Thursday, July 02, 2009

Wanita...Konfius & Tersirat!

[re-post from my personal friendster blog]


Buat readers sekalian, hehe... januari, februari, march, april, mei, jun dan kini july pulak menjelma. Diam tak diam dah lebih stgh tahun pon kita lalui hari² spjng 2009 ni kan. Bulan dpn puasa, next raya pulak.. next.. dah nak masuk 2010. Fuh!! cepat tul masa berlalu.

Sedar tak sedar pon dah almost 2 thn gak aku melayari dunia blogging nih. Eceh!! and dah byk entry gak la yg aku publish sama ada yg dpt perhatian korang or tak.. Thru blog gak la aku dpt ramai kenalan baru... Best! Check punya check arkib blog aku dari zaman blogging kat friendster dulu, byk rasa topik yg sendiri asik baca ulang².. perasan sungguh !! Sendiri tulis, sendiri baca la uols.. huhu.. and salah satu darinya aku nak republish balik kat entry kali ni.



Wanita.. Konfius dan tersirat..?

P/S : Apa yg korang rasa?? Ni adalah sebahagian dari pengalaman aku... dan luahan perempua sendirik k.. so.. baca la... :P


--->>


Bla..bla.. bla... but in the end, I just came out with this thing.. with this topic.. with this idea.. I think it's quite interesting topic ‘cause most of us might faced this situation sooner or later. Hmmm.. Naper perempuan ni...bila seorang lelaki suka kat dia..nnt dia ckp.."kita kwn dulu la...sy tak bersedia la...blom pk nak ada komitmen.. bla..bla..bla.." Then bila dtg satu situasi lg..dia ckp pulak .."saper la nak kat sy ni...saper la yg sanggup trima org cam sy...bla..bla..bla.."

Abis tu yg laki tu nak td apa sebenarnya...???

Sebagai lelaki, tak tau la yg ada positif thinking atau tak, pasti akan tensen ngan kata² cam ni. Dari sudut lain lak, based dari pandangan org pompuna sendiri, pompuan macam ni lebih senang digelar pompuan tarik tali.. At first, dia tak terfikir pun yang lelaki tu good enough nak jadi more than kawan, but yet she want to remain kawan.. Then bila dia dah ade feeling² kat lelaki tu mula la buat ngengada.. but tak nak tell the truth. Lelaki is more blunt. Dia suka, dia cakap.! Stret to point kan senang, tak payah nak kona kiri kanan segala kan. Kebanyakan pompuan yg mostly typical melayu yg ego dan berpendapat dia tak bley confess kat mana² lelaki yg dia suka lelaki sbb maruah la konon.. Jangan perigi carik timba la kot... haiyo dek non... ada lg ke term nih??


Why don’t they (girls) just say “I don’t like to be your GF... For my opinion, that is more than honest sentence to say that girls don’t like ‘that’ guy. “Its fine for us to be friends... but not more than that”. Tu kan senang.

In my personal thought, correct me if I’m wrong, word yg slalu diorg guna tu akan menjadi penyebab untuk lelaki sentiasa merayu utk dpt kan diorg. I’m not saying most of girls will behave like that, but certain of them only (may be or may be not). It's their right to choose who's they wanna love, but the way they think sometimes make people like me or like you (guys) feel what actually that gilrs need from the person called ‘men’. Gapo dio eyh..? habaq mai kat cheq sat..!

But, a large number of people takkan cakap dia suka, the fact that ada org suka dia.. tapi dia tanak buat ape². Dia lebih bangga bila most of the man come and says “I like you”.."I love you".. mungkin diorg akan rasa bangga..bila dpt buat laki tertarik ngan diorg.. diorg bley rasa yg diorg ni hebat. Actually sometimes, lelaki pon suka and bangga bila ramai gadis² tergila – gilakan dia.. jgn tipu la kalu ada org admire kita, diri sendiri tak rasa apa² kan.. part ni.. lelaki or even perempuan sama ajer. But the truth is, deep inside, semuanya dalam process nak memilih who’s the right for them.

Kalu seorg lelaki bley suka ngan dia..tak mustahil ada lelaki lain yg mungkin turut suka kat dia kan?

The question is, why girls always be like that? But I think sometime girls akan baik dgn semua lelaki, tapi dia nak pilih and tak nak let go sesape lelaki yg suka dia.. sbb may be dia blom cukup yakin dgn pilihan yg dia ada. It’s up to individual. Nevertheless, It’s not fair for guys right?


Bagi lelaki, or may be perempuan jugak, lagi baik kecewa or di ‘reject’ dari ada relationship yg palsu.. takde ape².. yg bertepuk sebelah tangan. Melayan sikit punya mesra but in the end, "we just friend ok, not more than that..!!!” Kababooommmm!! Hancur berkecai terus hati lelaki tuh!


In the other hand, bila lelaki nak cuba tackle pompuan lain.. diorg lak moody..tensen..tak bertegur.. macam la guys tu dia punya... What the heck with that?

Personally.. aku lebih suka pompuan tu ckp dia tak suka aku sbb cara aku cam ni la..cam tu la..tak ensem la..tak kaya la..tak romantik la..tak der keta la..and what – so – ever la...(reason is not not the main points here!) daripada dia tak suka...tp dia buat² suka, then cakap pulak..tak der saper la nak dia ni sebab ni la..sebab tu la.. Bila si lelaki ajak kapel, ajak declare, si girls akan ckp plak tak sedia la.. tak ready la.. nak fokus kerja la bagai... huhu.. seminggu pastu tau² dah tunang la, ada yg ada pakwe len la.. huih.. ada yg kawen pulak... huhu.. so.. kat mana conclusion atau relevannya kata² si gurls tadi?

Hello people… just strait to point please..will you..?..make things easy!!
Orang pon takkan rasa benci bila girls ckp cam tu sbb tau kekurangan diri yg buat girls tak suka. Abis tu…yg si lelaki tadi nak dia tu aper nyer..takkan tu bukan org nak kan si dia.. rite? Hurmm..

Well...lelaki pon ada perasaan gak ok...Most girls always said that guys ego's so high.
Perempuan suka menyalahkan lelaki ego kalau dia tak dapat ape yg dia nak, but the fact is, do they realize what kind of ego they had if that situation happened to guys… please think deeply about it and find your own answer. Please la...don’t be so naïve!

8 comments:

fitilicious said...

huhu...
seriously HEBAT..!
coz i dun tink abg was the one who tink deeply about sumtin complicated...
agree wit abg...
y GURLS act like dat..?!
y dun they b onest to guys...
maybe they wanted to care about HIS feeling..dun wan touchin..touchin..
but, wat they actually tink was rite...
kill THE MAN INSIDE...
ya...gurls tinking was not the same as guys...

boboiz said...

salam bro..biasalah baca entry sendiri..huhu
kekadang aku pon sama gak...apa apa pon nice entry bro...

Adam Arjuna said...

Comment to Fit :

huhu..
jgn la emo sgt bro, sumer masih di tahapa kawalan..
cuma perlu figure out diorg (pompuan) nyer thinking dlm certain2 aspect..
bukan senang nak kenal org kan..
tp..rumit! haih..


Comment to boboiz :

tenkiu bro sbb masih sudi lg singgah ke sini.. hehe :P
baca entry sendiri kadang kelakar gak..
sbb mmg comfirm la mcm berangan je kan..kuikuuikui..

ayu puteri said...

wahhhhh penuh perasaan yg menusuk ke kalbu ke jiwa ke hati ke hempedu,jantung and pelbagai lg organ dlman...hahahhaha..

ya u rite!...
buttttt certain things tue kene tgk gak..
knpe pmpn x luah apa yg ada di hati???
x smua nyer sbb nk tungu laki tue ckp 143 kannn...
tp kejujuran dr hati..

edzlin007 said...

hmm, perempuan byk bahasa berbunga agaknya. tapi saya pun rimas.

tak penah lg cinta, so tak tau. baca je, leh jd ingatan nanti

Adam Arjuna said...

Comment to ayuputeri :

huhu!!
ada yg terasa ke?
sy tak campurrr ... huhu...
semua entry tersebut tiada kaitan antara idop atau pon mati.. :P

mmg la kejujuran tu penting dan sgt perlu, tp jujur ke kalu si dia asik berdolak dalih dpn lelaki tu kan? bukan ke namanya tak jujur tu.. kalu nak ckp nak.. kalu tak nak ckp tak nak.. kan senang..

titik.


Comment to Edzlin :

kalu perempuan sendiri rimas, apatah lg lelaki yg mengharapkan seseorg pompuan tua kan? bukan senang nak luah kata 'saya suka awak' dgn hati yg ikhlas..

tp kalu slumber je diperguna, kan tak adil.. lebih dari awal ckp.. kita kawan je la.. kan lebih mudah..


p/s: hnya pandangan umum je k... hehe

Izman said...

perempuan cenderung untuk berselindung
manakala lelaki lebih suka berterus terang!

ia sebenarnya fitrah, kerana minda seorang perempuan perlu ruang untuk dirinya mengenali, menyesuaikan diri dan menilai segala aspek sebelum membuat keputusan. dan proses itu saja memerlukan tempoh yg panjang.

undecided n unpredictable! itulah wanita.

Adam Arjuna said...

i agreed with saying that perempuan tu 'undecided n unpredictable'..

tu mmg nampak jelas..

the rest i think, perempuan ke lelaki ke punya masalah diri yg sama. kadang takut akan sesuatu smpai menjerat org lain ke masalahnya, dan itu yg slalu terjadi. setiap org perlu ruang dan masa utk lebih mengenal diri dan org lain, tp ada kala tak perlu smpai meletakkan harapan pd org sehingga memakan diri.. kan..

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates