Saturday, March 14, 2009

Sesuatu Yang Dulu..

Sekali aku teringat daaa….

Dulu, masa kecik², seawal 6 pagi dah kena bangun.. bersiap nak gi ke sekolah. Nak kena naik bas trip pertama..kalu tertinggal.. jenuh nak menunggu trip seterusnya. Just utk pastikan sampai kat sekolah awal supaya nama tak kena catit oleh pengawas..Dah masuk darjah 3 baru la mak bapak percaya utk lepas gi sekolah naik basikal.




Dulu, lepas je kelas kul 1.. dah terkejar-kejar balik. Dah balik nak kena mandi, pastu makan..ptg nak kena siap gi kelas fardhu ain lak. Kul 5 ptg dah nak kena make sure balik umah takut terlepas citer Flashman, kul 5.30 plak ada citer Maskman. Terlepas episode nnt mesti terasa menyesal.

Dulu, bila dah petang mak kasi kuar main, tapi make sure kul 7 or sblm maghrib dah kena balik. Takott hantu ikut katanya. Kalu time tu blom nampak batang idung lg kat umah, siap la..mak dah tunggu kat penjuru padang..


Dulu, macam2 permainan bley dimainkan. Asal ada je geng, sumer pon layan. Main rounders la, main ‘kad tepuk² la..’ main guli la, main getah la.. sampai kekacang kat basikal pon bley dijadikan permainan. Paling best bila main ‘aci nyorok’. Mana saja tempat yg bley nyorok..sebat jer..

Dulu, apa nak kisah pasal masa depan. Kat sekolah cikgu tanya “kamu nak jadi apa bila besar nnt..?” Macam² jawapan yg boleh kita dgr. Yang pasti kerja tu best dan slalu kita dgr kat tv, drama atau radio..mana nak pk jd angkasawan, scientist atau jurutera.. paling hebat pon doctor or pegawai bank.

Dulu, apa sangat nak pk pasal belajar. Keja sekolah tak sempat siap, the next day kena la pergi sekolah awal² dgn harapan dapat salin buku kawan². Yang penting keja siap. Cikgu masuk kelas, buku dah kumpul atas meja guru. Sorang salah..yg meniru pon salah.

Dulu, kalu tiba je musim persekolahan, sumernyer nak baru. Pensil box nak yg bertingkat. Kalu bley segala mak nenek bley masuk dlm tu. Baju nak baru..paling penting nak kena iron lencana sekolah. Kalu tak, pengawas tangkap..pastu kena denda. Kasut pon nak yang baru. Kalu kuar ke sekolah dlm keadaan pagi yg masih gelap, cahaya kat kasut tu mesti nak nampak. Kalu tak shining, nnt tak leh lawan kasut kawan len.

Hurmm.. bila diingatkan, zaman dulu byk manisnya. Pahitnya kurang sebab bagi kita, hidup ni masih panjang. Byk lagi yg bley kita buat. Saper yang dapat ramal masa depan apa akan jadi kan..? Apa yg kita lalui dulunya..blom tentu kita akan igt pada hari ni. Yang pasti, hidup ni indah J Cuma kita je yg mampu tentukan ianya akan terus indah atau sebaliknya.

6 comments:

rizz said...

huaa entry adam nih mengingatkn zmn sull rizz je haahah same like u lakk:p

♥Syamelia♥ said...

best kan idup zaman dulu,
no worries...
x byk masalah...
xpayah pk benda2 serious...

indahnya idup!!!

Farazila said...

best masa skolah....
gi skolah..blk tgk tv...main gi ngaji.....buat keje skolah..tidooo.....


suka sangat2....xpayah nk pikir apa2 pon..

Adam Arjuna said...

Comment to Rizz:

flashback katanya..
hehe..

Comment to Syamelia:

sgt best idup zaman bebudak dulu.
masalah ada tapi mcm TL jer..
yg penting nak fun kan..

Comment to Farahzila:

tul tu lilo..
happy je dulu kan..
mana sgt nak pk masalah..
ari2 pon buat benda yg sama..
makan, tido, main, gi sekolah...wat keje sekolah.. tu je kan...

fushairie said...

ada lagi permainan yg ko tak letak tu...main "sep" tiang, galah panjang, konda kondi, bola cap, gasing....main kawen2 pun dilupa jangan! apatah lagi main cikgu2...
tu belum kira main gaduh2 ngan budak kelas sebelah...hahahah...
wut a memory!

hehhe...

Adam Arjuna said...

ahaha..
betul betul betul..
masa kecik² sumer benda bley jadik permainan..

kalu nak senaraikan mmg tak cukup ruang la..

tp tu la memory..skang mana nak ada dah camtu sumer..

bebudak skang hebat..main games, ps2 jer..

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates