Thursday, May 21, 2009

Trip to Egypt - lifetime memories

Kali ni gua mau bercerita pasal vacation lak.. topik ni under label 'travel and living' dlm blog aku.

Best kan kalu berpeluang melancong ke negara luar.. mengenali dan menikmati persekitaran, culture, dan cara hidup masyarakat luar selain apa yg pernah kita nampak di tempat kita sendiri ni... iye dak?

Few years ago.. aku berpeluang menjejakkan kaki ke Mesir. Memang satu memori yg takkan aku lupa la.. 1st time dpt gi melancong ke negara luar.. free plak tu.. Thanks to UiTM of 'coz.. and thanks to all friends yg vote aku as MPP.. hehe.. sbb diorg la aku dpt gi Mesir selama 10 ari nih.

Mesir or also know as Egypt.. negara penuh dgn tinggalan sejarah. Orang kata kawasan ni padang pasir... panas.. but the facts is.. tempat ni sejuk.. cakap pon bley kuar2 asap.. aku byknya ber'sweater' je masa kat sana..

Okey la.. tak mo ckp byk.. just nak sharing pictures ngan korng tentang pengalaman aku di Egypt ni.. Byk tempat yg aku dah lawat sepanjang 10 hari travel.. and byk lg sbnrnya yg tempat menarik yg boleh dikunjungi..

1st day.. melawat ke Papyrus Gallery.. sejenis tumbuhan seperti tebu.. diproses dan dijadikan kertas yg digunakan oleh kebanyakkan masyarakay di Egypt utk melukis dan membuat sesuatu design..

Restoran Habiba - yang pasti roti kat sini mmg sedap.. bley tgk cara trasional diorg buat and bakar roti tuh. Hot and Fresh!

Nile Cruise Splendor - atas deck cruise yg membawa kitorg belayar di sepanjang Sungai Nil selama 3 hari.. best woo.. siap ada balley dancing lg.. ariba..ariba..

di West Bank, Aswan .. teruja aku kat sini.. mcm nak terjun ke bawah je..

1) Di Perfume Gallery
2 & 3) Egyptian Russian Monument Tower (satu tinggalan sejarah masyaralat Rusia yg memasuki Mesir suatu ketika dulu) terletak di Aswan.
Di Luxor Temple. Kat Egypt ni mmg sgt byk temple memandang zman dulu kan terlalu byk sgt kepercayaan dan anutan, mcm² tuhan diorg sembah.. so, byk la tempat sembahan yg dibina dan salah satu daripadanya terletak di Luxor ni.

Di Karnak Temple, Luxor.


Di Horus Temple, Edfu. -- burung tu plak di kenali sbg Harus Falcon yg juga terletak di Edfu.

Di Makam Ramses yg terletak di Valley of the Kings. Luas kawasan kat sini, sumer bukit bukau berpasir je. Kat sini lak korang bley melawat makam² Ramses dari yg awal hingga la akhir.. (tak salah aku la..) Tahu je la, dolu² kan ramai yg mengaku jd raja dan tuhan.. so jasad kemangkatan diorg pon diabadikan kat kawasan² cenggini. Macam² nama Ramses² ni and payah nak sebut. Salah satunya dikenali sbg Tutankhamun.

Masih di lokasi yg sama. Bukit kat blakang aku tu aper nama pon tak tau. Tp tu la orginal piramid nyer structure. Tu natural ok.. bukan hasil kerja tangan diorg.. Impress kan dgn kesan tinggalan sejarah Mesir zaman dulu.


Skang ni aku berada di New Morssey Alabaster. Sejenis kraftangan yg sgt femes kat Egypt ni. Daripada sebongkah batu Alabaster, si petukang² mcm dlm gambar tuh mengikis dan mengukir batu tersebut menjadi pelbagai jenis arca yg sgt cantik dah berkualiti.. bukan senang beb.

The great Temple of Deir el-Bahri yg terletak di Thebes yg dibina utk Permaisuri Hatshepsout.


2) Columns yg juga di Karnak Temple, Luxor.

3) Tiang tinggi tu dikenali sebagai Obelisk yg terletak di Karnak. Obelisk ni digunakan sbg mercu tanda di Mesir. For your info, tingginya obelisk ni bukan dibaut phase by phase yer.. ia mmg sebongkah batu yg besar dan panjang yg dihasilkan utk menjadi obelisk. Kalu masa ukiran, batu tu pecah, diorg akan cari batu yg batu utk dijadikan obelisk. Tiada proses sambung menyambung or tampal menampal dilakukan. Kagum gak la.

Aku di sekitar Karnak Temple. Cantik pemandangan kat sini bila dpt melihat unsur sebenar pembinaan penempatan masyarakat di Mesir pd kurun² yg lepas. Kebanyakkan struktur seni bina dan ukiran serta warna masih kekal sampai sekarang.


Saja nak berangan kejap. Ada macam pak arab tak aku?? Yang pasti unta tu sgt busuk yerr, di tambah pulak bau badan owner unta tu.. tahan nafas je aku waktu tu. Dah la dia siap peluk cium aku lepas tu.. errrr..

Huhu.. Saper yg tak Piramid kan.. Akhirnya dpt gak aku tgk live one of 8 wonders of the world nih (topik fevret aku time study dulu..). Sgt kagum, impress, teruja, terkesima dgn hasil seni bina piramid ni. Actually, ada 3 piramid di Giza ni dan yg terbesar (siap pembinaan) dinamakan sbg Ku fu.

Selain Piramid Giza, Sphinx juga antara simbol agung yg menjadi tarikan di Mesir.

Di Universiti Al- Azhar.. antara universiti yg terkenal di seluruh dunia.

Di luar kawasan universiti.

1) di Masjid Imam As Syafie yg menempat Makam Imam Syafie serta Makam Syeikh Zakaria Al Ansari yg juga seorg ilmuan islam yg terkenal.
2) Di national library yg terletak di Cairo.. sgt cantik dan kelihatan sgt moden kan..

Masih di Cairo. Berhadapan dgn Alexandria Light House, Fort Qaitbay yg sautu ketika dulu turut menjadi salah satu benda ajaib di dunia sebelum ia dimusnahkan oleh penceroboh luar.

Well, byk lg sbnrnya gambar yg aku snap.. almost 1300 keping gak la.. tp pakai camera digital biasa je.. imej pon tak de la cantek sgt.. muka aku pon agak kelihatan toya waktu tu..hehe. but as for me, visited Egypt is like one of my unforgetable memories that i wil never ever forget. Apatah lagi bila Egypt ni antara negara yg penuh dgn sejarah dan di sini la mulanya semua jenis era ketemadunan.

Utk korang, sekiranya berpeluang dan ada duit lebih, boleh la melancung ke sini. Sure korang takkan menyesal.. :)

12 comments:

voice2...u said...

wah...wah...
best yer dpt g mesir...
aku mmg notice yg batch korang ni g mesir...
antara tempat yg bagi aku sgt menarik n penuh sejarah tuk dilawati.

kalu berpeluang, saper xnak pergi kan.. tambah2 pulak percuma... tp itu semua hadiah dr UiTM tuk MPP.

btw, aku pun berpeluang g international trip, time batch aku, kitaorg dpt g tokyo.... so byk benda yg sgt..sgt...sgt best...

kalu rasa nak tgk.. ada kat blog aku.. http://voice2heart.blogspot.com/2008/01/yosoko-japan.html

nati nak g Aus la plak...

rizz said...

wahh bestnya die travelling! nk ikot gak:'(

Adam Arjuna said...

Comment to Voice2heart :

saper tak best kalu dpt gi travel kan..?
mmg peluang dinantikan olhe sumer org la.. :P
untung jd mpp uitm nih..hehe
mcm2 peluang dpt, tp tu la..struggle la ko waktu jd mpp kan?

aku dah usha blog ko.. best kan dpt goi jepun!
actually patutnya kitorg gi jepun gak, tp bila final meeting sumer decide nak gi timur tgh memandangkan pk matawang.. and byk tepat leh lawat kat situ..

next..x tau lg nak gi mana.. blom plan.. gi travel ngn kengkawan la pulak kot..

p/s: jgn lupa sourvenir ausie kat aku eyh..hehe


Comment to Rizz :

nak ikot... jom!
kena buat passport dulu la.. :P
kita gi mexico..ahaha

KeMatZ said...

ole ole aku mana...

sentap tak dapat coke mesir...

jejaka anggun said...

penah gak sampai egypt. mmg interesting tp rasanya kalo xder org sponsor x nak pergi lagi kot?

Adam Arjuna said...

Comment to Kematz :

sourvenir apa lg??
brapa kali mau kasi dowh..

huhu.. pasal coke, no komen..

ko tanya anak buah aku la..
sbb dia dh minum coke mesir yg aku bli tu.. hampeh!!


Comment to Jejaka Anggun :

yup!
interesting place to visit kan..
kalu nak honeymoon.. better look for alexandria.. cantik kawasan situ..kan..

saper nak sponsor??
cari la mak² datin utk sponsor.. huhu

fushairie said...

wah adam...bejalan2 ke mesir..
tp mcm aku pun merasai suasana tu..
especially beberapa pose2 ko tu..
mcm ada kt dlm album aku..
serasa ada di antara gambar2 tu aku yg take turn amek gambar ko pas ko amek gambar aku..
hahaha...
eh...bukan kita roomate ke masa atas cruise? ko kna tunjuk yg diorang lipat towel jd burung tu...
mlm menari2 tu x tunjuk pun...

eh...ni dh jd catatan blog aku nih..hehe...

=)

edzlin007 said...

bestnye, cantiknya library dorang

akraminHARIRI said...

wah3..
bejalan sokmo~

akraminHARIRI said...

wah3..
bejalan sokmo~

Adam Arjuna said...

Comment to Fushairie :

ahahaha..
dah tau lg mau tanya ke..
aku pon masih lg teringat akan sambal ikan bilis yg di bawak khas dari malaysia menuju ke mesir..
dan memakannya bersama roti di dalam keretapi.. heheh

bila lg la aku dpt travel camtu kan?? ko lain la.. every month travel oversea, tp sourvenir kat aku tak de jugak... :(

Adam Arjuna said...

Comment to Edzlin :

kan..
sgt menraik tgk library tu walaupon gambar tu baru dr pandangan luar...
hebat!!


Comment to Akramin :

huhuhu!!!
best la bro dpt gi berjalan-jalan camtu..
ada rezeki nak gi lagi..
jom!!!
tp ko kena jd photographer aku la time tu sbb aku mmg kuat sgt berangan dan berposing...:P

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates