Thursday, January 29, 2009

Lelaki dan Kucing Jantan

Sebelum apa² dan sebelum korang kat luar sana buat macam² tafsiran dan andaian sebelum baca entry aku kali ni, just to remind u guys yg posting aku kali ni akan diklasifikasikan sbg bahan jenaka, atau kata lainnya LAWAK. To release tensionn jaahh..!! ! dont take it seriously k...

Jika anda mahu MEMAHAMI lelaki, cuba lah baca sampai habis...

Lelaki ini boleh diibaratkan seperti seekor KUCING JANTAN. Mengapa?

1) Kucing jantan suka dibelai.

  • Ya, memang lelaki suka sangat dibelai oleh perempuan, tak kira la awek ke, isteri ke, ibu ke.. Memang mereka suka dibelai tetapi AWAS, mereka mungkin akan mencakar anda jika anda mengasarinya. Jadi berlembut la dengan lelaki. Mereka tak suka pada wanita kasar. (mungkin hanya segelintir je yg bley menerima..)

2) Kucing jantan kuat makan & cepat lapar

  • Kucing memang kuat makan & akan mudah menjadi cepat lapar. Jadi, paham ajelah, bukan setakat makanan sehariannya aje yang perlu dijaga, "makanan" batinnya juga perlu dicukupkan. Jadi, jagalah makan minumnya.
  • Seorang suami suka masakan isterinya. Kepada yang bertitle Girlfriend, belajarlah masak dari sekarang. Yang bertitle isteri, masak lah untuk suami jika tidak mahu dia mencari lain. Jika tak tahu, belajarlah. Tak sia-sia kalau tambah ilmu rumahtangga ni.

3) Kucing jantan kuat tidur

  • Lelaki memang kuat tidur (tp ada juga yang jenis tak kuat sngt, tp bilangannya amat sikit). Dan kerana itu, bagilah peluang kepada lelaki untuk tidur secukupnya, jika tidak, ada yang akan mengamuk lebih teruk lagi jadi seperti kucing, dia tidak akan mengamuk tetapi akan beralih tempat tidur. Anda mahu suami anda beralih tempat tidurnya ka???? Jadi, jangan kacau time dia tidur.

4) Kucing jantan kuat merayap

  • Lelaki juga sama seperti kucing (selalunya lah). Mereka gemar merayap & melepak, selalunya dengan kawan2 (ni tak sama dengan kucing). tetapi sebagai penjaga kucing, selalunya kita akan melepaskan kucing kita keluar, kerana kita tahu dia akan pulang sendiri. Begitu jugak lelaki. Agak sama kan??? TETAPI, jika kucing mahal/baka baik, selalunya kita akan mengurungnya di dalam sangkar kan. Cuba kita lepaskan dia, confirm dia akan lari sebab dah jumpa kebebasan. Kesimpulannya, janganlah "kurung" lelaki.

5) Kucing jantan mahal/baka baik makan Friskies, kucing jantan kampung makan ikan lauk nasik

  • Sama cam lelaki, ada lelaki tastenya camni, ada lelaki tastenya camtu. Kita kena faham taste lelaki itu dahulu, sebelum kita buat satu relationship dengan dia. Kite kena saling memahami.

6) Kucing jantan tak suka dipaksa

  • Ermmm, ni memang sangat2 betul. Sama cam lelaki, lelaki ni amat pantang dipaksa. Dia paksa tak ape, (tengok kucing, dia akan mengiow kat tuannya selagi tak dapat makanan). Macam kucing, kita takleh paksa dia tidur, takleh paksa dia makan & takleh peluk dia dengan paksa. Nanti kena cakar babe!!! Janganlah memaksa lelaki. Bagi dia space dia tp dalam masa yang sama pantau. Jangan sampai dia main kayu 3 plak. Hehehe...

7) Kucing jantan ada perasaan ingin tahu (curiosity)

  • Kalau kucing suka melihat benda-benda pelik dan lari untuk memegangnya, samalah dengan lelaki. Mereka suka mencuba benda yang baru dan benda yang tak pernah mereka rasa. Tengok sahaja Mat Gian, lebih 85% adalah org lelaki.

  • Lelaki ni kan ada otak kan.... Lu pikirlah sendiri mana yang baik dgn yang buruk kan.

8) Kucing jantan akan merebut kawasan mereka

  • Ini selalu dalam kes lelaki samseng la ataupun Along. Nak rebut2 kawasan. Mereka nak tunjuk ego mereka. Biasa lah lelaki ni mesti nak tunjuk ego mereka. Layan!!!!

9) Kucing jantan ada yang ego/buat bolayan kat tuannya/org sekeliling

  • Kucing juga ada ego mereka. Tengok kalau kita panggil ia, "miow, miow mari sini", (kalau time ia tak lapar), mampus ia nak datang kat kita. (lainlah kalau memang kucing tu dengar kata/educated) . Kalu kita kejar, ia akan lari. Macam lelaki jugak, makin dikejar, makin dia nak lari dari kita. Nama pun lelaki, mereka takkan nak tunduk, lebih2 lagi kepada perempuan. For sure anda kenal lelaki anda, guna la bermacam cara untuk lembutkan hati mereka. Tapi bukan minta mereka tunduk dengan kita ya.. Mereka perlu dihormati.

10) Kucing jantan takkan pernah setia kat seekor kucing betina

  • Kalau diikutkan ini tak berapa sama, tp ada persamaannya. Ikut kajian, hampir 78% (berdasarkan majalah Cleo keluaran bila ntah), lelaki takkan akan kahwin dengan girlfriend pertama dia (pls note: secara specificnya bukan cinta pertama tp first girlfriend pertama dia). Begitu juga dengan lelaki yg modern (of coz) dan bkn yang conservative, selalunya tidak akan berkahwin dgn first girlfriend dia. Tetapi ada juga la species lelaki yang memang setia pada yang satu dari girlfriend pertama & jenis tak nak tukar-tukar girlfriend/isteri (yang tu tak ikut perangai kucing la). Ahaks..!!

13 comments:

ayuputeri said...

hehehe..
btul ye??
mcm ye pun ada gak..
kucing nie manja sgt..
hahaha..
so i love no 1 n 5..
xtau pesal..=)

Farazila said...

hehhee..
kucing oh kucing...
patut r lilo sayang kucing...

err apa maksudnya kalu lilo sayang byk kucing jantan..adakah bermakna lilo sayang banyak lelaki????

:P

rantong said...

Point no.10 yg paling saya suka. Berbanding dengan lelaki, lelaki setia tapi nak tambah lagi.
View Profile: Rantong

rizz said...

jika kucing mahal/baka baik, selalunya kita akan mengurungnya di dalam sangkar kan. Cuba kita lepaskan dia, confirm dia akan lari sebab dah jumpa kebebasan. Kesimpulannya, janganlah "kurung" lelaki.
hahak..motipp nihhhh:p

Anonymous said...

''Tetapi ada juga la species lelaki yang memang setia pada yang satu...''

- aku suka yg ni...(tgk...ko wat aku sedey lagi...tros aku takde mood nk meneroskn idop...)

aku.askar.laut.yg.juga.tetiba.nk.isi.borang.krn.ada.gadis.laut.yg.agak.cun.ada.disitu.

Anonymous said...

''Tetapi ada juga la species lelaki yang memang setia pada yang satu...''

- aku suka yg ni...(tgk...ko wat aku sedey lagi...tros aku takde mood nk meneroskn idop...)

aku.askar.laut.yg.juga.tetiba.nk.isi.borang.krn.ada.gadis. laut.yg.agak.cun.ada.disitu.

Anonymous said...

aku suka tengok kucing tu.. sebab kucing tu nampak lawa...

Adam Arjuna said...

Comment to Ayuputeri and Farahzila :

kucing ni byk gak tabiat nyer kan?? macam2 gak karenah dia.. tp betul ke sama cam lelaki..? ahaks..

SMI la kan..? erkk!! lilo suka byk kucing jantan?? apakah persamaannyer tuh... takkan kot suka byk laki lak..ehehe.. ohh tidakkk...!

Ayu, naper awak suka no. 1 n 5 tuh?? hehe..motif nih...hehe

Adam Arjuna said...

Comment to Rantong:

bro, thanks for drop by here.. :)
walopon nampak cam sama je ngan tabiat kucing, tapi laki tetap ada bezanya kan..???


Comment to Rizz:

Motiff...!! memang sgt bermotif.. bak kata dafi, baka baekk punya... kes..kes..kes..

p/s: aku pon tak sanggup dikurung... trauma nnt..haha

ayuputeri said...

adam..
nk tau kenapa..
sbb sy suke lelaki yg manje..
so senang d belai..
hahaha..
wahh ayt brani mati nie..
then no 5 sbb saling memahami..
harus nie mencari da most understndg kan..

Anonymous said...

kucing jantan suka "wat tanda" merata2 secara berdiri. sama tak?

Adam Arjuna said...

Comment to Ayuputeri:

Wah!! mmg statement berani mati tuh.. agaknya saper la calon²nya yerk???

Comment to Anonymous:

Erkk...pasal tabiat kusing jantan yg suka 'wat tanda' tu tak pasti plak den...betul kerrr????

ayuputeri said...

calon2???
ntah laa smp skrg x nmpk g spe...
npe???
hehehe!

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates