Friday, April 10, 2009

Au Revoir


Macam² cara orang nak ucapkan kata 'Selamat Tinggal' iye dak..? Tak kira diri tu melayu ke, cina ke, india or even omputih sekali pon word paling senang nak sebut maksud kata perpisahan ni ialah dgn 'Good Bye' instead of nak gunakan our own mother tounge kan..

Bila say 'Good Bye', automatically kita nye tindakan refleks mesti akan melambai tangan.. kenapa eyh? (Ni pon aku cam baru terfikir..) Cuba la angkat kaki ke... buat peace ke.. angkat ketiak ke...?? tak pulak nak cuba try test kan.. Ada sesaper tak yg tau fakta saintifik kenapa bila cakap 'Good Bye' kita mesti akan melambai tangan dgn jari jemari yg meliuk lentok tu..?

Kalau orang melayu dgn 'Selamat Tinggal' nya.. orang putih la lebih mudah dgn 'Good bye'.. mcm mana lak ngan bangsa² lain..?

Meh sini aku listkan antara bahasa² yg femes utk ucapkan kata yg bermaksud perpisahan ni..


Arabic - 'Salam'
French - 'Au Revoir (aw reh-VWAH) -- fevret aku!
Indonesia - 'Sampai Jumpa'
Mandarin - 'Zai Jian'
Hindi - 'Alvida'
Jepun -'Sayonara'
Tamil - 'Vidaiperukiren'
Latin - 'Vale' (utk sorg je..), 'Valete' (utk lebih dari sorg lak..)
Spanish - 'Hasta La Vista' (dialog femes citer Terminator)
Korea - 'Anyeonghi Gasyeo'
Filipin - 'Paalam'
Itali - 'Buona Sera'

Tu la antara bahasa yg agak femes utk ucapkan 'selamat tinggal' ni. Even 1000 bahasa pon yg kita ucapkan, maksunyer TETAP SAMA kan..?

  • Ada orang suka bagi sms jer..
  • Ada orang sertakan jugak dgn greeting card..
  • Dan ada orang pulak suka kasi skali dgn hadiah dan cenderahati sbg kenang-kenangan.. (yg ni aku paling suka la..:P )
  • Ada pulak yg suka buat blog dan nyatakan sumer kat dlm tu.. -- macam aku buat ni la!

Hari ni hari terakhir aku kerja kat company ni. Taylor's University College. Dan hari ni genap 2 tahun 10 hari aku kat sini. Lama tu! Atleast paling lama la dari company² yg aku pernah aku kerja sebelum ni... heeehee.. Alhamdulillah..rezeki anak² katanya. Selagi ada rezeki, selagi ada peluang utk majukan diri why not mencuba kan.. huhu

Next station, Maritime Institute of Malaysia. A new hope! That's for sure. To my dearest ex-colleagues, THANK for everything buddy. Habis laa, dah tak der meeting meja bulat la pas ni.. sedey :( , gosip² pon dah kurang la nampaknya kan.. hehe.. Wishing y'all all the best... always . Daaa...

P/S : Harap² aku terus kekal kat company baru ni ngan lebih lama la.. Sekurang-kurangnya smpai share saham tu masuk kat tangan aku laks.. ahaha.. berangan sudah!! Korang selalu tak tukar kerja..??

11 comments:

jejaka anggun said...

bye!

Anonymous said...

all the best to u my fren and do keep in touch okay.. later i will email u the pics okay...

LeenA said...

bagus sudah resign..gud luck new job

Adam Arjuna said...

Comment to jejaka anggun :

Bye! bye! bye! bro..
tp hanya di kerjaya je, blog still upate ok.. hehe :P


Comment to Anon :

no worry bro pai..
u know me rite :P
ok, i'll wait for the pics.. do keep reading my update on the blog ok..


Comment to Leena:

yezza!
resign sudah..sedey mau tgal kawan² sini.. hehe
wish all the best for me ok..
TQ :)

Anonymous said...

well, my current job now is my first job ever.. and thought of quitting and concentrate on my studies..

but taktau laa eh.. nanti lepas exam for sure free giler punya.. nanti kena carik keja lain lagi.. entah laa.. confuse2..

takut susah nak carik kerja nanti.. yerla, mmg laa percaya pada rezeki kan.. tapi tu la.. my current job nie.. diorg jer laa yg dah masak dgn perangai Lina yg selalu gak laa dtg lambat.. kalau tukar kerja nanti.. susah plak.. tak bersefahaman..

- Lina RD

edzlin007 said...

tak penah keje lg, so tak leh komen sgt. cuma, tertanya sal au revoir. amik french ke dulu? :)

Adam Arjuna said...

Comment to Lina :

if u think study is ur main priority, better focus it well kan..? sbb study pon utk masa depan u gak kan..
kalu keje skang ni dah rasa leh menjamin masa depan u, terpulang la..

as i told u b4 kan, if u thinking of quiting the job now and wanted to find new one..better comfirmkan dulu u ada keje tu kan.. kalu tak, lagi rugi..

dat's my advice to u dear..


Comment to Edzlin :

heheh..
tp entry terbuka pada semua kan..kan..kan..?? haha :P
apa pon, skang dah nak kena pk apa utk buat pd masa depan kan?

p/s: No, adam amik bahasa jepun.. sayonara...

rizz said...

owhh b4 thz adam keje kat taylor college yerr...btw gud luck 4 new job yaa adam!:)

Adam Arjuna said...

yup!
taylor's university college :)
tp skang dah lain..
anyway, thanks for the wish..

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片

豚骨拉麵Tiger said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates