Friday, January 09, 2009

Apa Kata Hati?



Setiap hari hati kita terdetik untuk membuat pilihan kan..? Antara yg baik atau pun buruk, antara hitam atau pun putih, antara ya atau pun tidak.. Semua bergantung pd hati untuk membuat pilihan. Silap pilih, itu yg perlu kita teruskan untuk detik2 yg mendatang kan...??


Kita sukar utk pastikan yg pilihan kita tu adalah pilihan terbaik. Walaupon adakalanya sesuatu yg kita pilih tu dah kita yakini benar dan sahihnya, namun persepsi luar mampu membuat kita tergugat dgn pilihan kita tu sendiri..betul tak?

Setiap hari yg aku lalui pon mcm tu gak! Hati ni selalu terdetik membuat keputusan utk memilih semua perkara yg bermain dlm fikiran aku. Dalam masa yg sama, aku cuba elakkan agar pilihan aku menjadi sesuatu yg sukar utk org lain, tp adakalanya aku terpaksa.. dan aku yakin korng jugak mcm tu!

Dalam bercinta, yakin ke kita yg 'dia' adalah pilihan tepat kita? Bila melihatnya, jantung selalu berdebar, tak keruan dibuatnya.. Apa saja yg aku buat jadi serba serbi tak kena. Bila menatap wajahnya di gambar pulak, buat aku tersenyum, tersengih seakan hadirnya di depan mata. Tapi, yakinkah aku bahawa dia utk diri ku ni? Bila adakalanya hati berkata 'ya', namun kadang kala hati jugak yg mendorong utk aku menafikannya. Haih..susah kan?

Nak ikut apa kata hati, kadang disebabkan hati jugak diri ni selalu je merana. Perlu ke aku bukak kembali ruang di hati yg dah lama tertutup ni? Yup! Ada masanya keghairahan diri ni ingin berteman buat aku tidur tak lena, mandi tak basah. Jeles dgn kawan2 sekeling yg mempunyai saat bahagia dgn insan istimewa..TAPI AKU??.. Masih mendambakan seseorg yang hadir utk aku gelarkan yg teristimewa.. Namun, jauh di sudut hati ni jugak buat aku berfikir, cukup la dgn kisah² dan pengalaman lalu yg selalu buat aku terluka.

Org kata, pengalaman mengajar kita erti segalanya... hurmmm.. entah la.. sampai bila hanya pengalaman je mampu kita jadikan sebagai pengajaran kan? Tak ke mana pon!


Salah cakap kang makan hati, salah tingkah laku pulak ada yg patah hati nanti, tersalah tegur takut pulak ada yg jauh hati.. bukan senang nak menjaga hati dan perasan org, serba-serbi jadi tak kena bila hati dah kata suka tp pada dasarnya susah utk kita buat pengakuan kan.. Biar je la masa yg tentukan, kerana bila tiba masa, apa yg dihajati tentu ia akan menjadi milik kita kalu benar ianya milik kita...

20 comments:

ayuputeri said...

soalnya hati??
sesuatu yg kite sendiri takkan pernah pasti smp bile endingnyer..
selalunyer hati sering menberi teka-teki persoalan yg membuatkan kite terfikir..kan???
kenapa?..mengapa?..bagaaimana?..
jawapan yang tidak pernah ada noktahnyer..
hati selalu berkata mungkin dia pilihan aku atau mungkin tidak..
tetapi dapatkah kite menafikan sesuatu yg hadir dlm hati..
apa kata hati??
bak kata pepatah ikut kata hati binasa..
jgn pernah mengalah utk temui sesuatu yg istimewa dlm diri adam..
insyaAllah..one day u will find ONE!..but who??..xtau kan...
cepat atau lambat jgn pernah kite mengalah..just ikut flow...wahhh!
mmg pengalaman akan memberi 1000 pengajaran..
semua ini adalah ketentuanNya..
pasti ada yg TERBAIK sdg menanti adam kan...
hehehhehe~

rizz said...

semoga adam menerima seseorang yg terbaik n memahami adam sepenuhnye:)

Adam Arjuna said...

tetiba teringat sebuah lagu yg sgt terkesan kat hati nih!

kerana terlalu mempercayai mu, kau istimewa dlm hidupku..
kerna terlalu menyintai, terkeliru pandangan MATA HATI..
ketana terlalu menghormati, akhirnya terluka aku sendiri..


huhu..jiwang sgt plak aku nih!!

~SYAMELIA~ said...

wah! agak serious posting adam kali ni...

2me, dalam membuat keputusan, ikutlah kata hati kita, tp jgn IKUT PERASAAN...
sumtimes susah gak nk determine if that's kata hati or perasaan...

tp kalu kita dah betul2 suka seseorg 2, buat lah sembahyang istikharah (betul ke spelling ni?) byk kali pun, ttp nampak muka DIA gaks...
-talking thru experience... LOL...

bak kata p.ramlee:
"untungla nko kawen dgn aku dpt mkn hati hari2, tgk org sebelah 2, hari2 mkn tulang... buat sup"
---> apa kena mengena dialogue ni dgn posting adam??? hahhahahah....

ayuputeri said...

It hurts to love someone & not be loved in return, but what is more painful is to love someone & never find the courage to let that person know how u feel...
so lu pikir la sdiri...
hehehe! =P

Anonymous said...

ardley...ok ar tu...ko kan dah ada rihanna skang ni...

btol tak rihanna?

mesin

Adam Arjuna said...

Comment to kak Amy:

aiyooo! sejak bila tukar profession jd ustazah ni?? terkesima lak diriku.. huhu..
apa pon mmg betul ckp akak tu, but for the time being, i think its not necessary kot sbb jiwa ni masih kosong lg, blom ada yg sudi kat diri ni.. conclusion nya... tetap lone ranger...kes kes kes...

Adam Arjuna said...

Comment to Ayuputeri:

i do understand what u trying to say.. but the fact is, love is about give and take rite? i know how painful we are when we got nothing in returned especially in love... yeah..its hurt..

Comment to Mesin:

weyh pakcik..stop la with the 'Rihanna' thingy tu...gelis ok.. wakakak...

disturbia..rehab..rehab... hehe

ayuputeri said...

hurt??
ya right..
tp kesakitan tue la yg membuatkan kite wajar berhati2 dlm memilih bukan cerewet kan..
hehehe!
semoga bejaya dlm pencarian adam!
chaiyok2!!

Anonymous said...

Ayuputeri: pencarian?eh ardley dah ada someone la...namanya rihanna...cuba tanya dia...cute gak daknya...

mesin

KeMatZ said...

mally... opss adam... ala lupakan ajhe kisah lahh... if hati dah berkenan.. grab ajhe.. ingat peluang hanya datang sekali... ianya jarang datang untuk kali kedua...

damm apa aku comment ni...

wakakkaka

Adam Arjuna said...

Mally, Mazlly, Adam, Arjuna...terbaru..ardley ker...??? apa kess.... tak bley blah la mesin oii...

byk la ko nyer Rihanna kan.. tak pernah wujud pon...

Ayuputeri, perlu la berhati-hati supaya tak kecewa buat kesekian kalinya... dah serik...


Kannn kematz...sejak bila ko jd serius ni...(ini serius...) adakah ko pon dah berazam baru..? betul la peluang dtg skali, tapi kalu hati susah nak terima cam ner..? perlu ke korbankan jiwa raga demi si dia sedangkan hati kita tak mampu menerimanya... kesian si dia.. nnt hatinya yg merana...

wah...!! best tak ayat aku? ekekeke..

ayuputeri said...

mesin:..wah!..rihanna ker..ok la tue..

adam:..mcm dh byk kali kecewa je nie..hehehe~..xpe2 btul ckp kematz kan..peluang hny dtg skali so kite enjoy!!...(tagline cite pu3)..haha!

Anonymous said...

AYUPUTERI : ardley ni pun ensem gak...kalau u ni pun single lagi cuba la tackle dia ni...ardley ni baik budaknya...menjadik pilihan kpd makcik2 lah kiranya untuk dibuat menantu...

mesin

KeMatZ said...

adam... serius ke aku kali ni... ye ke... heheheh ntah wakakakka....

tapi ingat.... yang penting diri kita... sometimes kita kena jaga hati kita gak... asyik jaga hati orang ajhe... orang pernah jaga hati kita.... orang pernah ambik kisah.... wah... tau nak dengki ajhe kan....

ehh aku dah melalut.... next topic please....

wakakakka

ayuputeri said...

mesin:...NO KOMEN..

kematz:..btul la apa u ckp..kdg2 susah nk puaskan hati org kan..hati sdiri ntah spe yg tau...
wahhh!

Adam Arjuna said...

waahhh kengkawan sekalian,
walopon topik aku kali berkaitan 'HATI', tp jgn la sebegini serius jdnya.

Jgn la bg komen ikut hati plak.. ekekeke..

To Mesin : errkk!! apa pon terima kasih kerana tlg promote diri ku ini walopon apa yg cuba di sampaikan ko kurang tepat yerr... hehe..

aku masih insan yg serba serbi kurang..(tak mcm ko..:( )


To Kematz : ada antara ayat² ko tu mmg aku setuju. BUat apa asik nak jaga hati dan perasaan org je kan? hati dan perasaan kita saper plak yg kesah..?

tp realiti nyer, kita tak leh nak wat cam tu, may be org len boleh.. may ko pon boleh.. tapi tak bg aku.. complicated kan?? tu la hakikatnya...

susah bila nak buat sumthing tanpa memikirkan apa org akan kata selepas tu... mmg susah.. kerana sigfat manusia tu sendiri yg mmg suka berkata²... termasuk la aku sendiri...

hurrmmm....

p/s: wah...aku pulak yg jd serius nih....!!!

KeMatZ said...

wah.. semakin serius... lah ini cerita.... wakakka... tapi pernah kah kita pikir... yang kita buat tu kita puaskan hati orang.... dan pernah ke kita pikir.... apa yang kita lakukan orang akan hargai.... mungkin kita rasa kita dah cukup puaskan hati seseorang tapi tidak pada dia....

ehh apa aku ngarut ni... tolong hentikan topic ni....

please...

ayuputeri said...

hahaha!
topic semakin menular kan...

adam:..juz b urself..mmg patut kite pk apa akan org ckp tp smp biler nk kne jg hati org tp hati sdiri kite terpakse 'lukakan'...
wahhh~so i wish u all da best k..kdg kala kekurangaan yg ada dlm diri tue harus drp "PERFECT but ZERO"..hehehe..

topic baru plzz...tq!

Adam Arjuna said...

wakkaka...
dah! dah!
aku pon malas dah nak ber'debate' nih.
kalu nak ikutkan, byk lg yg bley dikembangkan dgn hal dan persoalan 'hati' ni kan? sbb isu 'hati' takkan sudah sampai bila² selagi kita bernama 'manusia' yang mempunyai hati dan perasaan.

yang penting skang, tepuk dada, tanya selera..apa kata minda..

tu yg terbaik dalam meniti setiap penjuru kehidupan kita sbg manusia kan..

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates