Monday, December 01, 2008

Kisah Si Pengapit

Bila bercerita pasal majlis perkahwinan je..apa yg spot terus kat fikiran kita mesti tentang pengantin kan..? Saper si pengantin lelaki...dan saper pulak si pengantin perempuannya.. Jarang pulak kita mempersoalkan tentang si pengapitnya pulak siapa..tul tak..??

Pengapit atau bahasa mudahnya yg slalu kita sebut² iaitu Bestmen / Bestwoman adalah org yg bley dikatakan penting gak la utk melengkapkan sesebuah majlis perkahwinan. Tu pendapat aku la.. Kalau org len aku tak tau la pulak.

Ada gak la beberapa mitos yg aku dgr utk memilih si pengapit ni. Ada yg ckp jgn pilih si pengapit dari golongan org² bujang...mitosnya takut si pengapit pulak yg lambat kawen.. ada pulak yg ckp lebih baik pilih yg bujang...ambil berkat si pengantin katanya. Mana la tau pengapit bertemu pengapit, ada pulak jodoh kat situ kan.. ahaha..

Ntah la.. realiti nya aku sendiri pon tak pasti. Tapi..ada aku kisah...huhu..

Personally bg aku tak salah nak memilih sesiapa pon utk jd pengapit kita kan, sbb tu pilihan kita sendiri. Pengapit secara tak langsung akan menjadi org yg paling dekat dan rapat dgn kita sepanjang majlis perkahwinan..betul kan? Dan tentunya org tu adalah org kita sendiri rasa selesa and org yg kita sendiri boleh percaya..

Secara ringkas, nama 'Bestman/Bestwomen' tu sendiri dah menunjukkan yg pengapit lebih bagus kalu terdiri dari best-friends kita..kan... Dan waktu ni la kita sebagai kawan menghargai sebaiknya masa bersama kawan kita sblm mereka mendirikan rumah tangga.

Dah lebih 4 kali aku jd pengapit.. Jodoh aku belum juga dtg.. ahaha.. may be kena tunggu sampai 27 kali kot mcm citer 27 Dresses utk aku bertemu pasangan aku. Hahaha... bengong tul!

Aku suka jd pengapit! Sbb ni cara aku nak menghargai rakan² aku, dan mungkin juga buat aku utk menilai sendiri diri aku. Org pilih kita sebab org percaya pada kita. Tu je yg aku rasa. Tak kisah la jika jd 'pengapit bidan terjun' pon, sekurangnya aku tau yg nama aku terselit gak dlm fikiran mereka. Kan..?

Jadi pengapit ni bukan sekadar jd tukang kipas, tukang lap peluh, tukang pegang payung, tukang senduk nasi minyak atau segala tukang yg sewaktu dgn nya.., tp jd pengapit la salah satu cara kita menilai ikatan persahabatn antara kita dan rakan kita dan seerat mana persahabatan itu mampu kita kekalkan.. Adakah lepas kawen masing² wat hal sndiri even dah berkeluarga sekali pon ?? Aku serahkan kat korang utk menilai..

14 comments:

rizz said...

27 dresess kn ktanya..hahaa

Farazila said...

huhuh..
baguih betul cara adam dalam persahabatan kan...

Adam Arjuna said...

ahahha....kan...
27 dresses katanya...
statement tak bley blah tu rizz...hehe


to Farah[lilo];
beguih ke..? tak la..besa je..
setiap org ada cara berbeza nak meraikan kengkwn kan..
janji friendship dpt kekal dah cukup..Insya-Allah..

Anonymous said...

mmm.. apasal tak buat kelainan yerr.. pengapit dok tengah, pengantin pulak jadi tukan kipas... mmm.. mesti gempaqq kalau buat cam tu kan...

Adam Arjuna said...

kan...
aku setuju gak ckp ko Mr. Anonymous!
sesekali buat kelainan apa salahnya kan..hehe

~SYAMELIA~ said...

ntah la adam, as 4 me, as at todate, akak da 10 kali jd pengapit...

before kawen 7 kali jd pengapit...
gituuuuuuuu.....
tp xla kawen lambat sgt pun...

after marriage, jd pengapit sekali dgn abg sham...
lg best taw...
kira mcm 'pakej pengapit' la gitew... hahhahha...
lgpun, apperently, most our friends will mg settle down among us gaks...

so, maybe mitos jer kot...
jodoh pertemuan kan di tangan tuhan?
bukan pada kita jd pengapit ke tidak...
if ada pun, maybe kebetulan jer kot...

mesin.masa said...

kena bayar ker nak amik ko jd pengapit ni...tahun depan aku kawen nnt ko jd pengapit ek... :)

Adam Arjuna said...

Kak Amy :

Ntah la...adam tak caya pon mitos² nih..
yg penting apa kita buat ikhlas demi kawan kan..
apa nak kisah benda2 ni sumer..
janji enjoi sudah...tul tak..?


Fauzi :

even ada byrn pon, kalu ko kawen comfirm aku tak charge apa²..
terasa bangga lg ada la...
selebriti amik aku jd pengapit..
tumpang femes ko la kejap aku ni..

yahooo..ko nak kawen eyh.. biler tuh..? aku nak apply cuti ni..!!

KeMatZ said...

giler... kagum aku ngan persahabatan korang ni... terharu beb... tiba tiba ingin mencari tisu...

tisu... tisu... opss ni dialog lain ini... wakakkakaka

Adam Arjuna said...

apa lagi yg ko cuba ngarutz kan nih...

err...dialog tu dah kena banned ok!

hehhee

KeMatZ said...

ehh dialog tu dah habis tempoh band lahh... orang nye pun dah on air balik....

Anonymous said...

Salam, mally...aku nak mintak tlg ko buat sekian kalinya..minta tlg jadi 'lelaki terbaik' untuk aku.dalam bulan 3..dalam hal ini...perempuan terbaik dah ader da...boleh tak?

iezahb said...

mally saya dah 3 kali jadi pengapit...
huhuhu bila lah nak dpt steady bf..huahuahua..

Anonymous said...

salam...
emm, bagus2...ahahaha...sebnarye i xtau nk komen ape..huhu
i akan jd pengapit utk my fren..takotttt...
actualy, pengapit tu perlu ke cantik ek? ahahahha....

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates