Wednesday, April 01, 2009

Lalalala...Kerja!

Tengok pada tajuk entry kali ni dah macam tajuk lagu Meet Uncle Hussein lak kan..? Lalalala..Kerja! Apakah...? Posting aku ni tak de kaitan pon ngan lagu tu apatah lagi nak publish lirik or muziknya.. cuma, ada la serba sikit maksud tersurat pasal kerja² nih.

Dalam hidup kita seharian ni kerja tu terrrsangat la penting. Takder kerja, takder duit. Lain la kalu mak bapak kaya raya, harta banyak sampai 7 keturunan pon tak abis makan kan..tapi kesian keturunan ke-8 tu kena kerja sbb 7 yg sebelum tu dah abis songlap duit sampai kering...Pon kena kerja jugak la jawabnya... Zaman study, aku slalu ckp, "wah!! bosan nyer gi kelas.. malas nyer nak blaja...kerja lagi BEST!" nyatanya...best ker..? Kita kena la realize yg belajar ni hanya utk beberapa tahun jer.. bukan seumur hidup..(tak termasuk pd yg nak jdkan belajar ni kerjaya tetap anda!!). Tapi, kita bekerja utk menampung kos seumur hidup kan.. So, yang mana best? Kerja ke?

Masa kecik² dulu mak dah pesan, ayah pon dah bilang.. belajar tu kasi pandai.. bila dah besar bley jd orang berguna.. boley jadi angkasawan... scientist..doktor..majistret..lawyer... (apa daaa.. dah macam dialog Nyonya Mansor dlm filem Ibu Mertuaku lak..).. Dah kerja bagus, gaji pon besar...bley pakai keta besar..beli umah besar..semua yg besar-besar aja...uiks!! Gaji dah banyak.. nak kawen pon boleh buat yg grand2 skit kan.. tempah kad kawen kat oversea.. baju rekaan Zang Toi ke.. Bernard Chandran ke.. berarak naik keta kuda segala.. baru la org tau kita bergaji besar..kan...hehe..(larik topik jap!)
Tapi kita... masa kita kecik mana la ada wawasan sgt apa nak jadi.. budak2 yg cemerlang gemilang terbilang je slalu yg maju dan pikir sampai ke depan.. Kat sekolah, cikgu suh senaraikan 3 jenis pekerjaan yg kita nak jadi bila dah besar nnt, macam2 plak pekerjaan yg kuar. Slalunya apa yg mak bapak, sedara mara, sepupu sepapat kita pernah jadi, tu jugak la kerjaya yg kita nak pilih. Ayah tentera, kita pon nak jadi tentera.. Mak jadi guru, kita pon nak jadi guru.. TAK SALAH!! Sebab dari kerjaya camtu gak kita dibesarkan.. aku... slalunya aku tulis nak jadi Arkitek... Polis... Pegawai Bank... kenapa yerrr....??


Aku minat melukis, tapi aku tau aku tak der bakat yg hebat, dapat je offer ke sekolah teknik utk jurusan binaan bangunan.. aku reject! Padan muka aku sbb terlepas nak kejar cecita jadi Arkitek.. apa dah jadi...

Dulu blom ader drama gerak khas kat tv, citer kepolisan yg aku rajin follow adalah Roda2 Kota Raya, tak pon filem2 or drama2 kantonis..paling aku minat Yes Madam! Lakonan Michelle Yeah and Cynthia Rothrock.. terdetik kat ati nak jadi Polis gak. Bila nak tangkap orang jahat, "don't moved. Freeze!.. i'm C.I.D..you're under arrest!" Macam best je dgr kan... membuak-bauk naluri aku nak jadi polis! Tapi... lelama aku sedar yg i'm not suite to be a policeman.. apa dah jadi...

Duit! Duit! Banyak nya duit! Tengok duit memang best! Bila dapat duit byk bley beli banyak benda. Terussss... aku pilih nak jadi Pegawai Bank! Masa SPM dpt masuk kelas yg ada subjek Economi dan Account! Bila result kuar...Account F9... selayaknya aku tau yg aku tak sesuai jadi Pegawai Bank... terkubur lagi cecita aku.. apa dah jadi...

Masuk universiti dgn satu harapan, satu tujuan.. untuk berjaya..(dah pulak...macam AF!) walaupon kerjaya yg aku pilih masih samar2 pada mulanya.. tapi alhamdulillah.. sebulan lepas graduate.. aku ditawarkan kerja as Pustakawan (Librarian) .. Tu lah bidang yg aku blajar sepanjang 5 tahun di universiti walaupon asalnya bukan la first choice aku.

Orang kata apa sgt la jadi librarian ni.. keje cop buku je.. hurmm.. itu la tanggapan orang. Lantak la kan.. " ada aku kesah! hehe" Tapi bidang ni pon bidang professional, and perlukan skill tertentu gak. Cop buku tu sekadar rumors jer.. and kerjaya ni lebih dari tu sbnrnya.. Information seeker...information provider.. tu pada yg lebih arif tentang apa itu Librarian..

Masalah aku plak suka jump kerja! :P Lepas 3 bulan aku dpt offer lain pulak.. Lepas 6 bulan kerja...then aku jump lagi ke tempat lain.. Rezeki bak kata org. Tak amik kang melepas. Saper nak tolak kalu ada rezeki yg lebih baik kan? Setiap org pon nak cari yg terbaik pada diri sendiri. Nak cari gaji yg lagi up kalau boleh!

Alhamdulillah gak la.. berkat apa yg aku belajar masa study dulu, tu yg aku gunakan utk cari kejer... tu jugak bidang yg aku pilih dalam membina kerjaya aku.. Kawan2 slalu ckp yg aku ni salah pilih bidang sebenarnya.. naper eyh..? sebab aku lebih dominan pada penulisan, event, hiburan, design... hurmm..ntah la... mungkin jugak.. Bukan senang nak cari pekerjaan tentang apa yg kita minat.. lagi2 nak cari satu kerjaya dgn sumer yg kita nak..?? Ada ker..?

Sebenarnya, tak kisah la apa pon kerja yang kita pilih, asalkan kita passionate dgn kerja kita tu, sure kita akan success gak kan.. Memang betul, mcm mana nak kerja kalu dah tak minat ngan kerja tu? tapi kalu tu yg mampu kasi kita gaji... why not go ahead kan! Sekurang lepas la nak byr keta, duit sewa umah.. makan minum sumer...tul tak..?

Tapi dalam nak motivate diri utk berkerja ni, surrounding pon penting gak! Kalau dah environment mcm s**l... mcm mana nak kerja.. rasa mcm nak letupkan jer tempat tu kan.

Moral of the story, belajar la rajin2 supaya tercapai apa yg kita idamkan dalam alam kerjaya nnt. Sumernya bermula dari situ... kalu awal2 dah flop... takkan kita expect utk dpt apa yg kita mau..melainkan ada usaha yg lebih.. Tu je point aku utk entry nih!! hehe..:P

Erm...rasa2 masa kecik apa kerjaya pilihan korang..? Sampai skang ni sama tak?

P/S: Setelah 2 tahun lebih aku berjaya stay kat company aku keja skang ni... 13 aribulan ni aku bakal bertukar ke tempat kerja baru lagi, dgn tempat baru, environment kerja yg baru, dan jawatan pon yg agak2 baru utk aku walaupon masih dalam kelompok yg sama lagi.. Alhamdulillah... rezeki... Susahnya nye nak cari kerja skang ni kan?...tensen...!!

8 comments:

jejaka anggun said...

masa kecik2 cita2 nak jadi wartawan hiburan. bila dah besar, rasa diri x cukup kepoh so rentikan jer la angan2 tuh.

rizz said...

wahh2 nape x amik architecture hehe klau x ley keje ngn riz ahakss. n then yup environtment kat opis kdg2 mpengaruhi situasi kerja kita kan.. lastly gud luck adam kt tpt baru:)

Adam Arjuna said...

Comment to Jejaka Anggun:

wah..! wartawan..hebat tuh!
ramai gak mbr aku wartawan nih.. hahah..tak cukup kecoh katanya kan.. so skang ni jadi apa lak?
mcm lagi hebat jerr bro..


Comment to Rizz:

blom cukup kondifen la waktu tu nak move skolah, sbb tu reject offer kos binaan bangunan tu..
kalu tak satu opis la eyh.. hehe (mcm ada satu je archi firm kat mesia ni kan..? ahaha)
tapi betul...environment tu sgt memainkan peranan penting.. kalu rasa cam tak bley blah je, mmg keje jd out la..

LeenA said...

btol...sokong...ko ko de lobang lebey baek...kasik tau aku sma...:p

edzlin007 said...

kalo dah macam saya dalam bidang records management ni, terang2 la tak sama dgn cita2 masa kecik. tak penah lg dgr kanak2 cite2 nak jd librarian, records manager, information officer ke ape kan. haha.

p/s: housemate saya amik lib, tiap2 sem dekan kecuali part 6 diploma. admire u tu..haha, tp silent reader. ampun ya kwn.

Adam Arjuna said...

Comment to LeeNa:

apa yg tertulis ni pon sumer berdasarkan pengalaan..so nak kata betul ke tipu..mmg betul la..ahaha..
ish..keje je la kat situ.. tak pon ko apply tempat keje aku ni..:P
aku benti nnt mesti ada kosong nyer.. ahaks!!


Comment to edzlin:

kan..
masa kecik2 mana la penah dgr benda² tu sumer..
like "apa kejadah nyer sumer² nih" kan...ehehe :P
errkk..!! housemate budak lib gak ker? junior la kiranya tu...ehhe..
aiyoo...tak bley blah statement 'admire' tu..keskeskes!!!
tapi hebat la dia..

KeMatZ said...

hemmm..... F9 account....
tapi macam mana zaman dip...
ko lehh hebat plak ye...
siap jadi anak kesayang Puan Shamila.... erkkk
ye ke nama puan tu....

Adam Arjuna said...

lagi statement propa dari ko kan...
keskeskeskes!!!
aku kalu cemerlang account..dah jd accountant skang nih beb!!
tu pon nasib tak kantoi, kalu tak extend la aku sem tuh..huuhu..

p/s; tenkiu pada ko sbb kasi aku tiroo... kuikuikui

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates