Thursday, September 03, 2009

Kisah Menjelang Syawal

:: INTRO ::

Di atas adalah gambar² aku masa bukak puasa ngn artis² dari filem terbaik FFM bebaruh nih, PAPADOM. Invitation ni aku dpt dari salah sorng member aku yakni juga blogger tegar yg lagik gigih iaitu hencek Romi. Thanks dude! Saja je buat caption ni takut nnt ada yg sentap sbb aku tak maklumkan. hehe.. Majlis berbuka puasa yg simple ni diadakan di Pak Hailam Kopitiam Sg. Wang dan anjurah leh Media Hiburan.. Thanks gak to Media Hiburan dgn segala goodies and hadiah tu.. korang mmg sporting lah! Read more...

P/S: nnt korang belek² lah MH tu kot² terselit muka aku.. hehe

Welcome September! Ulps!! Dah 3 aribulan kot! Terlupa lak aku nak wish SELAMAT HARI MERDEKA utk korang semua.. Tak terlambat lagi kan kalau aku nak wish ni? MERDEKA! MERDEKA!! MERDEKA!!!


Laungan yg biasa kita dgr bila tiba detik 31 Ogos. Biasa... sangat dah terbiasa.. Tapi kalau hanya sekadar laung je bermaksud apa² ker? "

"Laung Semangat" katanya... walaupon kan..

Selalunya semangat kita ni pada detik ni jer, masuk hari baru, bulan baru.. semangat dah macam pokok semalu, terus kuncup layu.

Semangat 1 Malaysia!! Hopefully biarlah terlaksana sbb aku yakin la yg kat luar sana masih 'tak tahu' apa tu 1 Malaysia. Diucap je satu rumpun, satu bangsa, satu negara... tp masih ada yg kurang segalanya. Mana pergi nilai majmuk dlm diri tu... hilang... hurm... Kita ni dilihat hidup dalam satu negara pelbagai bangsa, tp realitinya, yg melayu cara melayu, yg cina dgn masyarakat cina, yg india dgn golongan india sendiri. Ada kot segelintir yg tak kisah, tp yg banyak tu lg kita nampak.. iye dak?

So, pikir la sendiri kat mana terletaknya 1 Malaysia dalam diri kita. Tak payah kita laung kuat² kalau diri kita ni masih utk kita.. bukan utk satu Malaysia.


STOP citer merdeka! Sblm terlupa, TAHNIAH to Audi Mok, Nur Fatimah dan penyanyinya Faizal Tahir yg dah menang dlm pertandingan penciptaan lagu 1 Malayisa untuk generasi baru anjuran HotFM. Lagu berjudul "Malaysia Satu" tu dah dpt RM25000... masyuk tu beb! Duit Raya di bulan Ramadhan la nampaknya kan... hehe..

Huurrmmm...

Difikir-fikir mcm lama tak update blog ni. Last posting tarikh 26 Ogos, kira punya kira dah lebih seminggu gak la. Bukan tak de idea, bukan tak de line internet tapi bila dah MALAS, satu keja pon tak jalan kan.. hehe..

Sabtu lepas sempat la aku mem'free'kan diri meronda ke sana sini seorng diri tanpa tujuan kat sekitar Shah Alam. Huh!! Apa yg aku jumpa?? Ushar je gambar² kat bawah.


Promosi raya yg sgt berleluasa. Dah masuk 12 Ramadhan ni, semakin ligat la jualan² raya diadakan sana sini. Duit gaji pon skang ni lebih fokus kat persiapan raya. Kalau si wanita dok sebok dgn kuih muih raya, biskut raya, cadar, langsir, sarung kusyen baru... shopping baju² raya kat diri sendiri dan keluarga... dan yg laki lak dok sebok gi servis keta, moto utk perjalanan balik kampung nnt. Pendek kata, sumer org skng ni dok kelam kabut dgn persiapan raya.

Sana sini citer nak raya jer.. Lagu² raya pon dah bley kedengaran, infact satu dua hari Ramadhan pon kita dah bley dgr lagu² ni kat shopping² complex.

Ada orang suka berbelanja last minit, ada org mmg tunggu masa je utk shopping. Masuk je bulan Ramadhan.. semua terus on. Kalau aku kat kampung, dah kelam kabut dah cat rumah dgn kaler² baru, cuci pinggan mangkuk, bersihkan kabinet² umah, lap² segala cermin yg ada kat umah tu.. tu la slalunya job utama aku kat umah bila menjelang raya. Kalu tak buat kang, mau aku kena bebel 7 hari 7 malam! Tetiap tahun nak cat umah.. apakah??

Manusia yg paling best time² cenggini for sure la kanak² kan? Waktu ni apa yg diidamkan tu akan dpt. Baju baru.. sluar baru... kasut baru... yg pasti duit raya mesti mau UP tetiap tahun.. hehe..

Eerr.. berapa duit raya paling byk korang pernah dpt?

Huhu.. tetiba aku plak mcm excited nak raya. Yahooo.. dpt balik kampung jua! Setelah 8 bulan di perantauan (eceh! Ayaaattt...!) akhirnya aku bakal pulang ke kampung halaman.. errmm.. kampung kah masalahnya..?? hehe

Kereta = DONE! sumer dah servis.. tinggal nak cuci je, nnt kena bebel ngn bapak aku.
Duit Raya = errr.. tunggu gaji la... byk wooo nak kuar.
Kuih Raya = DAH ORDER!
Baju Raya = Sedey! tahun ni tak shopping! bajet larik tak sempat nak kejar!
Cuti = DONE! tinggal approval jer..

Apa lagik yerk??

P/S: best kalu aku still bergelar student, sure masih dpt duit raya walopon dah tua bangka! Asalkan namanya student. hehehe.. saper mau kad raya?? :P

11 comments:

romi flizz said...

wow dh update
incik adam..nak duet raya leh x?hehe

KeMatZ said...

finally berupdate...

I am Karl said...

entry yg macam2 ada

liyana jasmay cool je dowh

Adam Arjuna said...

Comment to romi :

ahaha...
malas gak nak apdet sbnrnya.. hehe :P
duit raya?
kasi 10 sbb naper aku kena kasi ko duit raya!!


Comment to kematz :

tu la dia!
akhirnya ...
biasa la, blogger tegar cam ko je yg kerap apdet blog... aku kureng skit.


Comment to karl :

ehehe :)
ni entry rojak namanya..
all in one!
malas sudah mau buat asing²..
sekali harung je.. senang mau baca.
ahaks!

Lyn Yusoff said...

adam,
akak pun nak duit raya gak..
hehehe

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

owh LJ disitu! jeles! =D

Adam Arjuna said...

Comment to Lyn Yusoff :

aiyooo akak, wajah kah saya kasi duit raya itew kat akak? terbalik nih!
tak kira, tahun ni nak duit raya dr kak lyn lak..
pakej termasuk rendang kerang, keputat, lemang dan yg sewaktu dgn nya.. okies..? hehe


Comment to Anuar :

ahaks!
minah ni mmg sgt byk ckp la nuar,
suara dia je asik berceloteh masa event nih..

hehe :P

x perlu jeles kot.. kan..kan..kan?

NUke_Rude said...

wah. panjang lak entry nye.
hm. dlm byk2 tu, aku tertarik ngan 1 soalan je. "Eerr.. berapa duit raya paling byk korang pernah dpt?"

hm. seingat aku. RM350. dan ianya habis dibelanjakan dalam masa sminggu. haih!

KeMatZ said...

hahahha... tegar lahh sangat...
ko lagi tegar...
follower ramai...

ehh sure ko jawab tak effect gaji ko... choii jawapan standard..

wakakka....

Adam Arjuna said...

Comment to Nuke :

ahah, gila tak panjang aku tulis, sumer story masukkan skali.. :P

well, kaya gak ko bila dpt RM350 tu, tp apa je yg ko belanjakan? sure time tu ko budak2 lagi...

aku paling byk pon RM300.. tp apa aku wat ngan duit tu eyh??? hurmmm lupa daaa..


Comment to kematz :

ahaha..
bagus la kalu dpt tau jwpn aku sblm aku bitau.
dasat skang dah ada kuasa psikik, leh tau pasal future..
ni mesti sbb byk tgk final destination kan.. hehe..

bukan setakat tak effect gaji, life aku pon tak effect..
ada ke award blogger paling ramai follower?? ahahhaha

ayuputeri said...

wow..
byk dh update..
thn nie 1st time bg duit raya..
xtau nk bg bpe..
hehehe..

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates