Wednesday, August 26, 2009

Kisah Bulan Ramadhan


26 Ogos 2009 bersamaan 5 Ramadhan 1430 Hijrah. Pejam celik dah 5 hari pon kita semua puasa kan? Kejap je masa berlalu...

Tak lama lagi dah nak sambut raya... haih... bagaimana la gamaknya raya tahun ni eyh?


Uiks!! puasa baru 5 hari dah nak pikir raya aku nih.. heheh... yaa ampunss..
Okeylaa... dah 5 hari puasa ni, adakah hari anda masih seperti dolu² atau.. dah berubah jd yg lebih baik ke? or..mungkin berat badan makin susut.. pipi makin cengkung... duit poket kekal tebal sbb kurang belanja...? bla.. bla.. bla.. Kebanyakkan org akan expect bulan puasa ni la bulan paling mudah utk berjimat cermat especially bab makan, betul ke?

Heaven!!
Betul... bulan puasa ni sebenarnya bulan yg paling heaven utk kita cari makanan. (Saja nak citer bab makan, tgk korang terliur ke tak! hehe... kena kuat iman beb :P ) Kalu hari² biasa kita, nak makan makanan yg pelbagai hanya ada kat pasar malam je, tp bila tiba Ramadhan, setiap hari kita bley dptkannya di bazar² Ramadhan.. merata-rata lak tuh bazar yg wujud!


Rambang mata beb bila tgk makanan di bulan puasa nih. Terfikir gak cam nak borong je semua. Tapi tu la nafsu namanya.. nafsu makan di bulan puasa ni agak extreme skit, kalau boleh semua kita nak beli.. semua kita nak makan.. iye dak? Tapi bila dah terhidang atas meja nun, hazab pulak nak abiskan... Patutnya bersyukur la sbb kita kat Malaysia ni cukup makan cukup minum kan, dan apa yg kita nak semuanya ada.. kalu diluar, belum tentu lagi kan.. ada yg kebuluran sbb tak dpt makan. Insaf jap!!


Tu citer di bazar, belum pulak citer bab² di hotel or restoran² yg menyediakan buffet Ramadhan, mak aih... mostly dgn rate yg kurang dr RM100, mcm² menu lazat yg boleh jadi sajian kita utk berbuka puasa. Dari makan omputih, melayu, cina, ala pasar malam, sebarang.. sumernya ada. Bulan puasa ni jugak la kebnyakkan hotel² or cafe² beriya-iya nak kasi promosi yg agak meletups kat pengguna. Offer pakej itu dan ini hanya utk tarik perhatian kita utk memilih rangkaian diorg utk berbuka puasa. Sedap memang sedap. Tp make sure berbaloi la apa yg korang byr kan... Kalu setakat korang makan yg ala² rm2.50 jer, tp byr sampai 5,6 puloh... baik tak payah kan... Tp tak tau la kalu korang dah kaya sgt.. keskeskes.. mungkin jugak nak rasa pengalaman makan kat tempat mewah kan.. why not?


Eeerrrr.. apa menu korang di hari pertama puasa? Aku? agak sedey la... nak berbuka dgn famili mmg tak dapat la.. Hari pertama dah berbuka kat kedai.. mana lagi kalau bukan Pak Li Kopitiam. Nasib ada yg meneman. Nak harap bini masak, bila tahun la gamaknya aku nak kawen..(ada yg sudi kerrr.. :P) Dalam 5 hari ni gak kebanyakkan aku berbuka dekat luar dgn kengkawan dari duduk berbuka di rumah.. ada yg buffet tepi pool Intekma Resort Shah Alam (nasib baik murah.. berbaloi-baloi..) dan yg paling gigih sampai ke Gombak hanya utk berbuka je. Semua tu tak plan pon. Tak baik merancang apa yg kita nak makan waktu berpuasa, sbb nnt puasa kita hanya tertumpu apa yg kita nak makan je.. dah tak afdal puasa kita tu kan.. sia² je puasa tapi tak dpt apa kan..

Puasa tu puasa gak, tapi tarawikh cam ne?? SENDIRI MAU INGAT yerr...

P/S: apa nak masak utk sahur mlm nnt eyh? asik menu yg sama je.. nasi, ikan goreng, telur dan sambal kicap.. Hurm... nak buat nasik beriyani lah... hahaha

13 comments:

KeMatZ said...

first....

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

nuar 1st & 2nd day puasa demam...adoi...

terawih p jgn x p, dam... =P

Adam Arjuna said...

Comment to kematz :

aiyooo!
dapat hadiah ke beb!


Comment to nuar :

adoyai.. 1st day dah sakit ke? sakit² pon tu, puasa ke idak? hehe..

farish sinclair said...

bsepah bazr kt kl hehe

Lyn Yusoff said...

jgn sedih yer..
nti balik kg sempatlah berpuasa/bersahur ngn family 2 or 3hari b4 raya..:)

tpi buka puasa kt intekma ari tu mmg best. smpi lupa plak perut ku yg kecik ni.. asyik mkn jer..
hehehe

Adam Arjuna said...

Comment to rizz :

wah!! dah jd farish sinclair lak!!
kagum....

rizz pernah gi bazar kat stadium shah alam tak..? cuba gi situ.. huhu


Comment to lyn yusoff :

tu la, excited nak balik kg dah ni, padahal lambat lg :( dah 8 bulan tak balik nih..

hehehe..

ye betull..
bila nak buka together-gether lagik nik..
kalau dpt makan free pon mungkin lagi bagus...
huhu...

edzlin007 said...

hmm, puasa biasa tuk saya, sebab tak kuar ke mana2 pun. so makan ala kadar, selalunya nasi campur atau roti. tak pegi lg bazaar ramadhan setakat ni.

NUke_Rude said...

Puasa tu puasa gak, tapi tarawikh cam ne?? SENDIRI MAU INGAT yerr...


lalala.

sekian.

ayuputeri said...

pehh..masak tue sahur..
hehehe..
nk bg cadangan ley??
masak nasi ayam ker??
ikan tiga rasa..
tomyam ker??..
apa lg eh??

lapar la plak..

=)

Adam Arjuna said...

Comment to edzlin :

sedey kan kita, sama la...
kat bazar pon cam meriah gak kan, sampai tak tau apa nak pilih.. hehe


Comment to nuke amier :

huhuhu..
off the record!
kwang! kwang! kwang!


Comment to ayuputeri :

huhu..
cam bagus je cadangan tu tp cam kurang sesuai jer..
hagak² la, sahur kot tu...
bukan nak buat kenduri bagai...
kan..
cik ayu kalu sahur mesti meriah kan, siap macaroni, nasik ayam, lemang, nasi tomato, megi goreng, ikan tiga rasa... ish.. sure mcm2 la..
tak tercapai akal ku plak! :P

boboiz said...

salam bro..aku yang berbini nie awal2 puasa asik beli jek..skrg nie baru dapat makan masakan bini..hehehe..selamat berpuasa yek bero..

Adam Arjuna said...

wa'alaikumsalam bro!
selamat berpuasa gak kat nko.
best kan idop kalu ada yg jaga, rasa terjamin diri, tambahan lak bulan posa cam nih..

hope kekal bahagia beb!

amin..

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates