Thursday, March 05, 2009

Movies Marathon

Last minit je aku apply cuti ari nih! Ada urgent katanya..!

Seawal jam 5 pagi lagi aku dah bangun ari ni.. gigih kan..? Siap2 segala..terus gerak ke KL lebih kurang kul 6.30 pg.. takott jammed beb..!! tu pon jalan dah penuh sesak.. but luckily sampai gak ke destinasi (yeah...yeah..!!) dituju sblm waktu yg ditetapkan.

Settle tu ni.. around 10 am aku dah chowzz..

Dalam hati...nak proceed ke plan yg aku dah set mlm td..? layan je la.. huhu..


Plan aku mmg nak maraton layan movies ari nih..! sorang pon sorang la.. janji citer yg aku nak tgk tu aku dpt layan.. biarlah org sebelah2 dlm panggung tu nak kata aku mati bini ke, baru break bercinta ke apa ke sbb tgk movie sengsorg.. ada aku kesah.. keskeskes..

Seven Pounds and Watchmen jadik pilihan aku kali ni. Niatnye nak la layan dedua citer ni kat tempat yg sama.. tp kat TGV Bukit Raja x de lak 7 Pounds nih! Terpaksa la tgk kat Sunway Piramid.

Ni je la masa aku nak nonton2 movies segala nih. Nak tunggu weekend.. ramai plak org nnt.. bila layan sengsorg lagi la segan. Citer2 pilihan aku ni jarang org nak folo.. apa lagi..layan je la kepala sendiri.

Dua lokasi panggung yg berbeza.. dua citer berbeza... dua konsep berbeza... dua tema berbeza.. dua mood berbeza.. dan dua penilaian berbeza tentang kedua-dua citer yg aku nonton nih..

************************************

Seven Pounds

Lokasi tontonan : TGV Sunway Piramid

Waktu : 11.00 a.m

3.5 bintang aku kasi kat Seven Pounds nih kerana berjaya membuatkan aku menitis tiga pat titik air mata aku ni.. ala2 cam letak aimo la konsep nyer..hehe :P

Jalan citer agak berat, nak memahami motif di sebalik cerita ni pon cam mmg agak sukar la mulanya sbb kita tak tau apa yg cuba ditonjolkan dan di tayangkan. Karektor2 misteri yg membuatkan kita tertanya saper si polan ni, si polan tu muncul tetiba pastu hilang.. namun menjadikan penonton lebih excited nak tgk apa yg akan berlaku. Itu bagi aku la...

Drama2 berat cenggini mmg la boring teramat kalu kita tak paham jalan cerita. Tapi makin lama rasa makin excited lak di tambah lak lakonan Will Smith yg mmg marvellous tuh.

"7 hari masa di ambil utk Tuhan mencipta alam ni, dan hanya 7 saat aku gunakan musnahkan diri!"

Tu antara quote terawal yg bley kita dgr through filem ni. Simple tapi mempunyai maksud mendalam. Bagaimana rasanya hidup jika kita sendiri merancang tarikh tamatnya nyawa kita nih.. Haha...tu antara simbolik dari jalan citer ni la. Hidup, mati, kasih sayang, pengorbanan, ketelusan, persahabatan dan kepercayaan adalah antara subjek utama Seven Pounds.

Yang pasti aku suka filem ni dan tak menolak jika diberi pilihan utk menonton sekali lagi.. :)

************************************

Watchmen

Lokasi tayangan : TGV Bukit Raja

Waktu : 3.30 pm

Dari mana asalnya kemunculan watak2 dalam citer nih? Games ker..or komik? Ntah!! Tak tau plak aku! Dari dari awal lagi aku macam excited gila baban nak tgk citer walhal tak tau langsung pon pasal karektor2 dalam citer ni..

Ringkasnya, aku tak paham sgt bila dah menonton citer ni. Seberat-berat jalan citer Seven Pounds tu, still aku bley paham lagi nak layan, tapi Watchmen...erkkk!! Cuma jika nak dibandingkan dgn The Spirit..kira okey la...

Peperangan, nuklear, perbalahan antara U.S dan Soviet antara subjek utama tercetusnya jalan citer Watchmen ni. Serius bro, kalu dari awal menonton memang aku tak paham langsung citer ni pasal aper.. tup2 start citer dah kuar watak2 superhero nih sumer cuma dalam era berbeza. Maksudnya, setiap watak superhero dalam Watchmen ni dah ada yg pelopornya sblm kehadiran superhero yg baru.. ala2 senior la cam tu.. huhu.. pening kan? memang pening..

Apa yg dapat aku citer kat sini, Watchmen bukan sekadar citer superhero yg penuh nilai komersil utk ditonjolkan. Ia lebih kepada penekan setiap watak superhero tu sendiri yg muncul dalam movie nih. Sisi2 gelap citer yg mungkin agak berat dan sukar dipahami boleh buat penonton mengeluarkan banyak tanda-tanya.

Apa pon, ada gak elemen yg buat aku tertarik and excited nak buka mata tgk citer yang arahannya dari arahan pengarah movie 300 ni adalah babak2 yg melibatkan aksi2 xtreme dan lasak. Bunuh membunuh, kelar mengkelar, tembak menembak tu antara yg best. Macam mana xtremenya citer 300 tu, macam tu gak kita bley saksikan dalam Watchmen ni. Cume konsep citer je berbeza.

Dari aku, 2.5 bintang utk Watchmen! Saksikan di pawagam yerr...

8 comments:

KeMatZ said...

wahh layan movie tak ajak....

occay... next topic..

hehehehhe...

Lina said...

rajin nya tgk wayang..
tak ajak Lina pun.. :(

hahaha!
im watching a movie this saturday..
but i think i'll miss watching sayang you can dance.. nanti adam wakilkan Lina okay? :p

rizz said...

heheh mcm bestt jehh cte will smith nih hiksss

akraminHARIRI said...

TQ bro...
haha.. ko sumber utk bg aku x nyesal tgk muvie.. haha...~

weh, aku tgh tunggu citer dragonball ni... ntah ok ke x..

Adam Arjuna said...

Comment to Kematz:

bukan tak nak ajak bro..lagipon citer2 aku nk tgk ni mana ko layan sgt kan.. mesti x nak ikut nyer..

huhu... btw, ko pon keje time tu.. sure la tak leh kan..


Comment to Lina:

layan muvi ni utk ilangkan stress je lina.. sbb tu sanggup merajinkan diri walopon sgsorg.. ahaks.!!

nak ajak tp sure lina tak nak nyer..nnt bf u marah lak..:p

y miss tgk SYCD? x pe nnt adam tgkkan..hehe

Adam Arjuna said...

Comment to Rizz:

rizz..layan ar citer Will Smith tu..
sedey....


Comment to Akramin:

aiyoo kawan..nak tgk muvi pon kena ada sumber inspirasi ker? keskeskes..

tp betul gak..kang terasa nyesal je kalu citer tak best kan!

aku pon tunggu dragon ball gak minggu dpn..hope ianya akan BEST la.. supaya tak rasa membazir kalu aku beli tiket nnt..kan..

ayuputeri said...

hye u..
sian nyer lonely layan movie sorg2...
heheheh~
x ckp kalu x ley join kan...

Adam Arjuna said...

huhu..sedey kan..

x de yg sudi teman..

kawan2 byk dah lariiiikkk...huhu :P

ahaks!! u nak teman ke..??
musykil nih..
nnt ada yg serang i pakai parang lak..keskeskes

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates