Friday, August 21, 2009

Selamat Berpuasa!

Terlebih dulu adam nak ucapkan "selamat menyambut bulan Ramadhan al-Mubarak" ni kat semua pengunjung blog @geNda iNsPiRaSi ni sama ada anda hanya sekadar singgah je, or even anda merupakan follower blog yg tak sebarapa ni... Di harapkan di bulan yang mulia ni, sama² la kita saling memperingatkan diri utk mempertambahkan lagi amal ibadah kita yg sblm ni kureng tu (kena batang idung sendiri) dan utk menjadikan kita orang yang lebih baik dari yg sebelumnya.
:)

**World Peace!

Bila bercakap pasal ramadhan.. puasa dan sebagainya ni, on the spot otak akan fikir puasa sekadar menahan lapar dan dahaga dari makan dan minum.. iye dak..? dan aku yakin sgt la sumer org pon tau adat dan pantang larang bulan puasa ni.. kita sumer dah besar, takkan la tak tau kan??

  • Apa nak makan buka puasa nnt?
  • Kat ne lak tempat berbuka yg nak gi nnt?
  • Apa nak masak utk sahur nnt?
  • Rata² orang dah mula nak buat makan², gathering sana sini utk sambut Ramadhan.
  • Makin byk restoran² or hotel² sediakan pakej berbuka ni, kalu buka newspaper, half of it sumer iklan pakej berbuka je.. sampai tak tau mana nak pilih!
  • Puasa dah start ni, org dok sibuk tempah kuih raya sana sini...
  • Ujung² puasa, sibuk lak dok shopping raya.. baju suar sumer harus baru..
  • kalut dok carik tiket bas/keretapi nak balik kampung..
  • Kad raya tak leh lupa..!
  • Henset nak kena top-up, nak reply msg2 buka puasa yg mcm2 tu nnt.
  • Planning nak kuruskan badan bulan puasa ni.. huhu.. tp buka puasa mcm makan utk 2 hari.. apakah..

Kalau dibuat survey, kat atas tu la antara yg slalu sgt kita fikir... tul tak? ke ada lagi?? cuba korang senaraikan lak!




Namun, bila dah start berpuasa, naper masih ada yg kantoiiii? Gastrik kah!! :P


Bebaru ni aku sempat la dgr tazkirah tentang keunggulan bulan Ramadhan nih. Percaya atau tak, tidur pon boleh jadi satu ibadah pd bulan ni. Lagi lama kita tidur, lg byk pahala kita dpt tapi dgn syarat jgn sampai tinggal solat la... sebab bila tidur, ia menghalang kita dari buat benda² tak elok yg bley membatalkan puasa.. betul jugak kan... kalu bulan² lain, tidur ni hanya sekadar tidur je.. tak dpt apa pon selain dpt nyenyak je la.. hehe... tapi bila dah tidur tu, jgn plak sampai tak bangun² langsung... tau² bangun utk makan jer... hampeh!! dalam bahasa utara, tu 'baloq liat' namanya.. hehe

dan kata ustaz tu, DIAM adalah baik pada bulan puasa! DIAM dari segala-galanya... dgn diam boleh buat kita kurang gosip, mengumpat sana sini... mencarut itu ini.. mengutuk org tu org ni.. dan tu menghindarkan kita dari batal puasa.. bagus kan??
Hurm... kalau nak cakap pasal fadilat dan kebaikkan Ramadhan mmg takkan abis la, sebab tu kebanyakkan orang betul² berkejar pada bulan puasa nih.. Nak kejar pahala la tu konsepnya.. Masuk je Syawal... sumer leka... itu la kita...termasuk la aku skali.. haih.. susah betul nak berubah kan..?

Tapi apa pon, biar la kita buat yg terbaik dan termampu kita laksanakan.. sbb tak guna juga kalu buat semua ni tapi hati tak ikhlas kan..? Lu pikir sendiri lagi sekali... heheh..

Okey la bro and sis sekalian, 'Selamat Berpuasa' utk anda semua...

Assaamualaikum...

P/S: kalau rasa nak menderma lebih or buat makan² ke, jangan memalu la nak jemput tuan umah blog ni yer... ahaks...

20 comments:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

terpikir mau beli balang kueh yg baru...hehehe...

selamat menjalani ibadah puasa adam =D

rizz said...

wahh banner dh smart dh tu ahah selamat bpose adamm

ayuputeri said...

pehh..
dgn serta merta nie gtau suruh jemput..
meh la..
hehe..
selamat berpuasa!

Adam Arjuna said...

Comment to anuar :

beli balang kueh?? ala, apa susah, skang kan ada jual product yg bila beli dpt balang kueh secara free... so beli je la.. ahaks..

product tu dpt, balang kueh baru pon dpt.. hehe!


Comment to rizz :

cantik menarik tertarik tak? hehe.. tu je termampu kawan...

selamat berpuasa to nuar & rizz :)


Comment to ayuputeri :

hehe!!
tu la namanya provokasi.. keskeskes...
mau jemput kah??

selamat berpuasa to u too :)

KeMatZ said...

salam ramadhan adam arjuna...
selamat berpuasa...

I am Karl said...

bro

dah cm kad raya dah tu

hahah

anyway,

happy fasting... nama pun happy... so happy2 la eh

Adam Arjuna said...

Comment to kematz :

salam ramadham gak kat ko!

cepat, cari venue reunion kita sumer.. hehe


Comment to karl :

hahah.. kan.. baru perasan sbnrnya.. keskeskes..

kira tu kad posa la, kad raya nnt eyh... hehe...

happy fasting to u to... jgn kantoi2 okies... :P

Lina said...

selamat berpuasa adam!!
semoga dapat menjalankan ibadah ini dengan sempurna.. jgn kantoii!!
insya-allah, ada rezeki dpt laa kad raya lagi tahun nie.. (:

NUke_Rude said...

walaweh.

gambar yg atas tu tak bole tahan. hahaha!

selamat berpuasa juga.

edzlin007 said...

selamat berpuasa adam

♥Syamelia♥ said...

selamat berpuasa adam....

tetap nk letak pic yg ada signboard kn???

adenium said...

selamat berpuasa adam.... :-)

Adam Arjuna said...

Comment to Lina :

Insya-Allah lina, takkan kantoi kalu tak de sebab..
kuatkan iman ni utk tidak mengkantoikan diri.. hehe


Comment to Nuke :

Selat berpuasa :)

p/s: sekadar gambar hiasan!


Comment to edzlin :

same goes to u dear!
selamat menjalani ibadah puasa dgn sebaiknya.. amin...

Adam Arjuna said...
This comment has been removed by the author.
Adam Arjuna said...

Comment to syamelia :

thank you!
u too :)

hehe, biasa la.. teaser katanya.. perlu ada intro skit.. keskeskes!!


Comment to adenium :

:)
selamat berpuasa juga utk anda :)

boboiz said...

selamat berpuasa untuk kau gak adam..dah ada kat ramadan yek..nanti raya mesti buat kad raya nye kan..

Adam Arjuna said...

haha..
thanks boboiz..

aku pon wish ko yg sama gak.. hope ramdhan ni buat ko lebih happy dan tenang jiwa.. amin...

erk! kad ramadhan kah? huhu..

nntkan kad raya aku pulak.. (kalau ada!) kah..kah.. poyo jerk!!

p/s: bley la send kad raya kat aku eyh.. hehe

Lyn Yusoff said...

aiiyoo terlambat komen lak..

anyway, Selamat berpuasa

Farazila said...

Adam..kamu mcm YB la....hihiihi
selamat berpuasaa...
ekh jemput2 r buka pose kat kl yea....
rabu je fara free...

Adam Arjuna said...

Comment to Lyn Yusoff :

ahaks...
tak per, puasa sebulan akak.. hehe
selamat berpuasa juga...
bila nak open table?
:P


Comment to lilo :

YB = yang berangan kan? hahhaa
happy fasting to u toooooooo.. :)
bukak posa kat kl eyh? bley jer..
tp lilo kan cam mak datin, mana ada masa kan... keskeskes...

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates