya..

TakSangkaYe...

Adam Arjuna said...

ahaks kak amy..
harus la kena mentioned..
kenangan tu...hehe...

i'm proud of u and the rest too...


kematz :

aku macam paham je apa maksud ko tu..
tp lebih baik ko bitau aku apa dia...hurmmm...???

KeMatZ said...

adalahh.... wahh sejak bila ada gambar... mula mula tak ada pun.. heheheheh erkkk

~SYAMELIA~ said...

proud?
30 takes pun nk proud ker?
hahhahahha...
mcm perli jer kn...
apa2 pun...
thx adam...
speech 2 mcm real jer kn...
siap movie effect....

2 kematz,
adam ni kn byk kezutan...
lepas ni mesti ada lg pic dia tambah coz skg pic 2 dia x dpt lg...

Adam Arjuna said...

tak bley blah la kematz...
aku tau apa yg ko maksudkan...hehe...!!

Kak Amy:

of coz la i'm proud coz atleast u've done it! kan..?? kalu adam, lg teruk la gayanya...

and plus...u r the only person yg mampu buat task tu...
ombaaakkk.....!!

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates