Thursday, May 14, 2009

Love Or Lust?


Mana satu yg korang pilih dalam sesebuah relationship..

Love or Lust..? Tak tau...?

Love = Cinta ... Lust = Nafsu..


Which one come first based on what you guys think... and which one yg korang prefer dlm sesebuah relationship dan apa yg mendorong korang utk kekal dlm relationship tu... L.o.v.e or L.u.s.t ?

Mungkin ramai yg akan ckp of coz la LOVE... tp bila ditanya.. tanya... dan tanya lagi... ada yg terus blurr... x tau sama love or lust..

Betul la dlm hubungan perlukan cinta... tapi nafsu yg mendorong utk bercinta.. betul tak..?


Orang selalu bercakap pasal 'cinta pandang pertama'.. Apa yg mendorong cinta yg mcm ni? dah tentu bukan cinta yg sebenar..kan ? sbb kita tak kenal pon hati budi seseorng thru cinta pandang pertama ni selain nafsu yg mendorong kita utk sukakan sesorng.. iye dak?

Cinta... ada mcm² jenis cinta. Cinta pada tuhan, pada agama, pada negara, cinta sesama insan, cinta atas dasar kasih sayang, dan bla.. bla.. bla.. mmg byk jika nak dihuraikan. Walau byk pon jenis² cinta, tapi sumer berdiri atas satu baseline yg sama iaitu kasih sayang. Tak kira la pada sesiapa pon kita jatuh cinta..sumernyer melibatkan kasih sayang. Cinta sesama insan plak melibat nafsu yg ada dlm diri. Mula mengenali pasangan, mungkin nafsu yg mendorong kita utk mengenal si dia, dan seterusnya.. baru datang cinta dlm hati yg mewujudkan kasih sayang kita padanya. Itu teori aku.. tak tau la betul ke tak..


Nafsu plak tak terbatas pada hubungan seks je semata.. bak kata kawan aku sorg ni.. Lust is simple, pure and anxiety, but love is the one that complicated things.

Hurmm.. mungkin betul. Sebab bagi aku nafsu tu kosong. Kita yg letakkan apa yg kita nak dlm nafsu tersebut. Then timbul la apa yg nak kita lakukan. Mungkin sampai ia mendorong kita utk cinta.

Errk!! sangat pening kan entry aku kali ni..

Jika ditanya kembali Love or Lust.. mana yg korang pilih..? Mungkin sbnrnya Lust akan lebih mengatasi Love. Tapi jika Lust, mampukah buat relationship tu bertahan...? susah gak kan.. sbb lust ni wujud mungkin bersifat sementara... sementara kita nak...love akan diperlukan.. jika lust hilang, mampu ke love dikembangkan kan...??

Fuh...letey plak memikir. Apa kata aku serahkan kat korang utk eloborate pasal Love or Lust ni? Sbb aku yakin korang punya pendapat tersendiri gak yg mungkin jauh lagi bernas dari otak aku ni.

Till then...what say you??

10 comments:

rizz said...

mestilah nk love haha kemaenn gmbar 1st tuh sgt kontroversi hihik

boboiz said...

cinta itu buta....betul bro...tu pasal ramai yang teraba raba...huhu

jejaka anggun said...

money

Adam Arjuna said...

Comment to Rizz :

gambar harus la ada skit elemen kontrovesi utk tarik user...keskeskes..

erm.. wah.. LOVE katanya...

pasti ke ni..?? :P


Comment to Boboiz :

beb! lama tak nampak..:P
yup! cinta itu buta..
sesapa saje bley jatuh cinta..
tp atas dasar apa jatuh cinta tu tak la pulak tahu kan..?

hehe.. apa yg diorg teraba-raba tu?

musykil nih..ahaks!!


Comment to jejaka anggung :

dasar ka-ching sgt kan..?
hehe..
means tu kira LUST la kot.. lust for money..
kan..

voice2...u said...

hi azam..

woow.. satu topic yg berani n berahi... hehe...

bg aku... love need lust, but lust no need love.

rasionalnya..
1) love need lust
- untuk mengzahirkan rasa cinta kita pada pasangan, sure antara lain, kita serah jiwa n raga (ayat2 dulu, time org bercinta), tp dlm erti kata yg sah n halal iaitu percintaan yg di akad nikah kan.
- kerana cinta, nafsu akan dikawal untuk hanya yg tersayang n disalurkan pada jalan yang betul
- kerana nafsu; cinta, kasih n sayang pasangan akan sentiasa pd tahap yg maksimum kerana masing2 memahami tanggungjawab masing2 dlm sesebuah perhubunga

2)lust no need love
- bila cinta yg ada dikuasi nafsu, itu bukan cinta namanya
- nafsu akan menghukum bukan menbelai cinta
- org bernafsu jahat, cinta dia hanya seketika

Kalu betul nafsu perlukan cinta, naper terjadi kes sumbang mahram, rogol n liwat, zina, gangguan seksual n ....

org yg ada rasa cinta, dia tau kawal nafsu nya...

kesimpulannya

CINTA YG PERLUKAN NAFSU... untuk membangkitkan lagi rasa kasih sayang n suasana percintaan yg lebih romantik...

NAFSU sekadar menggunakan CINTA untuk kepuasan diri n ianya tidak kekal

p/s: sekadar pandangan n xder kaitan ngan aper pengalaman atau cerita org lain... hehehe

sYukCurZ said...

Luv+Lust

without Luv, Lust is noting

without Lust, Luv is boring

Adam Arjuna said...

Comment to Voice2heart :

wah mie-G!
terkesima aku ngan komen ko nih.. serius!!
patutnya dah bley masuk dlm part of aku nye entry nih...
again, TQ dude..

honestly, ada betulnya apa yg ko ckpkan tu... may be sumtime love need lust... and lust no need love to move on..
apa pon, aku rasa sumer tu terpulang pada pandangan and persepsi individu tu sendiri. benda ni macam subjektif gak la, sbb tak sumer org akan menzahirkan nafsu utk mencari cinta, dan tak semua org mencari cinta dgn bernafsu.. kan?

terpulang bagaimana diorg carry diri diorg sendiri dlm situasi mcm ni.

yang pasti kalu hanya berlandaskan nafsu je tanpa kasih sayang, mmg tak akan ke mana la cinta tu.

bila nafsu memuncak, mengawal akal dan fikiran, cinta tak dipandang lagi.. betul tak..?

p/s: mcm seronok plak topik ni bila ia boleh dikembangkan smpai cam ni kan..??

kadang perlu gak perubahan dlm berfikir..iye dak..? :P

Adam Arjuna said...

di sebabkan komen yg aku reply panjang sgt, so next commentor nye komen, aku reply berasingan la yer..!


Comment to SyukCurz :

bro!
thanks for your opinion..
it's cool!!
bg ko, lust and love ni saling memerlukan la kan..

yup..
and provided how we carry ourself in this kind of situation... kan..
then only we can identify wether love and lust are really interconnected each other or not..

edzlin007 said...

tak penah bercinta, so tak tau la. cuma, pada pendapat saya, bila tgk newspaper semua, love itu penting. sbb kalo lust je, lama2 bila bosan camne. mcm dlm perkahwinan tu...

Adam Arjuna said...

hurm...
mungkin betul!
tp rasanya dedua slaing memerlukan, tp kena betul dgn tempat dan keadaannya la..

kalu tak..cinta tu sia sia je la..

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates