Tuesday, June 09, 2009

17 Again



Mahukan sebuah filem gelak tawa yg santai...ringan..di samping lawak² slenga yg tak masuk akal?? Mungkin 17 Again adalah pilihan yg wajar.

3 bintang dari aku utk 17 Again, filem terbaru lakonan pelakon muda berbakat Zac Efron yg sblm ini berjaya dgn trilogi High School Musical.

Actually, when first time heard about this movie, i got no idea what the movie is all about. Is it same like 13 Goes 30 played by Jennifer Garner.. or may be a comedy version of Benjamin Button.... totally i have no idea until i watched it last week.

Apa yg aku bley katakan citer ni memang mengarut...tapi BEST! Seawal babak dilayarkan hingga ke penamat, ada saja babak² lawak bengong yg boleh mencuit hati penonton. Bukan kerana dek lawak yg dibuat-buat, tp tertawa dgn keletah dan sentimen aksi serta gerak tubuh yg dipaparkan menerusi filem ini. Sangat bersahaja.

Dari segi lakonan, apa yg boleh aku katakan Zac Efron mempunyai mutu lakonan yg baik jika nak dibandingkan dgn filem² high schoolnya sblm ni. Masih di dalam konsep yg sama, basket ball, high school, dancing... namun persembahan yg dilakukan tampak lebih berbeza dan boleh kita klasifikasikan ia dlm kelasnya yg tersendiri. Tambahan pula wataknya lebih memerlukan dia bermain dgn keadaan sekeliling, emosi serta gaya dan penampilan.

17 Again bermula dgn kisah pada tahun 1989 di mana Michael O'Donnell seorang pelajar yg sangat dikagumi dikolej, berjaya mendapat biasiswa terbaik dan juga seorang kapten pasukan bola keranjang, namun terpaksa melepaskan semuanya apabila dia mendapat tahu yg teman wanitanya telah hamil pd hari penentu pertandingan bola keranjang. Dengan rasa tanggungjawab, Mike melepaskan semua yg dikecapinya dgn hasrat ingin mengahwini teman wanitanya itu. Namun, 20 tahun kemudian..semuanya berubah. Mike dikembalikan menjadi dirinya pada umur 17 tahun oleh seorang penjaga misteri utk merubah kembali apa yg tidak pernah dia kecapi sblm ini bagi merubah kembali masa depan, rumah tangganya yg hampir musnah dan kehidupan anak-anaknya. Paling kelakar, dalam masa yg sama dia perlu berhadapan dgn anak-anaknya di dalam kolej yg sama..

Hahaha.. nak tau lebih lanjut? korang kena lah tonton citer ni dulu baru korng dpt sendiri rasai sendiri excitement yg ada dlm filem ni.

Mungkin ada yg berpendapat citer ni hanya citer hiburan kosong yg tiada msg. Yup! Aku setuju tu, tapi mungkin hiburan begitu yg kita cari utk buat diri rasa terhibur daripada nak layan filem yg berat, penuh dgn heavy-drama, terpaksa nak perah otak fikir masalah dan isu yg melanda dalam filem² tu kan.. Aku pasti 17 Again bukan sesuatu yg membosankan utk ditonton.

Buang seketika aspek rasional dan logik kerana mmg anda takkan dapat itu dari filem ni. Namun filem ni mampu buat anda tersenyum.



Selamat Menonton :)

  1. P/S : Zac Efron kena shave skit la bulu ketiak dia dlm filem ni.. cam tak sesuai ajer aku tgk..
  2. P/S : Babak ending terlampau mudah... klimaks kepada citer ni kurang dirasai...
  3. P/S : kaloborasi antara Mathew Perry dan Zac Efron -- mcm tak sesuai ajer...

6 comments:

rizz said...

i likeee zach efron heheheh

edzlin007 said...

saya suka zac efron, tp ya, setuju ttg itu...hehe

film ni enjoyable je...takde nak pening kepala. skali skala layan film biasa ok jg.

siti murni said...

weekend ni baru nak gi tengok movie ni

jejaka anggun said...

kolaborasi dia dgn i sesuai kot?

Adam Arjuna said...

Comment to Rizz :

dah tau mesti rizz minat encik zac ni punya..
apa lg.. gi la layan muvi nih..
sure teruja nyer.. hehe :P


Comment to Edzlin :

setuju ttg itu..? apakah?? heheh :P

Adam Arjuna said...

Comment to siti murni :

yezza :)
jgn tak tgk eyh..
pastu kasi komen awak lak.. :P


Comment to jejaka anggun :

kolaborasi zac dgn ko, ermm... mungkin sesuai..
tp adakah kolaborasi ko dgn dia sesuai..??
ahaks!!

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates