Monday, May 03, 2010

Shutter Island

Akibat kebosanan melanda jiwa pada Jumaat lepas, tak semena-mena aku dgn gahnya menonton filem Shutter Island ni. Tayangan midnite show. Tak byk choice dah yg tinggal, so.. ini la filem yg aku decide utk tonton. Moreover, aku pon mmg dah cam agak² nak tgk filem ni awalnya... sbb nampak trailer dia cam best jerrr..

Kesimpulannya aku kasi ** 1/2 bintang untuk filem yg dibintangi oleh Leonardo Dicaprio ni.

Kenapa 2.5 ajerr...? Filem ni cukup cukup membuat aku pening dan almost tertidur dalam panggung. Di tambah lak faktor waktu tayangan kul 12.00 tgh malam menjadikan filem ini tak cukup kuat bagi aku utk dikatakan terbaik.

Secara keseluruhan, aku dapat rasakan akan jalan cerita serta perceritaan yg ingin disampaikan melalui Shutter Island ini. Namun begitu, ia diolah dan digarap dgn begitu rumit dan berat yg mungkin membuatkan penonton berkerut dahi utk cuba memahami cerita yg cuba dilayarkan padahal apa yg cuba ditampilkan adalah cukup ringkas dan mudah. Personally aku lebih mudah utk memamhai jalan cerita filem seperti Babel, Clash dan yg sewaktu dgnnya, namun agak struggle bila menonton Shutter Island.

Dari aspke lakonan pulak rasanya tak perlu nak pertikaikan lg kerana Leonardo yg sudah beberapa kali tercalon sbg pelakon lelaki terbaik di dalam Oscar ini mmg cukup bijak memainkan peranannya. Tak kurang hebatnya juga pelakon2 lain yg turut menjayakan filem ini.

Namun begitu, pada sesiapa yg mungkin mahukan kelainan dari segi genre filem, tak salah utk korang menonton Shutter Island ini. Mungkin apa korang alami berbeza dgn apa yg aku andaikan. Aku tak menidakkan filem ini mungkin boleh dikategorikan sbg baik, namun aku rasa ia mampu jadi lebih baik sekiranya ia digarap dgn lebih berkesan tanpa perlu aspek² fantasi yg mungkin membuatkan penonton hilang dan hanyut tumpuan seawal ia ditayangkan.


Selamat Menonton :)

11 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

aku blm tgk lg crita ni

Adam Arjuna said...

pening broooooo.... :P

.sHaZa. said...

da agk da mst xbes.huhu:))

boss said...

this film needs a little bit of knowledge on basic psychiatry! its a good movie for those who wants to understand about psychiatry disorder macam cerita beautiful mind!

mesin.antik said...

hahaha...aku dah tgk citer ni.pada aku best!!!
aku suka cara dia twist ending dia...

maklumlah, aku kan idola leonardo...

:)

Adam Arjuna said...

Comment to Shaza :

tak de la nak kata tak best.
kat ulasan tu pon tak de la kata tak best gak..
but citer ni terlalu heavy and memerlukan pemikiran yg luas kalu nak tonton citer ni...
kena free mind sbb its too complicated..


Comment to Boss :

Agreed with you!
for those yg rasa nak tonton utk santai je may be silap la kot..
'cause this movie will play around with our mind as well. need to be focused.


Comment to Mesin.antik :

aku dah agak ko akan komen utk posting ni sbb encik Leo tuh.

well, adakah pada ko sumer filem encik Leo tu best?? dari segi lakonan aku tak deny la... but this movie also got some weeknesses.. i think so la...

Izman said...

terlalu banyak twist..n terlalu berat. terlalu psycho..

da lama x mimpi. pas tgk crita ni..mimpi pelik2..bunuh2 org pun ado..

nway, aku suker gak cite ni..

edzlin007 said...

ooh yeke. saya suka filem ni, sebab kena beri tumpuan penuh.

Adam Arjuna said...

Comment to Izman :

aku rasa aku mcm tgk muvi dgn ko je kan??? hehe :P

overall citer ni mmg ok, but the way they twist citer ni mcm berat sgt. Complicated..

Pening aku, ditambah lak ngn mamat² n minah² african kat row dpn yg sgt bising tak de adab tgk wayang tu.. mcm nak kena sepak je ngn aku.. hehe


Comment to Edzlin :

focus!
focus!

exam pon kena focus gak yek, bukan muvi je.. ehehe

Leeza Rule said...

ehem..ehem...sebenarnye shutter island ni adalah muvie yang telah diadaptasi dari novel tulisan dennis lehane...dapat best seller tau...cume adaptasi tu agak berat sket...tapi yang dh baca novel ni rase citer ni nice...tp of course novel lg best laa...hehehe k

Adam Arjuna said...

hai..
thanks la sbb singgah ke sini yer cik kak :)

yesza!!
olahan dia agak berat dan complicated kan..
but, citer ni tak de la teruk pon.. cuma pelru pemerhatian yg lebey la kalu nak tonton.. kan..

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates