Wednesday, June 17, 2009

Selamat Hari Bapa

Teringat di suatu ketika dulu...

Family aku ni bukan la jenis yg mewah, kaya raya, harta berkepuk-kepuk.. tp masih cukup makan dan pakai la.. tak de lg la sampai kebulur tak makan.. cuma kalu ada time terdesak nak guna duit tu paham² je la, agak susah la cari duit dlm amount yg byk sekali gus.

Simpanan? aku tak rasa bapak aku byk menyimpan. Belanja kitorg adik bradik dan perbelanjaan rumah pon adakalanya atas pagar je.

Saat aku dpt menerima surat tawaran nak continue study di UiTM kira 10 tahun dulu, saat tu aku tgk ayah aku gigih mencari ruang utk beri aku peluang. Aku anak ke-4, dan yg pertama dpt peluang melanjutkan pelajaran.. ibu bapa mana tak bangga kan kalu anak² diorg nak berjaya..iye dak?

Melihatkan mcm agak susah utk buat penyediaan.. menempah baju.. beli itu ini.. yuran dan perbelanjaan lain... aku give up! Waktu ni aku dah cam redha jer.. baik aku teruskan dgn study aku di form six je.. tamatkan apa yg aku dah mula. Tapi. ayah aku tetap gigih mahukan aku ke universiti. Sanggup dia jual motor yg bru dia beli 2 bulan kepada sedara jiran sblh umah hanya utk pastikan perbelanjaan dan persediaan aku lengkap!

Terharu.... mmg aku terharu....

esekali masa balik cuti...

Bila ikut ayah ke surau, org mula bertanya.."ni ke anak hang yg belajar kat U tu?" Bangga bila tgk riak ayah menyatakan kebenaran.. Sekurang-kurangnya aku nampak ayah boleh berbangga dgn org lain apabila dia juga punya anak yg belajar di U. Biasa la.. persepsi skeptikal masyarakat luar bandar.. pemikiran ramai yg masih kebelakang. Jika ada sesuatu yg gah di depan mata, bru la mata terbeliak menjegil... mengagumi segalanya. Betul tak?


Ayah jarang nak membebel.. namun ada masanya leteren ayah tu agak terkesan dan makan dlm jugak. Apa yg perlu ditegaskan... tu yg akan diutarakan. Lain² yg mengarut mmg tak de la.

Kalau kerja lewat, seawal Subuh dah boleh dgr suara ayah mengaji. Tak payah pakai mic or speaker.. jiran sblh umah pon boleh dgr alunan suara ayah mengaji. Tu jugak cara nak kejutkan kitorg dari bangun tido. Tp normal... aku tido gak..:P hehe

Ayah tak byk ckp... lain pulak dgn aku yg memang susah nak stop bila dah buka mulut. Tapi permintaan anak² susah utk dia abaikan kalu rasa iainya perlu. Ingat lg saat aku mula nak beli kereta.. "Kalau tak cukup duit downpayment, hang bagi tau abah.. nnt abh bwk keluaq duit tabung haji.." Tersentak aku! Aku tau brapa byk sgt simpanan ayah tu. Mungkin tak smpai RM3000 pon waktu tu... Seboleh aku menacri jalan... baik aku selesaikan hal aku sendiri.. cukup² la semua yg dah diberi sblm ni... perlu ke lagi...??

Kini..

Ayah dah berusia 66 tahun.. masih lg gigih mencari rezeki walaupon hanya sbg pengawal keselamatan. Jarang benar dia merungut... cuma lesa dan letihnya tu yg jelas nampak di wajah.

Hurmm....


Cerita ini hanya segelintir dari cerita aku.. pengalaman aku..

Apa pon gelaran yg diberi padanya.. ayah, abah, bapa, papa, babba, daddy, pita-ji, otosan, atau apa jua sekalipon... definasinya tetap sama dan takkan berubah.

...dan kerana dia juga lah kita wujud di muka bumi ni, menikmati segala yg ada.

Mungkin pandangan dan pengalaman setiap kita berbeza.. ada suka, tak kurang juga duka.

21 Jun 2009. Hari Bapa yg dirai di seluruh dunia. Hari utk menghargai dan mengenang jasa serta pengorbanan mereka yg telah membesar dan mencorakkan hidup kita. Mungkin coraknya antar kita berbeza-beza, tp itu lah kehidupan kan..? Yang pasti.. jgn pernah lupa utk mengingati mereka.. bapa..

"Happy Father's Day.. Abah!"

17 comments:

rizz said...

huu terharu bce n3 adam ni...love my dadd gak

rizz said...

huu terharu bce n3 adam ni...love my dadd gak

Adam Arjuna said...

hooho rizz..
ye pon terharoo, perlu ke sampai dua kali send.. ahaks..
glad u like it bro..

dont forget to wish ur father nn k..

:)

KeMatZ said...

wow satu satu nyer anak yang masuk U... hebat...

bukan ko satu satu nyer budak parit yang masuk U ke.... lagi hebat...
dan satu satunya budak parit jadi MPP.....

kagum abah ko kan... aku as kawan pun kagum ngan kejayaan ko.. nak nak skarang.... as pelakon penyanyi model... wOw...

ops lari topic plak...
apa apa pun selamat hari ayah..
sampaikan salam and wish aku pada abah ko ye.... dan abang ko...

selamat.. ko bila lagi nak jadi abah...

Adam Arjuna said...

Comment to kematz :

very the choiii kat setetment ko!

budak parit masuk U n MPP tu sumer mmg mcm hampeh la kan.. bengong.. x de makna nya..

aku hanya seorang dari sebilang org yg bernasib baik je, lain2 tarak.. tu pon aku rasa mcm ada error je diorg terprint surat twrn kat aku kot. ahahhaha...

dan paling tak bley blah dgn setetment pelakon penyanyi model duta pengacara voiceover sumer tu..

sila betulkan setetment anda ye kematz!

p/s: ko mmg suka ubah topic!

p/s: aku dah ready nak jd abah, tp cari mak utk anak aku pon blom jumpa.. ni kan pulak nak jd abah... so sedey..

Adam Arjuna said...
This comment has been removed by the author.
siti murni said...

bersyukurlah...:-) kenanglah jasa 'abah' selagi masih berkesempatan..

.sHaZa. said...

em abah km0o sgt c0oL..
^_^
hepi fathers day..
^_^

jejaka anggun said...

abah dah xder....

edzlin007 said...

selamat hari bapa kepada bapa adam, jg bapa lain. kita doakan mereka

Adam Arjuna said...

Comment to Siti Murni :

amin...
yup.. hasru bersyukur..
salagi dia ada.. selagi kita punya masa dan waktu kan..
supaya tak menyesal di kemudian hari..


Comment to Shaza :

ahaks!
cool katanya...
boleh la.. suam² gak ler.. :P

happy father's day too..

Adam Arjuna said...

Comment to jejaka anggun :

:(
sorry to hear dat.
but its ok bro...
bley sedekahkan ayat suci Al-Quran kat dia kan..
pon bermakna gak tu..


Comment to edzlin :

thank you edzlin..
same goes to u :)

happy father's day to all fathers in the world..

peace no war!! :)

ayuputeri said...

so sweet la adam!!..
ari nie hari bapa..
xde pe pun nk bg abah..
juz kemaskan bilik die,mop bilik die,cuci toilet die,tukar cadar n masak utk die..
datz all..
as long as smbhyg n doakan kesejahteraan abah n mak dh cukup..
amin

Adam Arjuna said...

Comment to ayuputeri :

:P
tak semestinya bila tiba je special occasion cam gini kita kena kasi diorg hadiah kan? bukan hadiah pon yg diorg nak sbnrnya..
myself personally pon tak kasi hadiah..
just call, wish and sembang skit2 je..
sekurangnya kita igt kat dia kan..
tu lg penitng..

but what u did to ur father i think enough already..
sure dia dah appreciate tu...

:)

ayuputeri said...

huhuhu..

padahal die sdiri xtau yg smlm father's day..
hahahah..

Adam Arjuna said...

lorr... ye ke cik ayu?
ahahah... tu baru la suprise namanya kan!!

coolness :)

日月神教-向左使 said...

ssd固態硬碟 外接式硬碟 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 External Storage Solid State Drives 關島婚禮 關島蜜月 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 記憶體 情趣用品 USB Flash Drives Memory Cards 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 SD記憶卡 隨身碟 高雄當舖 高雄汽車借款 高雄機車借款 高雄房屋二胎貸款 高雄汽機車免留車 花蓮民宿 SD記憶卡 高雄汽機車免留車

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates