Friday, April 17, 2009

Ketua dan Tuan.. Apa Bezanya?

Dalam pada kita ni asik 'beroganisasi' je kan, membentuk komiti bg menjalankan tugas, bertindak sebagai superior di kalangan yg lain, mesti tanpa sedar kita diletakkan kepercayaan sbg ketua utk mengendalikan mereka yg lain. Dengan bahasa mudahnya, orang yg bertanggungjawab dlm menentukan sesebuah organisasi tu berjalan dgn baik.

Orang kata, baik buruk dan kejayaan sesebuah acara atau kumpulan tu terletak pada ketuanya.. betul ke? Ketua atau Tuan? Nampak sama kan.. namun penilaianya sangat lah berbeza.

Jadilah seorang KETUA , bukannya TUAN


Ketua memberi inspirasi kepada mereka
Tuan mengerah orang bawahannya

Ketua
bergantung kepada semangat muhibah
Tuan bergantung kepada kuasa

Ketua
mencerna kemesraan
Tuan membangkit ketakutakan

Ketua
sentiasa berkata kita
Tuan sentiasa berkata saya

Ketua
menunjuk apa yang salah
Tuan menunjuk siapa bersalah

Ketua
memberitahu cara sesuatu kerja berjalan
Tuan tahu sesuatu kerja berjalan

Ketua
diberi penghormatan
Tuan menuntut penghormatan

Renung-renungkan lah yer pada sesaper yg terlibat seperti keadaan di atas nun. Ketua, tuan, boss, pengarah program, presiden, pemangku, perdana menteri, chairman/woman, or sesapa jugak yg berada pada position yg cenggitu sumernya sama jer.. tetap seorang leader. Jadi, sebagai leader.. pepandai la jaga position tu supaya 'orang lain' tak menyampah dan meluat dgn anda. Jangan jd seorang yg pandai mengarah, tapi tak pandai merencanakan misi atau peranan yg diberi. Don't just speak and do things for your own sake! We're in one community, so we should act like one. Kan??

Enjoy the rest of the pictures!




P/S: I had few experienced with a very bad-attitude-bosses during my previous² working place.

Tun Mahathir - is #1!

12 comments:

WeBViDeOKLiP said...

aku nak jd ketua
heehehe

LeenA said...
This comment has been removed by the author.
LeenA said...

ye stuju bagus...ekceli xkesah pe pon panggilan nye as a leader...patut lebey respect 2 staff n other people...

once dia respect org....org akan dia lagi dan lagi respect..

gambate kudasai 4 u 2 be a gud leader...:d

rizz said...

xsuke bos yg mcari ksalahan pkerjanya huhukkk

Laston M Nainggolan said...

Wah..kadang kita salah ya...Lebih sering ketua yang berlagak jadiTuan, termasuk saya, he,,he

Adam Arjuna said...

Comment to WebVideoKlip :

Welcome to agenda|inspirasi bro!
hehe.. ko nak jd ketua ke?
ketua apa mat??

jgn jd ketua penyamun udah.. hehe

p/s : u got nice blog dude.. kinda diffrenet blog.. coolness.. hav a pleasant visit here..again..


Comment to LeeNa :

i've never been a leader la..!
but, its true..bila kita respect org, org akan respect kita gak. macam tu gak sebaliknya..

buat per jd leader yg pandai mengarah je tapi tak membantu apa² pon langsung kan.. org tak akan respect leader yg cam tu.. lg meluat ada la.. huhu

Adam Arjuna said...

Comment to Rizz :

me too..
sgt tak suka gak! semua bena buat seem wrong to them kan..
cuba letakkan position diorg kat kita pulak kan, then they will know how we feel..

tak gitu encik rizz?


Comment to Laston :

hehehe..
don't worry bro!
everybody make mistakes kan..
tp kalau sudah realized that thing bagus la..
that is how we imnprove ourself kan..

p/s : thank for dropping by mr.

edzlin007 said...

yaaa Tun Dr Mahathir no 1!!!

fushairie said...

hurmm...
menarik entry kali ni..
i just wonder nape ko x jd ydp mppuitm dlu...

p/s: kak sheffa kawen smlm. tau x?

Adam Arjuna said...

Comment to Edzlin :

yezza!!
ombaaakkk sama dia kan... hehe :P


Comment to Fushairie :

tu dia bila si YDP MPP UiTM 2003/2004 men'drop' komen kat page aku.. :P
ko lg la byk pengalaman jd ketua kan..mcm² organisasi lg kan..
cayalah!!

btw, aku tak de bakat la jd pemimpin.. dlm mpp pona ku pasif je..x de la femes cam kengkorang sumer..huhu..

p/s: uiks!! ye ke k.sheffa kawen.. wah! tak tau pon.. dgn syed mana lak dia tu???

KeMatZ said...

perhh... ketua aku time belajar dulu dah buka topic ketua....

relax lahh ko memang ketua yang kitorang kagum waktu belajar...

kalau ko tak jadi ketua sure ke kelas kena tawaf satu asrama kan..

hehehehe

Adam Arjuna said...

ketua la sgt la kan..???
bila masa plak yg aku jd ketua ko ni bai.. kalu ketua kelas..(bila masa yg akku satu kelas dgn ko???)

wakakak...

p/s: sungguh manis mulut mu berkata-kata kan..

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates