Monday, April 13, 2009

Yang Pertama

Apa kaitan 'yang pertama' dalam idup kita seharian?



Pandangan aku mudah je. Kebanyakkan kita sumer mahukan yg pertama iye dak?

Masa sekolah dulu², kalu boleh nak jd no. 1 dalam kelas. Dalam ujian atau peperiksaan, mesti nak jadi yg pertama. Kalau boleh tak nak ada orang lebih dari kita.

Bila time sukan, kita sering nak jd yg pertama memenangi setiap acara yg kita masuk. Olahraga ke, lompat kijang ke, rejam lembing ke, dan segala-galanya la..nak jadi yg pertama supaya boleh dpt pingat emas kan.

Dalam adik beradik, anak pertama mempunyai tanggungjawab besar pd adik-adiknya yg len. Luckily aku anak ke-4. Tapi tak bermaksud aku pon lepas tangan sumer perkara. Cuma anak pertama atau lebih glemer digelar anak sulung ni mmg seorang yg diharapkan la. Diharapkan dari segi apa? Untuk memberi contoh dan teladan yg baik supaya jadik ikutan adik beradiknya yg len..tu kata org² tua la.

Cinta pertama adalah sesuatu yg akan tetap segar dalam hati sanubari setiap kita. Betul kan? Mana boleh lupa aapa yg pernah pertama kali kita rasa bila bercinta kan. Even cinta tu dah 10 tahun berlalu pon, tapi mesti tetap akan dikenang sbb yg pertama tu la permulaan utk yg kedua, ketiga, atau keempat jika ada.

Siti Nurhaliza selalu sebut.."Pertama sekali Siti ingin mengucapkan..." bila setiap kali dia menang awards. Tu yg aku perasan. Kadang ada gak dialog lain yg dia ucapkan. Namun reason nya utk menyatakan apa yg sepatutnya di dulukan..


Apa lagi significant yang pertama pernah berlaku dalam hidup kita? Banyak sgt kan..

Hari ni..

13 April 2009..

Hari pertama aku memulakan kerjaya di tempat yg baru.

Walaupon bukan tempat pertama aku berkhidmat, tapi di hari yg pertama ni la aku nak kena sediakan diri aku dgn segala hal yg mungkin impact nya nnt negatif atau positif kan. Kata org, First impression tu penting! Aku percaya tu! Tapi orang jugak cakap, don't judge a book by its cover.. tu jugak aku percaya! Yang pasti, hari pertama di sini buat aku rasa selasa walaupon agak blurr dgn apa yg patut aku buat. :P


**Peace No War!

P/S: Masih igt lagi pertama kali beli kereta yg sampai skang ni aku pakai, pertama kali pakai henset, pertama kali jejakkan kaki kat 'U', pertama kali luahkan perasaan kat si dia.. huaaarrghhh..tak mo igt!!! :P


18 comments:

jejaka anggun said...

yang pertama itu mmg selalu dekat di hati.

Farazila said...

sebelum datang nye kedua..yang pertama adalah yang teristimewa....
itu yg sering dikenang...

rizz said...

wahh 1st day keje yaa! hopely everything ok yaa adam hehe

Adam Arjuna said...

Comment to Jejaka Anggun :

betul tu.
bukan setakat dekat di hati, tp sentiasa akan diingati..kan


Commeny to Farahzila :

saya setuju dgn anda cik lilo.
bak kata org, tiada dulu tiada sekarang kan. dan yg dulu adalah yg pertama.
tak der yg pertama, mana mungkin wujud yg kedua dan seterusnya kan..
:)


Comment to Rizz :

hehehe :P
tu je point adam rizz..
tp melalut dulu pasal yg pertama segala ni.. hehe
and.. thank you bro!

Laston M Nainggolan said...

mantap ya... thanks dech....saya tunggu ulasan berikutnya//

KeMatZ said...

meluahkan pada si dia... wow...

pertama kali... mcD banjir kilat...

lariikkkkkkkkk

Adam Arjuna said...

Comment to Laston :

Mr, thanks for the visit yaa..
jauh dari Indonesia tu.. :P
harap sentiasa akan kunjung ke sini buddy..

have a nice day :)


Comment to Kematz :

huhu..
statement macam ga*p**g kan?
mc'd banjir... tu bukan pertama kali.. tu menjernih kan keadaan..eheh :P

erk.. tak la banjir sgt kot..

sudah la..
lupakan saja..
semua cerita.. (mcm lagu molucas lak!)

Adam Arjuna said...
This comment has been removed by the author.
LeenA said...

gud luck

Anonymous said...

semua orang bermula dari kosong then satu...then dua...dan seterusnya...

kemudian barulah ke penghujungnya...

pepun, aku doakan ko berjaya kat tmpt baru ni...

mesin.kerja

Izman said...

the Q is
"when is the last time u had something for the first time?"

Anonymous said...

cam ne tpt baru abang elly?
akak d anjung tu dah rindukan kat hang..

Anonymous said...

Anyway i wish u all the best in ur new job...:).

boboiz said...

bercerita pasal yang pertama..anak sulung aku nie alin macam sikit..dia je yang nak menang dalam apa je perbuatan..tiap2 hari berlumba ngan anak kedua aku..

Adam Arjuna said...

Comment to LeeNa :

Thank you :)
so sweet of you ...


Comment to Mesin :

Yup! I know that!
sumer org mula dari 0..baru start 1..2..3.. dan seterusnya..
tp ramai mana yg akan igt 0 tu dari 1 kan..?? sbb 0 tu tak der apa²..mcm bayi baru lahir yg tak tau apa².. hehehe :P

but anyway..thank for ur wish. Insya-Allah..


Comment to Izman :

my last time i had first time was yesterday.. my first day work at new place.. is it counted..? hehe

Adam Arjuna said...

Comment to Anon :

thank you bro..
missing u and the rest there..
the rest not mean all ok.. all ahli meja bulat jer... ahahah..)

paling rindu muka si fatin! keskeskes..

keep in touch yaa..
n keep reeding my blog :P
Thank u!


Comment to to Boboiz :

ahahaha..
ye ke.. tu process pembesaran la tu..
kalu berlumba utk jd yg terbaik tak salah kan..
ko jgn ajar lumbat motor lak, kang merempit tak tentu pasal.. ahaha

Anonymous said...

ahaha.. all but not all yaa.. ;)
not too worry as we will always update u with the news ere.. :)
ajak la kite skali skala kat pakli sec 7 nun...

anyway, do keep in touch and i need your email add for the picts..

Adam Arjuna said...

thanx u bro..

jom la nnt cari one fine day, kita lepak.. buat meeting meja bulat kat pakli lak...

ehehe..

take care buddy..

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates