Monday, April 12, 2010

Bangsa Tak Ber'OTAK'

Lihat gambar di bawah! Apa yg anda rasa..??


Manusia kini lebih kejam dari binatang..

Buat ANAK pandai... tapi bila dah dpt, anak tu dijadikan macam sampah.. di buang merata-rata.

Bersyukur sepatutnya sebab Allah swt berikan zuriat penyambung warisan.. tp bagi yg tak berotak, tak berakal, tak cukup sifat keperimanusiannya.. anak ibarat najis yg dibuang tanpa kisah.. Tak paham aku dgn sikap manusia sekarang..

Lagi moden hidup kita.. lagi jauh tersasar tujuan hidup kita..




Tak perlu la aku nak ulas panjang!

Cuma fikirlah seketika... cuba bayang itu diri kita.. dibuang, dijadikan sampah, dilonggok sana sini yg kita tak ada harga diri.. sanggupkah kita terima??

Renung-renungkan la yerr..

Kita ni sebenarnya bukanlah bangsa manusia yg TAK BEROTAK, jadi gunakan akal fikiran kita sebaiknya..

20 comments:

NahDaTuLIzaH said...

Ape la nak jadik dengan manusia zaman skang? Dah hilang pedoman la ni... Dah la buat dosa then bertambah la dosa camni..Ngeri betul...

nieda said...

Bengong org yang buang tu..kesian anak yg tidak berdosa itu

jejaka anggun said...

kenapa semua org dok buat entry pasal buang anak ek???

Adam Arjuna said...

Comment to Nahdatulizah :

hi Nahdatulizah.. huh, susahnye nak sebut nama... kekeke..
"welcome to agenda inspirasi :)"

manusia skang nak jd cannibal rasanya, tinggal nak makan org je lagi..

p/s: visit la lagi nnt.. hehe :P


Comment to Nieda :

ni bukan tahap bengong lagi nieda, ni tahap manusia tak de otak,tak de akal fikiran, tak hati and tak de segala-galanya. tu sebab yg jd cam ni.

buat anak pandai! dah dpt tak tau nak menghargai..


Comment to jejaka anggun :

errmm.. sbb tak ramai yg nak buat entry pasal org yg jaga anak kot. entry pasal buang anak lg best kot..

alalallala...

mohd said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Farazila said...

sayu tgk bayi kene bunuh mcm tue...

makin menjadi2 lah....

Judiene said...

mereka2 ni suka time buat anak je
bkn main lg
kalo bleh hari2 nak 'buat anak'
tp bla dah dpt anak, buang tong sampah plak
pdhal 'hasil' sndiri punya tuh
aduyaiii~~

AkU said...

For God Sake..!!
Makhluk bangang semua nih..memang xdak otak..xtkut ngan balasan kelak..Astagfirullah..

edzlin007 said...

memang sedih sangat tengok. bilalah agaknya negara kita boleh ada tabung/rekod DNA, senang sikit nak jejak ibunya, dan seterusnya bapa.

Inilah yang jadinya bila hidup tanpa berlandaskan agama.

a.z.n.e.e said...

sedihnye rasa..

bagi kat saya pun tak ape..

prince rayme lala said...

ya ampun... memang tak menghargai pemberian tuhan,... mereka akan mendaat balasan.. tapi, setimpal kah dengan apa yang mereka lakukan ? huh~

prince rayme lala said...

btw, i like ur blog.. wee~ nice !

Adam Arjuna said...

Comment to lilo :

mmg sayu, tapi nak buat camne.. benda da jadik.. sumer tu pasal wijudnya manusia tak berotak ni la...

insaf :(


Comment to Judiene :

tu la dia jud, buat anak mg hebat, mmg pandai.. setiap masa kalu boley nak buat anak.. sampai tak menyempat-nyempat..

tp end up, mcm ni pulak jdnya...

tak paham sikap manusia skang ni kan..


Comment to Aku :

ish... aku pon terkedu tgk sumer ni..

:(

Adam Arjuna said...

Comment to edzliin :

bukann saja tak berlandaskan agama, idup tak de iman n pedoman gak diorg ni. sampai tak tau pk buruk dan baik...

mentaliti manusia susah nak ubah.. :(


Comment to aznee :

hurm..
tu la, sy pon nak kalu diorg sanggup kasi.. ni tak, buang mcm sampah.. mcm senang je dpt kan..


Comment to Prince Rayme :

thanks bro for ur compliment :)
1st time singgah sini ke? nnt jenguk la lagi yerk.. btw, blog ni biasa je.. tak de yg hebat pon.. just sgt mengalukan org utk baca...

keep in touch bro..

cik syahira said...

assalamualaikum adam.

sy syahira, kawan kak lyn.
eh serius bergenang air mata tgk gambar-gambar kat atas tu.
kesian sangat tgk babies yg di buat macam tu.
sungguh kejam. ok!

ai@reel said...

mengalir air mata melihat gambar itu....

Ya Allah....

percepatkanlah hari pembalasan mu kerana aku tidak sanggup bersubahat bersama2 mereka .....

wahai insan yang diberi kelebihan akal fikiran,dimanakah kelebihan yang ALLAH bri itu.?

Afzainizam said...

Salam dari kami sebuah ikatan persahabatan
Salam dari kami…
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu… Wow entry yang menarik

Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….

Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara
Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

uhhhhh apa nak jadi ngan manusia sekarang binatang pun ade kasih sayang ngan anaknya...

Adam Arjuna said...

Comment to cik syahira :

wa'alaikumsalam syahira, nice knowing u :)

sedey kan tgk gambar tu, apa la nak jadi manusia skang ni kan..

Adam Arjuna said...

Comment to Ai@reel :

manusia sknag dah tak de hati perut!
tak tau la apa yg diorg pk masa nak campak je nyawa² tu mcm sampah...

tak de sifat tanggungjawab dan rasa bersalah langsung kan..


Comment to afzainizam :

welcome afza..:)

best baca madah anda tu.."blog sbg perantara kau dan aku"

cool.. mmg tepat kan..
tanpa blog ni, sure tak kenal..
eceh..

anywhere_Smile said...

This set of unspoken pandora jewerly rules went unchallenged it's not pandora bead and this extra weight, almost magically, pandora charms bracelets everything changed.Brings about acne could Pandora beads find out how traditions evolve, they simply do. To discount pandora the creative mind, images of a wizened pandora sale old wizard sitting atop a stone tower towards discount pandora charms the top of by far the largest mountain pop into your head. He sits Pandora beads 2010 in his white robe stroking his long a few facial beard pandora beads charms coupled with surveys the earth's weddings to be which buy pandora charm has a look of greatly consternation.

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates