Tuesday, February 17, 2009

Credit Card

Sejauh mana kita merasakan credit card tu satu bebanan?? Haha.. saja je aku nak buat topik cenggini lak kat blog aku. Sebab aku rasa bg kita benda ni isu yg normal dan jarang sgt dibahaskan..tul tak? kalu ade pon just sekadar lepak2 kat kedai kopi then sembang2 ngan kengkwn pasal card2 segala nih..tak gitu?? Sebut je VISA, MASTERCARD, AMEX (American Express), sumer dah mcm "WoW!!" (padahal kad hutang je tuh..huhu!!)

"Halamak ko.. dah pakai credit card la! bapak kaya siot!!"

"Giler la dah ada kad kredit skang ni, aku tak mampu la nak pakai.. sure aku main 'swap' je nnt kalu ada!!"

Tu antara ayat2 normal la yg slalu aku dgr bila sebut pasal credit card nih. Yup!! Kebanyakkan org still naif lagi bila timbul isu credit card ni. Kononnya bila dah ada, penggunaan tak terkawal! No komen!!

Pendapat aku, kad kredit ni bukan satu bebanan pon tapi banyak membantu di kala perlu. Betul la tu, terpulang la pada ko nak pakai ke tak! Bukan aku paksa pon. Just org akan anggap kad kredit ni jadi satu bebanan bila dah terlebih guna. Dik non oiii..kalu dah guna tu, pepandai la byr kan. Jangan main ikut sedap ati je nak swap sana sini kalu rasa diri tak mampu nak byr balik. Bak kata slogan negara kita, "berbelanjalah dengan bijak!" Eceh!!

Bila shopping lupa diri. Nak jenama yg meletups jer.. VINCCI la..MNG, HUGO, HUSH PUPPIES, TOPMAN, PRADA, GUESS...wah!! tak nak kalah tu. Kalu bley kat badan tu sumer yg branded ajer.. bila guna credit card ni time nak membayar mcm sesedap rasa je kan. Gesel je suka ati, bukan luak pon. Abis gesel, amik resit then sign. Tu je! bukan susah sgt pon kan. Bila tanya, "uish, byk nyer ko beli?" jawapan yg slalu kita dgr pulak, "ala...aku guna credit card! Nanti aku byr la balik!!" Ha...tu la masalahnya kita ni, bila time nak byr blik tu la yg akan mendatangkan 1001 alasan pulak nnt. Gaji tak cukup la, nak kena pakai duit sbb keta rosak la..esok2 la bayar, nak pakai duit urgent la.. bla..bla..bla.. last2 apa jd..hutang bertambah, percent meningkat..tup2 amik ko..MUFLIS!! haha..

Tepuk dada, tanya selera la kawan oiii..

Memang betul la bila dah ada card2 cenggini, mula la jadi rambang mata masa nak shopping kan. Rasa2 tak de cash, swap je card yg dah terselit dlm wallet tu. Tapi kita kena bijak la. Rancang perbelanjaan tu dulu. Bukan tak leh nak membeli, tp pikir dulu effect kalu dah terguna card ni. Kalu dah rasa 100% yakin yg diri kita ni bley kawal perbelanjaan tanpa membebankan diri pada esok hari, tak salah nak guna. Tul tak?

Apa pon, sumer bergantung pd org tu sendiri la. Bukan org lain yg kawal kita. Diri kita sendiri yg kawal apa kita buat kan. Macam kata2 seorng sahabat aku nih, "dalam hidop ni sumernye melibatkan pilihan." Kita yg tentukan apa kita nak dgn pilihan yg kita ada kan.. Kalu silap pilihan kita, silap la jadinya.. Wah!! dah macam ceramah motivasi lak.. ekekeke..!!

Renung-renungkan, dan selamat beramal :)

13 comments:

rizz said...

hahah takoot nk pkai kredit kad..takot ta tbayar t hehehee

Adam Arjuna said...

ahaaha...takowt ke rizz..?? rilex.. kalu pandai kawal, ok la jd nyer..
kalu ada and takot nak pakai, simpan je kat umah..senang..mesti tak guna kan..?? ekeke

Anonymous said...

"sure aku main 'swap' je nnt kalu ada!!"

aku rasa 'swipe' kot...
eerrr...

buah cempedak di luar pagar...

aku.mesin.baru.belajar

Mazwani 'Nafty' Ayu Binti Mazlan said...

Topic perbincangan di kala lepak di warung..!!

yeah.. pilihan kat tangan kita sebenarnya..


keselesaan itu sangat subjektif dan terpulang pada individu untuk mewujudkan ruang untuk lebih selesa atau membiarkan keselesaan di luar capaian akal..


kan


dah merapu raban.What Im trying to say is that it is solely legal to have one provided we understand the terms and conditions involved.


Credit card ke, charge ke.. Cash ke still, its YOUR OWN money that you're spending.


Merancanglah perbelanjaan dengan baik..

Adam Arjuna said...

Comment to Mesin:

Yezza..its 'swipe' instead of 'swap'.. knew it! tak bermaksud nak ubah fakta yerr..di ulang.. bukan nak mengubah fakta yerr.. just nak sesuaikan ngan sebutan pasar kita.. keskeskes..

apa kena mengena ngan buat cempedak lak..??

Comment to Nafty:

Wah!! sudah lama tak nampak puan Nafty dlm ruangan komen nih yer...

Yup..sangat sangat setuju dgn komen2 anda dia atas! sgt bernas kekdahnya.. statement yg paling best bila "Credit card ke, charge ke.. Cash ke still, its YOUR OWN money that you're spending."

bravooo!!

Anonymous said...

adam:
buah cempedak di luar pagar,
ambil galah tolong tunjukkan,
saya budak baru bljr,
kalau salah tlg tunjukkan...

mesin.pantun

♥Syamelia♥ said...

adam aka pak 'LI',
kalu lepak pakli or wak doK, leh x baya guna credit card???
kalu pakli boleh kot, sb adam kan ada 'share' dkt situ...

tetiba teringat iklan bulan posa,
kalu orang kata orang,
kalu mesin kata mesin....

--->pecutttttttttttt

Adam Arjuna said...

Comment to Mesin:

eh terserah kalu masalahnya cuma itu..
tak paham lak aku asal ko nak berpantun segala ni..
ye la..ye la.. aku ajar la ko nnt eyh..

jgn sedey².. :P

Comment to Syamelia:

Err..setahu saya la, kalu nak byr gua card kat pakli tu amount kena RM50 ke atas.. baru leh gesel credit card tu.

setakat order ice lemon tea je ngan mee sup..mmg tak dpt la dek..

Lyn Yusoff said...

Adam aka Pak 'LI'
tak kisah lah samada nak guna cash or cdt card..yg penting kita kena pandai merancang perbelanjaan, kena disiplin kn diri tuh..
end of the month kena lah bayr kan..klu tak hutang mkin bertambah..

lagi satu.. jgn lah setiap kali stress nak g shopping.. klu byk duit boleh lah uols...
hehehehe

Adam Arjuna said...

'Pak Li' ke diri ku ini..? Tak sesuai ok..ahaks..!!

apa pon, mmg betul..dlm berbelanja tu, kena la mendisiplinkan diri sket..kang lain yg di plan..lain plak yg di beli..hehe

pasal stress tu..erk..!! ada merujuk kat sesapa ke..? no komen la jawabnye yerr.. heheh

akraminHARIRI said...

aku xda, tp ada.. heheh..
actually, my mum buat kan suplimentary.
Purposenya utk isi minyak je..
tp bila perlu yg nk beli tu kena cash yg agk byk, baru pakai bila emergency...
pehtu byr sket2 balik kt mak aku.. huhu..~

fushairie said...

ala..adam...
ok apa org panggil pak li..
sbb nama asalmu pun ada unsur2 "li @ ly" tuh..
hehehe...~~~

Adam Arjuna said...

Comment to Akramin:

Wah....best nyer mak ko buatkan..
hurmm..aku ni terpaksa la keja dulu smpai gaji up skit bru dpt buat card and dpt pakai..

tp bila dah ada ni pon susah gak..
slalu je jd rambang mata tak pepasal..hehe..

kontrol..kontrol...kontrol..


Comment to Fushairie:

ahaha..
dah byk sgt dah nama aku ni...
pening sudah!!

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates