Wednesday, June 16, 2010

Karate Kid (2010)


Umumnya kita dah sedia maklum tentang filem martial arts sebegini terutama yg dibawakan oleh produksi Hollywood. 'Karate Kid' antara judul yg tidak asing bagi kita seawal era 80-an lagi. Bermula dgn The Karate kid (1984) yg dijayakan oleh Ralph Macchino dan Pat Morita, kemudian diteruskan ke sekual kedua pada 1986 dan yg ketiga pada 1989. Namun pada 1994, Filem ini dibawakan pula dgn judul yg berbeza iaitu The Next Karate Kid. Masih membariskan pelakon yg sama sebagai mahaguru iaitu Pat Morita, namun kali ini filem ini mengetengahkan Hilary Swank sbg Julie Pierce selaku teraju utamanya.

Berbalik kepada filem Karate Kid edisi 2010 yg baru saja dilayarkan secara umum pada 10 Jun 2010 yang lalu, keseluruhannya aku berikan *** 1/2 bintang utk filem ni.

Filem yang membariskan bintang asia ternama iaitu Jackie Chan di samping pelakon cilik yg semakin meningkat naik, Jaden Smith ternyata adalah sebuah filem yg menghiburkan utk ditonton. Aksi dan humor sebati digabungkan menjadikan ianya menarik dari awal hingga ke akhir babak.

Namun begitu, filem ini tak ubah seperti filem-filem martial arts yg lain. Bagi aku, jalan ceritanya agak klise dan tak byk bezanya dari filem-filem martial arts yg lain seperti Karate Kid, Blood Sport, Best of the Best dan sebagainya. Menjadi pertanding seni mempertahankan diri sebagai medium menunjukkan keberanian diri adalah landasan utama kepada filem-filem ini. Mungkin garapan serta olahan yg berbeza menjadikan Karate Kid pada 2010 ini sedikit berbeza. Contohnya dlm menonjolkan watak kanak² berumur 12 tahun sebagai teraju utamanya.

Sedikit mendukacitakan juga kerana bagi aku, judul filem ini tidak menggambarkan apa yg patut dilayarkan. Aku tak pasti apa bezanya antara Kung-fu dan karate, namun pendapat aku, apa yg dilayarkan kepada penonton sepanjang 140 minit tayangan adalah lebih kepada Kung-fu, bukannya karate. Mungkin pihak produksi mempunya lebih maksud yg jelas di dalamnya.

Dari segi lakonlayar ternyata Karate Kid ini membawakan sesuatu yg cukup baik. Pemilihan Jaden Smith juga dianggap begitu baik kerana lakonannya boleh dikatakan baik dan berkesan. Mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasik. Anak kepada Will Smith dan Jada Pinkett Smith nyata mewarisi bakat lakonan dari ibu bapanya yg kita semua sudah sedia maklum. Jaden kelihatan amat lincah dan selesa membawakan watak Dre Parker di dalam filem ini. Aksi serta humor dijayakan dgn baik dan mampu menghiburkan penonton. Kredit juga harus diberikan kepada Taraji P. Henson, Zhenwei Zhang yg bagi aku membawakan peranan masing-masing dgn jayanya. Tak ketinggalan Jackie Chan sbg Mr. Han.

Karate Kid ini juga secara tidak langsung berjaya mengetengah China sbg negara yg terkenal dgn seni ilmu mempertahankan dirinya. Ia digambarkan secara terus kepada penonton dgn beberapa scene serta latar belakang masyarakat negara itu sendiri dlm perkembangan seni bela diri mereka.

Kepada yang bercadang utk menonton filem ini, semoga anda terhibur dalam menontonnya. Mungkin pengalaman dan citarasa anda berbeza, tp personally bg aku, ia adalah sebuh filem yg tak rugi utk ditonton.


Selamat Menonton :)


10 comments:

rAy jR...@...Aliff said...

slamat mnonton jgak..best woo~...kakakaa

Jantan Keparat said...

x tgk lagieyh..
macam besh jewk!

Adam Arjuna said...

Comment to ray jr.:

Yesza!!
sealamt menonton bro..
mmg best.. hehe :P


Comment to Jantan Keparat :

p/s: best ko nye nick name nih.. hehe

welcome to aku punya blog.. and thanks for komen komen.. lalala

jgn lupa tonton.. sure ko gelak nye nnt..

jejaka anggun said...

mmg begitu konsepnye... karate kid yg nih mmg gunakan 100% seni kungfu berbanding yg ori guna karate.

nama karate tuh dipakai sebab nak gunakan franchise karate kid yg asal. utk menggalakkan org gi tgk.

n 1 more thing, american ppl (n european too) x kisah pun karate ker kungfu ker cuz dorg mmg x tau. dorg tetap panggil asian martial arts.

;)

Adam Arjuna said...

Comment to Jejaka Anggun :

salam bro, lama tak nampak? hehe

btw, ada betolnye gak pendapat anda tuh, nama karate kid tu sendiri mungkin dah cukup gah, sbb tu judul tu dibawak utk filem ni.. kalu peminat karate kid sblm ni, sure diorg mcm nak tgk kan..

thanks for ur respond dude :)

Afzainizam said...

WELCOME.WORLDCUP  
╔══╦══╗╔╦══╗  
╚═╗║╔╗║║║╔╗║    
╔═╝║║║║║║║║║ 
║╔═╣║║║║║║║║    
║╚═╣╚╝║║║╚╝║    
╚══╩══╝╚╩══╝
SAY.NO.JUDI.BOLA
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

uhhhh dedulu aku kecik lagi dah tengok karate kid ni... ni kira versi baru coz jakie chan tu ade...

yup aku mesti tonton

Afzainizam said...

Abah oh Abah...
Kerana abah aku disini
Kerana abah aku gembira
Kerana abah kuterasa bahagia…
Terima kasih atas segalanya
Abah oh Abah…
Tak pernah kau keluhkan
Semenjak kecil aku dibesarkan
aku dimanjakan dengan belaian gurauanmu
Teguran mu.. Marah mu..
Tanda sayangnya abah pada anak mu
Anak mu saja tak peduli dan buat tak tahu
Abah oh Abah...
Abah…engkau semangatku
kau padamkan air mataku...ketika aku bersedih…
Engkau penawarku ketika aku sakit…
ketika aku ketawa .. engkau turut ketawa
Abah oh Abah...
Namun ketika engkau berduka ?
Aku harap Akulah penawar duka laramu
Tiap saat aku menghitung kerinduan terhadapmu…
Abah
Doa ku untuk mu
رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ
"Rabbanaghfir Lii Wa Li Waalidayya Wa Lil Mu'miniina Yauma Yaquumul-hisaab"
"Ya Tuhan kami, beri ampunlah aku dan kedua ibu bapaku dan sekalian orang-orang mukmin pada hari terjadinya hisab (hari kiamat)"
O our Lord! And forgive me, and my parents, and all the Muslims on the day when the account will be establishe
Surah Ibrahim 14:41

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME—WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞~
~۞~ Kembara~Mahkota~~Johor~۞~
~~۞ ~(KMJ) 2010~edisi~ ke12~۞~
~۞ ~~26 hingga ~28 Jun 2010~~۞~
~~۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME-- WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

uhhhh karate kid dah buat balik... jadi kena engok kalau ade perubahan besar daalam ceriter tu...

rAy jR...@...Aliff said...

dh tgk dhh...best wooo~..hak3

Adam Arjuna said...

Comment to Afzainizam :

dah tgk ke muvie tu..??
jgn lupa tgk the last airbender gak ntn..
tp hopefully best la kan.. huhu


Comment to Ray Jr. :

yesza...
best kan.. sempoiii....

anywhere_Smile said...

This set of unspoken pandora jewerly rules went unchallenged it's not pandora bead and this extra weight, almost magically, pandora charms bracelets everything changed.Brings about acne could Pandora beads find out how traditions evolve, they simply do. To discount pandora the creative mind, images of a wizened pandora sale old wizard sitting atop a stone tower towards discount pandora charms the top of by far the largest mountain pop into your head. He sits Pandora beads 2010 in his white robe stroking his long a few facial beard pandora beads charms coupled with surveys the earth's weddings to be which buy pandora charm has a look of greatly consternation.

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates