Sunday, November 16, 2008

Angan-angan

Tertarik dgn salah satu entry sahabat aku, Fauzi tentang topiknya berkaitan cecita. Aku pon nak cuba nak buat entry yg ala-ala sama tp berlainan dari apa yg sahabat aku sampaikan sblm ni.

Aku tak nak focus pasal cita2, tapi lebih kepada apa yg kita pernah berangan untuk jadi semasa kecil, ke alam sekolah rendah, sekolah menengah hinggalah dewasa ni. Tentu byk kan yg pernah kita angan-angankan. Sama la macam aku.

*** Zaman Kecil

Aku slalu berangan-angan nak jd pegawai bank, atau paling tidak pon jd inspektor polis. Drama2 di TV dulu byk pengaruhi minat aku. Aku tertarik ngan pakaian yg kemas dan ber'tie' serta status pegawai bank tu sendiri. Nampak well groom je.. Sama gak cam polis..mana pergi org respek.. hakikatnya aku pon tak tau lg masa tu.. tp tu yg menarik minat aku.

*** Alam Menengah

Sbb aku minat melukis, dulunya satu yg sangkut kat kepala aku nak jd Arkitek. Boleh lukis bangunan dan sumer jenis seni bina. Mungkin jugak leh kembangkan lg bakat lukisan aku. Bila aku tolak tawaran ke sekolah teknik utk kursus Binaan Bangunan, baru aku realize yg minat aku blom cukup tebal lg utk jd arkitek. Walopon smpai skang aku masih memendam cecita tu, tp aku rasa tu hanya angan2 je..

Zaman sekolah byk merubah diri aku. Bila tgk kakak and kawannya dalam sut uniform MAS, aku tertarik nak jd cabin crew. Tak pernah lg la aku bitau sesaper dulunya. Sbb bila tgk cabin crew sumernye smart, well-groom, bergaya dgn beg sorong diorg, sentiasa kemas, and agak segak2 dan cantik2..minat aku makin lama makin berkobar utk become one of them. Tp, sekali lagi aku pendamkan dan rasa tu hanya angan-angan kosong. Aku blom cukup layak utk jd seperti diorg. Takder lg aset kat diri aku yg boleh buatkan aku jd cam diorg. Bila ada yg pernah bg cadangan utk 'try je', tetap aku tolak sbb aku tau kat mana tahap aku.

*** Sekarang

Walau pon dah bekerjaya, aku masih impikan angan-angan aku selama ni. Bidang yg mungkin aku lebih suka, lebih minat dan mungkin lebih lumayan. Hahaha...nak suh aku jd artis?? Jangan mimpi la kan. Tak payah aku ulas kenapa sbb korng sendiri tau jawapannya. Nak jadi MODEL.. sekali lagi jawapan paling TEPAT iaitu BERANGAN. wakakakaka..

Lagi...?? Apa yg aku boleh jd..?? Entah la... mungkin belum masanya kot. May be one day i'll find it even its too late.. namun aku tetap bersyukur dgn apa yg aku dah ada, cuma utk masa depan aku, better aku cri apa yg terbaik aku boleh buat, mungkin tu yg akan jd pengukur kejayaan aku pd masa depan kan...

Korang lak...apa yg korang angan-angankan..???

18 comments:

rizz said...

amik architecture memula best tp dh boring lak lama2..tula keje rizz:)

Adam Arjuna said...

wah...ye ke beb...?? dasat tuh..
tp bidang yg sealiran pon aku minat gak cam interior design ke..or apa2 yg memerlukan idea kreatif la... ahaha..

(kreatif ker aku nih...wakaka...)

Kos Serani said...

Angan-angan adalah permulaan Impian dan impain pula adalah permulaan utk kenyataan. DARE TO DREAM. Yang penting setiap kejayaan harus ada angan-angan. Yang penting langkah atau usaha ke arah itu. Kadang kita tak tahu bakat apa yang kita ada, tapi orang lain yang boleh nampak/kesan. Jadikan ANGAN-ANGAN menjadi Impian dan ubahlah IMPIAN menjadi KENYATAAN.

P/S: TAHNX SUDI SINGGAH KE BLOG SAYA

Adam Arjuna said...

To Kos;

thanks for your advice buddy and most important thanks coz dropping by here.. ahahaaa..

well, ada betulnya apa yg ko ckp tu, but level self-esteem org berbeza and may be tu yg buat kita kadang kala rasa rendah diri utk kejar angan-angan tu.

[r][a][y] eusouff said...

aiyooo

ray dh masuk 34 tetap berangan nak jadi mcam2...huhuhu

teringat plak lagu angan-angan yg dinyanyikan oleh Raja Ema...kekkekek

kat blog vernon tadi ray baca...dorang tgh cari ADAM...

maybe u are ADAM that they are looking for?

Adam Arjuna said...

tu la pasal kan ray...
kalu nak ikutkan, berangan ni smpai bila pon tak abis..

adam ni pon smpai bila nak berangan je kejer..hurmm..

btw, adam dah bukak blog vern tu cam yg ray ckp, but...i dont think i'm the ADAM they looking for laa..
tak layak la bro...

wawa said...

kalau nak diikutkan angan2, ya ampunnnn... buleh buat buku uols... hehe. wawa pun banyak angan2 dn cita2. x taw la kesampaian ke x - rasa most of them tak lor, sbb mmg out of reach, hehe.

orang kata kalau nk cari kerja, biar benda yg kita minat. tapi kan, kadang2 minat pun boleh bertukar2. kompiyus gak kengkadang... huhu.

tapi x salah verangan kann... mengisi masa lapang. kekeke.

miss galaxy said...

haha...dulu cik anis berangan nak jadi makeup artis
skg nie nk verangan jd cheff

pas nie kalo termakbul
anis leh bukak butik mak andam
ngan catering...hehehe

Anonymous said...

a'ah laa Adam..
cuba laa nasib eh?
maner laa tau you're the one..
tapi berani ke? :p

p/s: sorry, lina mencela bila org2 tua tgh berbual.. :p

- Lina RD

Adam Arjuna said...

halamakk...
bila bercerita pasal angan² ni, mmg panjang kan? sbb angan² sesuatu yg tak terbatan dek akal..
cam apa yg cik wawa kita ckp, boleh buat buku la kiranya...

mmg tak salah verangan nih, tp smpai biler kan? kadang tu tertanya gak kat diri sendiri.. tul tak?

org ckp, berangan lelebih ni jd cam mat jenin lak, sumer kosong je..

ermm..apa yg pasti bg adam, ENTAH LAAA.. bukan takut mencuba, cuma keyakinan diri tu tak der kot..sbb tu rasanya berangan lebih baik..

moris said...

moris lagi ar..tak tahu nak jadi aper
tapi kalau bole nk bukak tempat ternak haiwan cam ayam,lembu,kambing atau ikan..

moris still berangan nk jadi zoologist..nak sgt kejer ngan haiwan

nanti dtg ziarah moris kt zoo ekk
huhu..tapi jgn bwk amy
nanti mati binatang moris

moris

[yAN!e][pUTraJAya] said...

yanie angan2 nak jadi inspektor polis

hehhehehe

skang duduk dalam kuarters polis FRU pun jadi ler...merasa di kelilingi oleh abg2 polis

kekkekek

mesin.masa said...

hahahaha...inspired aku baca blog ko ni....

tapi ko tak pernah bercecita nak jadik askar kan???

wawa said...

sama la adamm.. kita serupaaaa.. wahaha. rasanya what it takes adalah sedikit keberanian je untuk cuba. wawa pun ada something yg nak dicuba. tapi tak berani dan sangat kurengggg keyakinan. macam adam cakap, ehh tulisss (hehehe)... keyakinan tu yg bataskan kita rasanya. ekcelinya, we can always be what we want. planet pluto's the limit. hehehehe...

fushairie said...

bak kata amad (filem soal hati):
"..tanpa keberanian, mimpi tidak bermakna..."

Adam Arjuna said...

erk yanie...
masuk kuarters polis sbb maksud tersirat sgt kan..tinggi gak angan²tuh.. hehe...

To mr.Mesin, aku tak perlu kot nak bercecita jd askar sbb famili aku pon dah ramai yg jd askar. perlu ke lg aku nak bercecita sebegitu..?? ahaha..

Moris, nnt adam gi ziarah haiwan ternakan tu yerk...harap2 tak der la yg terpijak smpai mati..ekek...

wawa, tak bitau pon ada blog gak.. bley la adam link blog wawa pas ni...

errrmmm....
sumer org tak kira tua muda or miskin kaya mesti ada angan².
kadang angan² tu la yg jd pendorong kita berjaya kan?

macam bagus je aku nye statement! aku sendiri pon terkontang-kangting.

yang pasti, apa benda yg kita angankan pon tujuannya tetap satu kan, utk berjaya dlm hidup! tul tak?

wawa said...

adam tak tanya. hahaha. xder la. blog ku itu amat bengong dan entah ape2. sungguh memalukan. huhu. tu laa. wawa pun yoyooh je ckp... tp berani nyer idak pun. verangan jer lebih. hehe.

betul betul betul (gaya ipin). couldn't agree with u more. angan2 bg inspirasi utk kita berjaya. mana taw jd kenyataan kan kan kan. hehe. semuanya bermula dr angan2. encik bill gates pun just angan jek nk wat OS, walopon last2 dia curi OS lain, tp kaya jugok dia. hahaha. moral dr story = x slah berangan... =D

Adam Arjuna said...

wah...inspired gak kata² wawa ni..

hurmm, tp kalu berangan nak jd hebat sgt..takut tak tercapai akal ku pulak..

cam ner tu..?

personally bg adam blom lg jumpa sumthing yg meyakinkan yg ada pd adam utk kejar angan2 tu..

may be one day kot..

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates