Monday, June 29, 2009

Jom Baca!

Seriously aku sbnrnya tak de idea nak update blog nih.. mcm byk plak entry aku bulan nih.. ehehe.. (banyak ke masalahnya kan.. kalu nak compare ngan korang yg sememangnya blogger2 tegar nih, memang ketinggalan la aku!!) This week mcm nothing much to share pon sbb weekend ni aku byk menghabiskan masa kat umah jer.. kemas bilik.. basuh baju.. basuh kasut.. mop lantai.. dan layan tgk tv dari pagi sampai ke pagi balik.. kuang kuang kuang.

Cuma ada la merayap sesikit kat area² umah... gi melayan Transformers 2 utk kali kedua ngan housemate aku.. (gigih kan...) and shopping skit² carik bahan bacaan kat MPH Bookstore's.

Ntah la... lately aku terasa mcm suka membaca plak. Dulu masa sekolah² slalu dgr slogan 'Membaca Jambatan Ilmu!'.. siap ada pertandiangan melukis poster lagi kan.. lukis tangga la.. lukis jambatan la...yg pasti buku mesti ada.. kononnya simbolik pada slogan.. kuikuikuik..

Actually aku baru je habis baca naskah manuskrip salah seorng follower blog aku ni. Tajuk karya beliau ialah 'PUCUK'. Kononnya dia mintak pendapat aku la sblm dia nak hantar publish nover tu. Aku ni nak komen tak pandai, especially kalu bab² novel nih... apa pon bg aku.. karya dia tu awalnya sedikit 'extreme'.. tp masih segar utk dibaca... mcm tgh layan drama melayu kat Tv2 pulak masa baca buku ni.. hehe.. Apa pon utk 'ko' di sana, semoga success dalam dunia penulisan ni yerr..

Oopps.. terlebey sudah.. Btw, aku nak citer pasal buku² yg baru aku beli ni masa gi jejalan kat MPH sabtu lepas. 3 buku semuanya. Blom habis baca lg.. and blom ada yg sempat nak baca pon. 2 antaranya buku berbahasa inggeris dan satu lagi buku berkonsepkan sejarah. Tapi yg pasti semuanya hasil karya penulis tempatan.

  1. Benarkah Iskandar Bukan Zulqarnain by Afareez Abd Razak Al-Hafiz
  2. LIFE : the Malaysian life style by Peggy Tan Pek Tao
  3. Do You Wear Suspendors by Lydia Teh

Kat bawah ni aku sertakan skit ulasan buku² di atas ni as guide utk korang.. mana tau korang berminat plak dgn karya² kat bwh ni kan..

Judul: Benarkah Iskandar Bukan Zulqarnain (cerita berdasarkan siri dokumentari yg pernah ditayangkan di Astro)

Tentu anda ingin tahu!

>> Benarkah Raja Iskandar atau Alexander The Great bukan Zulqarnain?

>> Siapa sbnrnya individu yg sesuai digelar Zulqarnain berdasarkan ciri² yg ditunjukkan oleh Quran?

>> Apakah kaitan RAja Namrud, Raja Sulaiman dan Raja Bukhtanasar dgn Zulqarnain?

>> Bagaimanakah kisah sbnr pembinaan tembok penghalang bg Yakjuj dan Makjuj oleh Zulqarnain?

>> Siapakah individu yg dinamakan Raja Kurush? Apa kaitannya dgn Zulqarnain?

P/S: pada yg minat kisah² sejarah mcm ni tentu akan tertarik dgn buku ni especially pada yg suka merungkai dan mengkaji nilai sejarah tu sendiri kan... kalu tak minat pon, setakat nak tambah ilmu pengetahuan tak salah kan nak baca?? Sedap gak nama Zulqarnain ni kan.. okey tak kalau aku edit nama aku jd Adam Zulqarnain?? hehehehe :P

Judul: LIFE : The Malaysian Style!

These true anecdotes or stories delineate various attitudes, beliefs and behaviour of people in a Malaysian society. The light and sparkling side of the Malaysian experiences in love, marriage, career and daily activities are depicted to reveal how individuals co-exist in harmony within Malaysia' shores.

Life in Malaysia may be unique and fascinating to foreigners and tourist. Being a multi-racial and multi-cultural country, this book gives and insight into how the Malay, Chinese or Indian individual attempts to halt the erosion of original and enduring values of one'e community.

P/S: bagi aku, buku mcm ni menggambarkan diri kita dari pandangan mata org lain. Bagaimana org mellihat kita dan apa yg kita tak nampak ada pd diri kita yg hanya org lain mampu melihat.. Best..! very the lifestyle kan..



Judul: Do You Wear Suspenders?

Errkk.. bukan spender yer..! ni suspenders.. sejenis hanging belt. bukan sejenis suar kecik yer... harus diingat tu..

Karya terbaru Lydia Teh yg sblm ni cukup femes dgn buku²nya seperti Honk! If You're Malaysian dan Life's Like That: Scenes from Malaysian Life. I got both of this books.. Penulisan yg bersahaja tp kelakar dan paling penting terkena batang idung sendiri.. kes kes kes..

So.. what's up with Do You Wear Suspenders? This is a collection of anecdotes about the everyday life of Eh Poh Nim, a loquacious women who launches into explanations of words and phrases at the drop of a hat.

Anyone with even a passing interest in the English language will find this book appealing and amusing. Phrases like 'bake a tit', 'pie in the sky', 'bananas and fruitcakes' and 'satay mushroom' may sound decliciously naughty or vulgar, but none of them are what they seem.

Eh Poh Nim, a punctilious wordsmith, enlightens readers on idioms, hyperboles, metaphors and other figures of speech with delightful humour and an insight into Malaysian life and its complexities and peculiarities.

******************

Errkkk!! Award medal apa pulak ni?

Sebelah malam lak aku menghadiri birthday party seorang kenalan di area Bangsar. Ramai jugak mbr² lain yg gi.. memandangkan aku pon tak de hal sgt, so.. aku pon meng'free'kan diri utk join la.

Tema party, 'Back To School.' Rata² guest yg datang sumer berpakaian sekolah dan cikgu². Macam² fesyen baju skolah la yg ada. Yg tak pernah aku tgk pon ada gak. Kalu yg berdress ala² cikgu tu siap bwk rotan sbg props diorg.. huhu..

Aku..?? Biasa je. Berbaju biru, seluar putih, kasut hitam, tie merah.. name tag.. cermin mata ala budak nerd dan beg sekolah sbg props. Ahaks!! Dan disebabkan itu, si bday boy ni menganugerahkan aku dgn Award Best Dress Boy utk majlis dia.. sangatt tak bley blah kan.. Majlis hari jadi pon ada award² segala ni... errm.. tak silap aku ada 23 awards la yg dia kasi.. besar betul bajet ko yer Faiz...

Well.. tu je yg nak kongsikan buat saat ini dan ketika ini. Malangnya aku tak der gambar pulak utk di'share'kan.. nnt la kalu yg mana aku sempat cilok tu.. akan ku pamerkan dlm FB yer... tunggu..... :P

12 comments:

rizz said...

hehe buku yg 1st tu nuar ade bli ritu ekkee

Adam Arjuna said...

rizz ada baca tak...??

KeMatZ said...

wow... best dress...
specky....???

gambar tarak ke bro...???

tepek lahh sini...
hehehe

edzlin007 said...

suka jg penulis Lydia Teh, memang klakar bukunya dan kena tepat dgn budaya kita.

buku malaysian style tu pun ada jg.

mmg seronok baca buku terutama bila datang mood membaca.


tahniah la tuk award best dress

jejaka anggun said...

so citer PUCUK tuh caner? merepek ker x best?

dgr citer writer tuh tgh tulis 2nd book. tajuk dia LAGU TIGA KUPANG.

Adam Arjuna said...

Comment to kematz :

:P
poyo kan.. sesekali nak ber'specky'.. ubah imej katanya..
kuang kuang kuang!!!

gambar tarak la bro.. aku tak de camera lak kan..
and tak de yg sudi pon nak amik pic aku..hehe..

nnt la aku cilok kat memana org yg ter'snap' tu...

tungguuuuuuuu..

Adam Arjuna said...

Comment to edzlin :

betul tu lin, saper yg tau gaya penulisan lydia teh ni mesti tau genre buku beliau cam ne kan..?
kisah idop masyarakat kita yg mmg realiti terjadi.. dan byk yg kita tak sedar kan..

siap tersengeh la sengsorg kalu baca buku dia sbb kadang tu mmg kena kat batang idung sendiri.. ahaks!!


Comment to jejaka anggun :

mcm aku bitau td, citer tu menarik... dah mcm layan drama plak rasa wpon ada kalanya mcm muncul part² or babak² extreme..
cuba kalu nak baca kena ada pemikiran yg terbuka dan luas la..

:)

ops!! ko ni mcm dah kenal plak ngn penulis dia yerk siap tau dia nyer next title lak..
hebat!!

hehe

HIZAMI said...

wah.

hebat ye.

begituh byk award~

hehehe.

congratez for da bez wardrobe~

;P

boboiz said...

aku tertarik baca pasal besday party tu la bro..huuhu..mesti hapeningkan masa tu ngan dresing ala2 zaman sekolah2...medal pon cam zaan sekolah2 dulu masa menang kejohanan rumah2..huhu

Adam Arjuna said...

Comment to Hizami :

tenkiu la bro...
hanya sekadar berangan je tuh.
dah terasa seperti sgt tak bley blah kan.. waakakaka..


Comment to Boboiz :

yezza.. dulu masa skolah tak nak masuk sukan, dah tua bangka ni bru la nak medal segala kan.. gigih!! hehe

hurm.. sekali tgk sumer dah mcm² kanak² terlebih umur baru masuk sekolah je beb! ahaks!!

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛

豚骨拉麵Tiger said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates