Wednesday, July 29, 2009

Duit $ RM

Kepala aku ni cam ting-tong lagi nak buat keje. Badan cam letih, otak la dok berangan ntahapahapa... Isnin lepas aku dah cuti... mood cuti pon cam dok menebal dlm jiwa sanubari aku nih.. hehe..

[ini bukan cerpen yer.. apa tah lagik novel.. harap maklum.. aku tak seterer nuke utk buat cerpen :P]


Tatkala aku bercuti di hari Isnin yg lepas, sempat gak la aku meronda sensorg diri ke sana sini. Perut lapar.. park keta aku kat Ani Sup Utara utk lunch time lak..

Tengok budak² sekolah yg lalu lalang dpn restoran ni tingat plak aku masa zaman sekolah dulu. Mewahnya diorg ni!! Habis je waktu sekolah dah bley makan kat restoran²...

Masa aku sekolah dulu bukan kata restoran, nak beli makanan kat warong tepi jalan pon blom tentu. Ingat lagi masa aku sekolah rendah dulu, duit sekolah aku paling byk aku dpt pon RM0.50 sen jer.. (Aisah lima puluh sen.. lima puluh sen). Tu pon sampai aku masuk darjah 6. Beli nasik lemak kat kantin RM0.20, air RM0.10, then baki RM0.20 simpan utk kegunaan ujung minggu.. kot² la nak beli keropok ke, roti ke kat mamak yg nnt asik ulang alik dpn umah tu. Takde nye nak pikir lunch kat luar segala. Kalau ada sekolah petang ke, fardhu ain ke, baru la dpt extra duit skit..

Dah masuk ke tingkatan plak, 'up' la skit duit sekolah tu. Form 1 - 3, dpt la pulak RM1.00. Kira agak mewah la. (mewah kerr..) Tapi still tak cukup kot utk beli lunch kat restoran² luar. Kalau time break kul 10.30 pagi kat sekolah, dpt gak la makan nasik, air.. or beli jajan² skit. Kalau tak, still simpan utk bekalan hujung minggu. Form 4 sampai form 6, mak bapak aku dah kasi RM2.00 utk gi ke sekolah setiap hari. Well, aku ngn adik aku je pon yg bersekolah, kira mampu lg la diorg nak kasi RM2.00 sorg :p



Cara hidup skang ni dgn dulu mmg beza. Kalau dulu dpt RM5.00 dah happy tahap gaban. Tapi Skang ni RM50.00 dah mcm RM5.00 jer.. tak cukup! Kadang-kadang lepas withdraw RM50 duit dari bank, tak sampai sejam pon boleh abis. Mana taknya, kalau isi minyak keta je dah makan tiga pat puluh ringgit. So, yg tinggal RM10 jer... mana nak guna utk beli makan la, byr tol ke, bayar parking ke... beli air ke... beli junk-food ke... yg pasti memang tak terasa duit tu kuar and habis cam tu je.


Kalau dah sehari RM50, bayangkan lak bila seminggu?? dan berapa byk pulak kita kena spend utk sebulan? Cukup ke dgn gaji yg kita dapat, expenses yg kena kita buat, hutang piutang yg perlu plak kita tolak semua... huish... tak cukup rasanya tu..kan?

Duit... duit.. duit... Bebaru ni kerajaan dah menjalankan kempen sehari tak berbelanja, err boleh ke kita tak berbelanja dlm sehari? sedangkan setiap hari yg kita lalui ni melibatkan duit. Susah kan bila pikir yg duit sbnrnya tak pernah cukup. Zaman skang ni kuasa beli kita sangat tinggi sampai ada masanya gaji kita setiap bulan perlu dihitung sebaiknya utk pastikan semuanya cukup.. semuanya terkawal.


Haii la donia.... kalu gaji RM5 k...rasanya masih cukup jugak ker??


P/S: kagum aku dgn cara hidup budak sekarang, tak kita dolu² kan... apa yg nak diorg akan dpt. Budak umur 8 tahun pon dah ada henset canggih.. kita ni dah berjanggut keje bru la dpt pakai henset yg mahal skit.. tu la peredaran zaman kan...

19 comments:

KeMatZ said...

hemm pada aku.... 5k pun tak cukup...
sebab bila dah 5k.. belanja ko pun ala ala 5k... gak.. melainkan... gaji ko 5k... tapi ko maintain macam gaji 1k.... hehehehe...

hehehe.... zaman dah berubah.... dan situasi berlainan.... so sukar nak bezakan....

apa apa pun... bersyukur apa yang kita ada....

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

besar periuk besar lagi keraknya...ada betul pepatah org dulu2 nih...

kita takkan cukup walau sebanyak mana pun duit ada, taikun kaya2 tuh walaupun dah berbilion duit dowang ada tapi tetap lebarkan empayar bisnes dowang dan makin lebar jugaklah hutang-piutang dowang...

moral of the story...bersederhana dan appreciate kesederhanaan yg kita ada....

*walaupun kdg kala pasti terlintas dlm hati, knapa tak kaya cam org tu and so-on so-on...bisikan durjana incik S

:D

Adam Arjuna said...

Comment to kematz :

betul.. betul.. betul..
bahaya gak bila dah bergaji besar.. semua mau yg besar2 ajer..
(wah!! dah macam lagu pianka lak!)

tp penting gak sebab barang skang ni sumer mahal..
atleast gaji besar, apa yg dihajat kemungkinan akan tercapai..
nak kawen pon tak yah tunggu lama..
hehe :P


Comment to Anuar :

mmg pon!

mana ada manusia pernah puas dgn apa yg ada, dan kalu boleh kita nak yg lebih.. lebih.. dan lebih aje dalam semua benda..

bila dah lebih, belanja pon besar la jdnya.

I am Karl said...

money is everything

hahahahahaahah

btw, adam, nk ajak gathering blogger sabtu ni

http://mohdhaiqal.blogspot.com/2009/07/jom-join-gathering-bloggers-1-august-ni.html

if free, join la

rizz said...

huhu nk pgg gak wet 50 bruu

Adam Arjuna said...

Comment to Karl :

maney is everything, but money cant but anything.. kan?
hehe..

thanks karl for inviting.. Insya_allah kalu tak de hal hal adam join, but not a promise. kalu sempat la.. sbb adam ada hal pg tu, kena gi servis keta.. huarrrr..
melayang lg duit..:(

p/s: tempat tu kat ner arr??


Comment to rizz :

nak ke rizz?
withdraw je duit dari bank, kuar la nnt.. ahaks!

adenium said...

huishhh adam... siap bleh simpan 20sen...kagum..kagum..heheheh

NUke_Rude said...

Terer la pulak aku ni menulis cerpen/novel?

huhu,
dunia makin maju.
kalo zaman2 aku, merasa la jugak 50 sen tu mewah. Skang ni, 50 sen tu buat gores kat topup je, then guna utk baya paking... tu pun sejam je.

Lyn Yusoff said...

tu le budak2 zaman skrg, tk mcm kita dulu.

semakin besar gaji kita semakin besar belanja kita. sememangnya manusia tidak puas ngn ape yg die ada. So renung2 kan lah..

Adam Arjuna said...

Comment to adenium :

simpan kejap je 20 sen tu, balik sekolah abis la..
hehehe...


Comment to NUke Rude :

terer gak la smpai kagum gak aku nih :)

tu la kawan, sumer benda dah kena byr, nak tisu kat tandas pon ada yg dah kena byr.. mana la nak cukup duit kita ni kan..
susah la, barang naik harga, gaji tak nak lak naik²..

barang naik berganda, gaji naik ciput.. hadoiii...


Comment to kak lyn :

nasib baik gaji ku kecik, tp kecik ke belanja ku?
mcm tak je..
susah nak balance kan duit yg kita ada dgn expenses yg kita kena buat ari2..
kena pandai2 la jawabnya...

p/s: keje apa yg dpt gaji mewah arr...??? hurmm.....

edzlin007 said...

masa saya sekolah men dulu, ada satu peraturan, pelajar tak dibenarkan bawa duit melebihi RM5 ke sekolah.

hmm, yg kempen kerajaan tu, biar betul tagline nya, baru pandu keta sket, dah kena tol. hehe

महामंत्री - तस्लीम said...

Nice Blog. Congrats.
-Zakir Ali ‘Rajnish’
{ Secretary-TSALIIM & SBAI }
[Editor- Children’s Poem & Adult’s Poem]

Adam Arjuna said...

Comment to edzlin :

bagus rules tu, elak dari duit kena cilok olh student senior kan..ahaks!

hurm.. tu la pasal, igt senang nak dpt benda yg tak perlu byr, kasi tol free ok la kan..? :P


Comment to Tsaliim :

Thank you buddy :)

Anonymous said...

money is never enough..
haha! my gaji is every two weeks..
tapi tak tetap laa.. keja lebih, dlm lebih.. (:

- Lina RD

Farazila said...

erm....
tul tu adam..
zaman dah berubah..
makin berkembang teknolgi..
duit pon berkembang gak la...
mcm adam ckp rm5 mcm singgit je nilai diorang...

plizzz...sy nk gaji rm5k gakk...

Farazila said...

erm....
tul tu adam..
zaman dah berubah..
makin berkembang teknolgi..
duit pon berkembang gak la...
mcm adam ckp rm5 mcm singgit je nilai diorang...

plizzz...sy nk gaji rm5k gakk...

Adam Arjuna said...

Comment to Lina :

no money no talk kan lina? ahaks!!

best nye dpt gaji setiap dua minggu..
adam nak kena tunggu sbln lak, kalu sempat duit gaji tak babis ok la.. kalu abis sblm gaji baru.. sangap la..
:P


Comment to Lilo :

tu la dia lilo, susah tul bila belanja kita sbnrnya besar, tp duit duit gaji kita kecik je...
pastu sumer benda nak berbayar!
mmg la sakit kan?

tp kalu gaji 5k pon, sure expenses kita nnt pon sama naik gak..

pusing² tetap tak cukup!

moral of the story, pandai² la jimat.

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛

豚骨拉麵Tiger said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

Archive

There was an error in this gadget

My Blog List

 

@geNda | iNsPiRaSi | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates