Friday, June 05, 2009

Syurga Cinta


Asik dok review citer omputih je kan.. citer melayu macam 'one in the blue moon' lak kan..? OK la, kali ni aku review citer melayu lak and of kos citer Syurga Cinta. Sbb waktu ni, citer ni pon la yg ada.. hehe.. Jangan Pandang Belakang Congkak -- coming soon eyh!!

Masih konsep review yg sama sbb citer ni dah tayang lebih dari 2 minggu rasanya kan. Aku dah layan lama, cuma nda da masa mau update bah! So.. layan kan ajer la yerr...

Syurga Cinta -- 2.5 bintang dari aku!

TRIVia :
  • aku mulanya tak berminat sgt nak tgk citer ni, tak der dlm list aku pon.. ala, citer Metrowealth.. takut la jd badi macam citer2 konsep mcm ni yg sblm ni... bosan... tapi kerana kawan, aku layankan ajer.. and bagi aku.. not bad laa..
  • lakonan Awal as Irham patut dipuji la.. memang nampak bagus dan sesuai dgn watak yg dia bawak.. Awal = Metroseksual -- mmg sesuai ngn imej dia dlm citer nih
  • Heliza -- err.. rasanya massssssssssssiiiih byk dia kena belajar and improve kalu betul bidang lakonan ni pilihannya. Especially dari segi pengucapan dialog, ekspresi wajah, penghayatan dan few aspect lg. But, she did well la for the 1st time acting ni.. tepuk.. tepuk..
  • Haziq lak... he just a kid kan.. dont espect too much from him.. kena gi sekolah lg.
  • Secara dasarnya, citer ni punya byk mesej yg mendalam yg bley kita amik teladan, tinggal lagi cara kita adapt sumer perkara tu dlm kehidupan seharian kita je.
  • tapi personally bg aku, tak perlu kot rasanya nak wujudkan adegan² dan bait² dialog yg terlalu melankolik sbb dlm kehidupan kita seharian, rialitinya org tak ckp mcm tu pon. Biar natural, baru real kan. Even berkonsepkan islamiah and dakwah pon, ada la caranya bila berbual...iye dak... korang tgk la sendiri.
  • namun, masih ada elemen² yg menarik perhatian utk ditonton especially bila merujuk kepada keletah² dan pe'el cara hidup moden masyarakat kita kini yg cuba dipaparkan melalui Syurga Cinta -- hingga ada yg jahil dlm ilmu agama sampai menghalalkan apa yg haram utk dilakukan.. ish..ish..
  • kesulurahn filem ni aku klasifikasikan sbg 'Baik' utk ditonton dan mungkin tak merugikan korang.
  • Pengolahan serta naratf filem ni nampak jelas namun bley dikemaskan lg dari beberapa aspek sperti skrip, pengucapan dan pengaturcaraan dialog agar nampak lebih realistik.
  • anyway, TAHNIAH Ahmad Idham selaku pengarah Syurga Cinta.

P/S : ni pon aku yakin ramai yg dah tgk.. err.. betul apa yg aku rasa dgn apa yg korng rasa lepas menonton citer ni...??

5 comments:

jejaka anggun said...

tgk trailer kat blog org lain... mcm x berminat langsung.....

rizz said...

hrus tgok cte ni lucu ktnya

Adam Arjuna said...

Comment to Jejaka Anggun :

bagi au citer ni biasa2 je..
standard citer melayu citnta2 la..
jatuh cinta..gado2..nanges.. baik balik...

cam tu la..


Comment to Rizz :

blom tgk ke rizz?
igt dah layan dah..
boleh la.. kelakar2 skit..
part jiwang2 tetap ada ok..

edzlin007 said...

dah tgk filem ni. boleh la, sbg filem "dakwah" katanya. still, stereotype, tp ok la dari byk sgt filem rempit dan hantu, skali skala layan film ni ok jg

jgn pandang blakang congkak nak tgk jg, tgk iklan cam klakar je

Adam Arjuna said...

betul..betul..betul..
kat malaysia ni dah mcm jd fenomena...
kalu citer cinta, sumer org nak buat cita cinta..
kalu rempit, sumer org nak buat rempit.. lumba sana sini lak..
kalu hantu.. sumer nak buat hantu...

tak paham tul..

kalu nak skit pembaharuan, syurga cinta ni la kot filemnya..
tp still cinta dia tu jiwang gak...

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates